BOR cere politicienilor români să evite confruntările politice motivate religios

BOR cere politicienilor români să evite confruntările politice motivate religios

Patriarhia Română face apel la reprezentanţii clasei politice din România ca în dezbaterile electorale privind alegerile prezidenţiale din toamnă să evite confruntările politice motivate religios, deoarece, "potrivit legilor României, cultele religioase sunt factori ai păcii sociale, nu motive pentru învrăjbirea populaţiei".

Biserica Ortodoxă Română (BOR) subliniază că are relaţii civilizate cu toate partidele politice, dar rămâne neutră din punct de vedere politic, în conformitate cu hotărârile Sfântului Sinod fundamentate pe canoane. În acelaşi comunicat remis de Patrarhie, BOR respinge referirile "nedrepte şi nedemne la adresa Bisericii Ortodoxe Române" şi "opiniile nefondate despre o presupusă implicare a acesteia în confruntările electorale".

"Indiferent de doctrina politică, originea etnică, credinţa sau convingerile religioase ale candidaţilor în alegeri, clerului ortodox român îi este interzis să desfăşoare activităţi cu caracter partinic în comunităţile de credincioşi pe care le păstoreşte. Orice activitate partinică a clerului ortodox este contrară hotărârilor Sfântului Sinod şi dezaprobată de credincioşi", a precizat comunicatul, citat de mediafax.ro.

Religia a ajuns temă de campanie după ce preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat în 29 iulie, la Craiova, că nu îşi doreşte să fie acuzat că este român sau ortodox în ţara sa. "Nu cred că un candidat la funcţia de preşedinte al României are o problemă dacă nu este ortodox sau nu e de etnie română. Cred că are exact aceleaşi drepturi cu mine. Dar vreau un lucru şi îl spun de fiecare dată: nu vreau să mă acuze nimeni sau spună că e un defect faptul că sunt român sau ortodox în ţara mea", a spus Ponta. Acesta se referea la potențialul său contracandidat său din partea ACL, Klaus Iohannis, etnic german și luteran.

Ne puteți urmări și pe Google News

Duminică, un schimb de replici între prim-vicepreședintele PDL Cătălin Predoiu, purtătorul de cuvânt al PSD, Dan Șova, și Daniel Funeriu (PMP) au menținut atenția asupra BOR și a religiei. Funeriu a scris pe Facebook că „Biserica Ortodoxă este, în parte, infiltrată cu oameni în soldă sovietoidă, care se află majoritar în Moldova și Oltenia. Asta este cheia introducerii ortodoxiei ca temă de campanie de către Ponta”. „Nu atac Biserica Ortodoxă (căreia îi aparțin) ci dimpotrivă: o apăr de indecența politicienilor fără Dumnezeu”, i-a replicat el ulterior lui Șova, continuând: „Introducerea temei „eu sunt mai ortodox decât tine” este un gest al celor fără Dumnezeu”.