Brexit: Theresa May este așteptată la COTITURĂ de Merkel et comp. Cele cinci faze ale DOLIULUI britanic

Brexit: Theresa May este așteptată la COTITURĂ de Merkel et comp. Cele cinci faze ale DOLIULUI britanic

Între Londra și Bruxelles, pozițiile privind Brexit-ul sunt încă diametral opuse. La Consiliul European de azi, Theresa May va fi vânată de liderii UE.

Consiliul din 20 și 21 octombrie va însemna botezul european pentru Theresa May. Totuși aceasta nu va avea dreptul la mai mult de o scurtă intervenție, în timpul dineului de joi seara. Poate chiar la desert.

Agenda celor 28 este acum cu totul nouă. Temele care vor fi abordate în timpul summit-ului vor fi imigrația, securitatea și apărarea (joi) și problemele comerciale (vineri).

Însă pentru fiecare dintre aceste teme, dintre care unele au implicații post-Brexit, Marea Britanie este așteptată la cotitură. O sursă franceză a declarat pentru EurActiv:

Ne puteți urmări și pe Google News

„Cei 27 vor fi atenți la poziția Londrei față de textele care nu o mai privesc.”

Dacă Marea Britanie va încerca să blocheze unele subiecte importante pentru viitor, atunci ea riscă să plătească un preț greu la negocierile pentru Brexit, amenință aceleași surse.

Pe de altă parte, britanicii sunt hotărâți să nu se lase intimidați și să-și apere interesele până la capăt, adică până la ieșirea efectivă din Uniune. O sursă de la Londra a declarat:

„Suntem parte integrantă din UE, cu toate responsabilitățile, până când nu va mai fi cazul.”

Dacă subiectul Brexit nu este propriu-zis pe ordinea de zi, umbra acestuia va pluti deasupra întregului summit. De nu ar fi decât faptul că britanicul Julian King este titularul postului de comisar european pentru securitate, iar securitatea va fi una dintre temele cheie de joi.

Cei 28 urmează să discute sistemul de înregistrare a vizitatorilor provenind din țări care nu necesită viză. Acest sistem, care urmează să fie aplicat în zona Schengen, ar fi menit să securizeze frontierele exterioare și mai ales să controleze intrările pe teritoriul european.

Acest sistem va privi toate țările care nu au acum nevoie de viză; or, în perspectiva unui „hard Brexit”, care se profilează, de vreme ce Theresa May nici nu vrea să audă de libera circulație a europenilor, este foarte posibil ca peste doi ani britanicii să fie nevoiți să plătească pentru a putea veni pe continent. Astfel, că sunt interesați direct de subiect.

De asemenea, chestiunea imigranților, abordată tot joi, va fi una fierbinte. Accesul Marii Britanii la piața unică a UE a fost condiționat de Bruxelles (cel puțin la nivelul declarațiilor de până acum) de libera circulație a europenilor în Regat, ceea ce Londra nu pare să accepte.

Merkel, Hollande, Tusk sau Juncker au repetat până la sațietate că aceasta este o condiție sine qua non.

UE vrea să realizeze acorduri de imigrație cu cinci țări africane: Niger, Nigeria, Mali, Senegal, Etiopia. La rândul său, Marea Britanie este mai degrabă adepta acordurilor bilaterale.

Atitudinea Londrei va fi importantă și în cadrul principalei teme de de la dineu: Rusia. Atitudinea UE față de Moscova și mai ales reacția Bruxelles-ului față de bombardamentele de la Alep preocupă în cel mai înalt grad Londra.

Nici temele comerciale de vineri nu sunt indiferente Londrei: UE trebuie să adopte o poziție după decesul de facto al acordului trans-atlantic cu Statele Unite (TTIP), sau față de acordul de liber schimb cu Canada (CETA), față de care Belgia sau Germania au exprimat îndoieli.

Or, Marea Britanie, a cincea economie a lumii, dorește să negocieze singură astfel de acorduri de liber-schimb, ceea ce constituie și marele atu al Londrei. Theresa May are deci tot interesul ca discuțiile UE cu Canada să capoteze, după modelul celor cu Statele Unite.

Dincolo de discuțiile oficiale, premierul britanic intenționează să aibă o serie de întrevederi bilaterale. Sursa diplomatică franceză, citată mai sus, a încercat să minimalizeze riscul ca unitatea Celor 27 să fie periclitată și a ironizat speranțele britanicilor că pot negocia accesul europenilor în Regat.

„Marea Britanie este în faza de doliu. După negare, în vara aceasta, trec acum printr-o fază de mânie. Vor urma apoi depresia, resemnarea și în fine acceptarea, în jur de martie 2017.”

Țările rămase în UE își vor pregăti armonizarea pozițiilor față de Brexit la un summit în format de 27, iarna aceasta, în Malta. Pe 9 și 10 martie 2017 va avea loc un summit în format de 28, la care ar trebui să fie abordate problemele Brexit-ului.