Bookfest Tîrgu Mureș vine cu... amintiri, istorie, dar și previziuni nefaste despre acțiunile separatiste care vizează România

Bookfest Tîrgu Mureș vine cu... amintiri, istorie, dar și previziuni nefaste despre acțiunile separatiste care vizează România

De astăzi și până duminică, Tîrgu Mureș devine pentru a treia oară centrul hărții literare românești prin întâlnirile cu autorii invitați și cărțile care vor fi expuse în cadrul Salonului de Carte Bookfest.

Cei mai importanți expozanți din țară vin cu oferte pentru toate buzunarele atât la volumele cele mai așteptate, cât și pentru o selecție vastă de best-sellere, autori laureați cu Nobel și Man Booker Prize, cărți pentru copii și auxiliare școlare.  Maeștri ai ficțiunii și non-ficțiunii se pregătesc pentru Bookfest Tîrgu Mureș: Lucian Boia, Dan C. Mihăilescu, Claudiu M. Florian, Radu Paraschivescu, Markó Béla, Tatiana Niculescu Bran, Anghel Andreescu, Bogdan Munteanu. Ricardo Caria aduce ritmurile muzicii fado în cea de-a doua zi a salonului. Proiecție gratuită a unui film de Oscar: Cel Mai Bun Film Străin în 2016, „Fiul lui Saul”.

Poetul Markó Béla și analistul Anghel Andreescu

Salonul de Carte propune, astăzi, începând cu ora 17:00, o întâlnire la Curtea Veche Publishing, care va prezenta cel mai recent volum de versuri al lui Markó Béla, proaspăt ieșit de sub tipar. „Badminton. Poezii oportune și inoportune” este o carte solidă, cu un flux neîntrerupt al substanței poetice, fără abateri sau întreruperi, ceea ce dovedește erudiția, vigurozitatea și soliditatea artei pe care o stăpânește autorul, spun editorii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prima zi se va încheia cu lansarea volumului „Acţiunile separatiste care vizează România”, de Anghel Andreescu și Dan Bardaș, apărut la editura RAO. De la ora 18:00, în prezența editorului Ovidiu Enculescu (directorul editurii RAO), generalul Anghel Andreescu va vorbi despre politica de secesiune din Europa Centrală și de Est, cu rădăcinile în ultima parte a celui de-al Doilea Război Mondial.

Două cărți cu Regina Maria a României

 

Editura Humanitas îi prezintă pe unii dintre cei mai îndrăgiți autori ai săi și la această ediție Bookfest. Ziua de sâmbătă (ora 11:00) începe cu o dublă lansare: „Țara pe care o iubesc. Memorii din exil”, de Maria regina României și „Regina Maria. Ultima dorință”, de Tatiana Niculescu Bran. Primul volum este un poem în proză prin care Regina Maria a încercat să redea motivele pentru care și-a iubit țara de adopție. Iar cea de-a doua carte spune povestea ultimei dorințe pe care a avut-o Regina – aceea de a i se înhuma inima în alt loc decât trupul; dar volumul este în același timp o cronică a perspectivei pe care a avut-o aceasta asupra lumii în general și ce a făcut prin simțul său acut al datoriei. La eveniment vor vorbi Dan C. Mihăilescu și Tatiana Niculescu Bran.

Apoi, de la ora 12:00, Lucian Boia va vorbi, alături de Cornel Sigmirean, despre paradoxurile și efectele comunismului românesc, subiecte pe care le atinge în ultimul său volum – „Strania istorie a comunismului (și nefericitele ei consecințe”). Editura Humanitas continuă seria de volume colective, cu amintirile și subiectele cele mai dragi sau mai apăsătoare ale unor personalități culturale contemporane.

Despre lucrurile cu adevărat memorabile

Dan C. Mihăilescu, Tatiana Niculescu Bran și Radu Paraschivescu vor prezenta începând cu ora 13:00, o serie de antologii dedicate diverselor paliere ale memoriei. „Cartea simțurilor”, coordonată de Dan C. Mihăilescu, este o evocare senzorială a celor „mai intense, mai răvăşitoare, iniţiatice, înduioşătoare sau provocatoare senzaţii din copilărie, adolescenţă, maturitate?”, cum o spune chiar coordonatorul. „Bucureștiul meu” e o colecție de amintiri contrastante despre capitală; o capitală descrisă și prin prisma frumoaselor grădini de vară și a birturilor cu personalitate, dar și prin cea a catastrofelor. „Și eu am trăit în comunism”, volum coordonat de Ioana Pârvulescu, conține 95 de povestitori, de la scriitori, medici și actori, până la ingineri și muncitori. Și redă viața de zi cu zi din perioada comunistă, toate poveștile având firul comun al absurdului. Nu în ultimul rând, „Casele vieților noastre” este o antologie a memoriei spațiului locativ, care prezintă peregrinările unor scriitori contemporani prin casele care i-au adăpostit de-a lungul vieții.

Sâmbătă, 10 septembrie, de la ora 14:00, Claudiu M. Florian ne prezintă romanul său „Vârstele jocului. Strada Cetății”, apărut la editura Cartea Românească. Un evocator volum a ceea ce a însemnat să crești înainte de ’89 într-o Românie pestriță. Autorul este laureat al Premiului Uniunii Europene pentru Literatură 2016 din partea României.  Radu Paraschivescu va prezenta începând cu ora 16:00, tot sâmbătă, traducerea romanului „Fiica papei”, a laureatului Premiului Nobel pentru Literatură în 1997, Dario Fo. Cartea apăruta la editura Humanitas Fiction este o reconstituire în stil sarcastic a societății taliene renascentiste, având-o în centru pe una dintre cele remarcabile figuri ale istoriei – Lucrezia Borgia.

Editura Nemira îl prezintă sâmbătă, de la ora 17:30, pe unul dintre cei mai populari autori ai săi de anul acesta, Bogdan Munteanu. Volumul „Ai uitat să râzi” este o satiră fină aflată mereu la granița dintre râs și plâns: poveștile unor vieți care nu se mai întorc, ale unor iubiri care nu se mai trăiesc, povești ce sunt retezate înainte de se finaliza.

Film de Oscar și concert de suflet

Cum se obișnuiește la Bookfest, o carte se citește cu mai multă plăcere după un film care invită la reflecție sau pe acordurile unei muzici bune. Astfel că, în prima zi a salonului, de la ora 18:00, se va proiecta gratuit pelicula „Fiul lui Saul”. Câștigător al premiului pentru Cel Mai Bun Film Străin la Oscar, Golden Globes și al Premiului Juriului la Cannes anul acesta, filmul în regia lui László Nemes spune povestea ororilor de la Auschwitz din 1944, din perspectiva unui prizonier care este forțat să ardă trupurile neînsuflețite ale semenilor săi.

Iar vineri, 9 septembrie, de la ora 17:30, Ricardo Caria și trupa sa vor aduce în fața publicului acordurile muzicii fado într-un recital numai bun pentru o seară literară în oraș.

La Bookfest Tîrgu Mureș vor fi prezente unele dintre cele mai mari edituri de la noi: Humanitas, Polirom, Cartea Românească, Curtea Veche Publishing, Okian, Nemira, Rao, All, Litera, Corint, Eikon, Univers Enciclopedic și multe altele.

Salonul are loc între 8-11 septembrie, la Teatrul Național Tîrgu Mureș, și va putea fi vizitat în următoarele intervale orare: 8 și 11 septembrie: între orele 10:00 și 20:00; 9-10 septembrie: între orele 10:00 și 21:00.

Intrarea va fi liberă atât în cadrul Salonului de Carte, cât și la toate evenimentele programate pe durata acestuia.

Salonul de Carte Bookfest Tîrgu Mureș este organizat de Asociaţia Editorilor din România, sub egida Federației Editorilor din România, cu sprijinul Consiliului Județean Mureș.