BREXIT. Britanicii REGRETĂ votul favorabil RETRAGERII Marii Britanii din UE: "Dacă aş avea ocazia să votez din nou, aş vota să rămânem în UE.' Ce spune un PROFESOR britanic despre situaţia STUDENŢILOR ROMÂNI din universităţile Marii Britanii

BREXIT. Britanicii REGRETĂ votul favorabil RETRAGERII Marii Britanii din UE: "Dacă aş avea ocazia să votez din nou, aş vota să rămânem în UE.' Ce spune un PROFESOR britanic despre situaţia STUDENŢILOR ROMÂNI din universităţile Marii Britanii

Cei mai mulţi dintre alegătorii britanici nu au avut idee ce presupune retragerea din Uniunea Europeană pentru care au votat în 23 iunie în procent de 51,9%. Acest lucru este dovedit de căutările online intense cu privire la referendum, abia după ce au ştampilat buletinul de vot, scrie presa britanică şi cea de peste ocean.

"Imediat după încheierea votului s-au intensificat căutările pe Google privind efectele ieşirii Marii Britanii din UE", anunţă Google Trends.

"Întreaga lume este îngrijorată de efectele referendumului care a decis ieşirea Marii Britanii din UE. Şi, chiar dacă liderii campaniei pro-Brexit celebrează victoria, se pare că britanicii nici măcar nu au ştiut pentru ce au votat", comentează cotidianul american The Washington Post.

"Chiar dacă am votat pentru ieşirea din UE, m-am trezit azi dimineaţă şi pur şi simplu m-a lovit realitatea. Dacă aş avea ocazia să votez din nou, aş vota să rămânem în UE", a declarat o femeie, vineri, pentru postul ITV News. Datele funizate de Google arată nu numai că britanicii habar nu au avut ce înseamnă retragerea din UE, dar mai mult decât atât, nu ştiau nici ce este Uniunea Europeană. Aceştia au votat în necunoştinţă de cauză. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Liderii UE şi-au exprimat în urma referendumului regretele în privinţa rezultatului şi sugerează Marii Britanii să părăsească  "cât mai curând posibil" organizaţia, grăbind astfel negocierile, pentru a nu mai fi nevoie să aştepte luna octombrie. 

Rămâne de văzut ce consecinţe vor suferi statele membre UE în urma retragerii Marii Britanii. Ce urmări va avea însă votul britanicilor asupra României, cu precădere asupra românilor aflaţi pe teritoriul britanic?

Un profesor britanic stabilit de peste 15 ani la noi în ţară se ocupă cu consilierea tinerilor români în ceea ce priveşte studiile în cadrul universităţilor din Marea Britanie. Englezul spune că în urma unor discuţii purtate cu Student Low Company, pentru moment studenţii români din universităţile Marii Britanii nu vor avea de suferit în ceea ce priveşte împrumuturile de la Guvernul britanic pentru plata taxelor de studii.

„Am încercat să aflu informaţii privind soarta studenţilor români din Marea Britanie. Problema este dacă studenţii români vor mai avea posibilitatea să obţină împrumutul pentru studii de la guvernul britanic. Din cauza Brexitului umblă zvonul că nu. M-au contactat mai mulţi părinţi îngrijoraţi, care m-au întrebat dacă studenţii români vor mai primi finanţare din partea guvernului britanic pentru studii sau nu. Am înţeles de la un reprezentant al Companiei de Împrumuturi pentru Studenţi (Student Loan Company) că nu se ştie momentan, dar în principiu nu vor fi probleme, ei cred că este foarte probabil ca tinerii care aplică pentru un împrumut de la guvernul britanic să-l primească”, a explicat Parker pentru MEDIAFAX.

Atât tinerii studenţi la ora actuală în Marea Britanie, cât şi părinţii aestora sunt profund îngrijoraţi în ceea ce priveşte taxa în valoare de 9.000 de lire sterline pe an, bani obţinuţi din împrumutul la guvernul britanic, fiind aproape imposibil să îl achite din banii proprii.