Bugetarii de la Consiliul Județean Cluj plătiți regește pentru investiții europene ”moarte și îngropate”

Bugetarii de la Consiliul Județean Cluj plătiți regește pentru investiții europene ”moarte și îngropate”

Angajații Consiliului Județean Cluj, între care directorii Mariana Rațiu (foto prim plan) și arhitectul șef Claudiu Salanță (foto în plan secundar) primesc sporuri salariale generoase, care aproape le dublează salariul, pentru că se implică în coordonarea unor proiecte cu finanțare europeană, care sunt oprite sau anulate definitiv, din cauza unor proiecte proaste care au fost avizate de ei ca bune.

Cum se fac unii angajați de la Consiliul Județean Cluj că lucrează pentru prosperitatea județului, prin derularea unor investiții din bani europeni, care nu se mai termină, este un mister pentru toată lumea. În ultima vreme, mai multe proiecte care au asigurată finanțare europeană, Centrul Integrat de Management al Deșeurilor, Drumul de interes strategic Ic-Ponor, Parcul Industrial Tetarom lV etc, sunt proiecte care au fost anulate deși gradul de realizare, în unele cazuri, depășește 50 la sută.

Pentru construirea Centrului Integrat de Management al Deșeurilor, investiție care se ridică la 107 milioane de lei, 19 angajați de Consiliul Județean Cluj, care fac parte din echipa de implementare au primit până în prezent suma de 450.000 de lei, sporuri salariale. În cadrul acestei investiții suma destinată pentru plata sporului salarial de lucru cu fonduri europene, de 62.5 la sută, este de 1.163.160 lei.

Culmea culmilor este faptului că de mai bine zece luni, deși lucrările la acest ibiectiv au fost sistate din cauza unor certuri între constructor și beneficiar, legate de proiectul în sine și de terenul instabil unde a fost construit acest Centru Integrat de Management al Deșeurilor, cei 19 angajați continuă să primească sporurile salariale aferente pentru derularea acestei investiții.

Ne puteți urmări și pe Google News

Specialiștii din CJ Cluj plătiți regește pentru proiecte proaste

Din echipa de implementare a acestui obiectiv fac parte directorul executiv din cadrul Consiliului Județean Cluj, Mariana Rațiu și arhitectul șef al judelui Cluj, Claudiu Salanță, care au atribuții strict legate de proiectul care a stat la baza derulării acestor contracte. Într-un răspuns trimit redacției noastre de către Consiliul Județean Cluj se arată că ”pentru perioada iunie 2014-ianuarie 2015, membrii echipei de implementare au pontat în funcție de activitățile realizate”. Cu alte cuvinte, chiar dacă lucrările au fost oprite din cauza modului defectuos de derulare a investiției, toți angajații au primit sporul de rigoare care aproape că le dublează salariu, fără ca nimeni să îi întrebe de ce proiectul a fost prost și de ce nu au semnalat aceste aspecte înainte de derularea acestora, asta în condițiile în care în atribuțiile lor de serviciu intră exact această obligație.

Salariul net al directorului executiv al CJ Cluj, Marian Rațiu este de aproximativ 4.400 de lei dar ridică luna de la casieria Consiliului Județean peste 7.000 de lei, salar care conține salariul pentru funcția de director și sporul de lucru cu fonduri europene.

Oficial, Consiliul Județean Cluj susține că angajații primesc bani în continuare deoarece trebuie să deruleze alte activități legate de investiția CMID. Între aceste investiții sunt construirea unui drum de acces către CMID sau consolidarea unor versanți afectați de alunecările de teren, obiective abandonate la rândul lor.

Deși au trecut mai bine de zece luni de la sistarea lucrărilor, până în prezent, autoritățile nu au luat nicio decizie în legătura cu soarta acestei investiții importante. Dacă investiția nu va fi finalșizată până la data de 31 decembrie 2015, finanțarea va fi pierdută definitiv iar Consiliul Județean Cluj va trebui să returneze banii europeni plătiți până în prezent.

O altă investiție ratată

În urmă cu câteva zile, o altă investiție importantă a Consiliului Județean Cluj a fost oprită, de data aceasta definitiv. Consiliul Județean Cluj s-a angajat că va construi parcul industrial Tetarom lV, o investiție care se ridică la suma de 35 de milioane de lei, din care 17 milioane de lei erau asigurați din fonduri europene. După ce s-a organizat licitația, s-a desemnat câștigătorul și s-a dat drumul la lucrări, fiind executate o parte din acestea, proiectul a fost oprit definitiv, cauza fiind grave deficiențe descoperite ulterior începerii investiției, la proiect.

„În urma numeroaselor sesizări ale antreprenorului şi a problemelor ridicate ... privind omisiunile proiectului au apărut premisele revizuirii proiectului tehnic. ... s-a constatat faptul că acţiunea de revizuire a acestuia a generat o majorare a valorii lucrărilor cu aproximativ 12.400.000 lei, fără TVA, reprezentând un procent de 37% din valoarea contractului de lucrări şi, implicit, generează majorarea corespunzătoare a contribuţiei judeţului Cluj la cheltuielile neeligibile ale proiectului”, se arată în hotărârea CJ Cluj prin care s-a pus cruce acestui proiect.

Și în echipa de implementare a acestui proiect o regăsim pe directorul executiv al CJ Cluj, Mariana Rațiu.