Lovitură de teatru: Brexitul, sub semnul întrebării

Lovitură de teatru: Brexitul, sub semnul întrebării

Justiția de la Londra a hotărât că ultimul cuvânt în ieșirea Marii Britanii din UE trebuie să-l aibă Parlamentul

Înalta Curte a Angliei a hotărât joi că guvernul britanic are nevoie de aprobarea Parlamentului pentru a declanșa procesul de ieșire din Uniunea Europeană, răsturnând astfel toate planurile premierului Theresa May. Guvernul de la Londra a anunțat că va face apel împotriva deciziei, iar purtătorul de cuvânt al lui May a afirmat că premierul își va urma programul de negocieri cu UE legat de condițiile Brexitului.

Mulți investitor cred că Parlamentul va tempera pornirea guvernului pentru un Brexit „dur”, dacă nu să și blocheze ieșirea din UE a țării.

„Cea mai importantă regulă a Constituției Marii Britanii este că Parlamentul este suveran”, a afirmat Lordul Judecător John Thomas, președintele completului de judecată. „Am hotărât că guvernul nu are puterea să notifice, conform articolului 50, retragerea Marii Britanii din UE”, a adăugat acesta.

Ne puteți urmări și pe Google News

Invocarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona este pasul formal pe care o țară membră a UE trebuie să-l facă pentru a părăsi blocul.

Situație ambiguă

Hotărârea Curții nu specifică ce acțiuni trebuie să întreprindă guvernul, respectiv dacă trebuie să treacă prin Parlament o lege care să conțină procedurile de ieșire din UE. O astfel de lege ar putea să fie afectată de opoziția și amendamentele celor două Camere, mai ales a Camerei Lorzilor, unde membrii nu sunt aleși.

Teoretic, Parlamentul poate bloca Brexitul, însă puțini observatori cred că acest lucru se va și realiza. Totuși, decizia Înaltei Curți complică și mai mult procesul de ieșire a Marii Britanii din UE, punând sub semnul întrebării angajamentului lui May de a activa în martie 2017 articolul 50 din Tratatul de la Lisabona.

Frontiere deschise contra piață unică

Implicarea Parlamentului în procesul Brexitului poate reduce șansele unei ieșiri dure, așa cum își dorește guvernul. Theresa May a anunțat că, în negocierile cu Bruxelles-ul, întărirea frontierelor și controlul imigrației vor fi prioritatea zero a Londrei, chiar cu riscul ieșirii din piața unică europeană. Liderii europeni, mai ales Angela Merkel, François Hollande și Jean-Claude Juncker, au anunțat că UE nu va face nici un rabat de la principiul frontierelor deschise și al liberei circulații, și că orice măsuri restrictive ale Londrei vor duce la excluderea sa din piața unică.