„Bunicile știu cel mai bine”. O candidată la prezidențiale și-a găsit sloganul potrivit. Va avea succesul scontat?

„Bunicile știu cel mai bine”. O candidată la prezidențiale și-a găsit sloganul potrivit. Va avea succesul scontat?

Hillary Clinton a scris această propoziție într-o postare pe Twitter despre importanța vaccinării contra pojarului, la începutul acestei luni. Având în vedere că postările ei pe Twitter sunt precum Oracolul din Delphi, ne putem gândi că fostul secretar de Stat al SUA se va baza pe această nouă calitate a sa, cea de bunică, pentru viitoarea campanie prezidențială, comentează BBC News.

De când fiica ei, Chelsea Clinton, a născut o fetiță, Charlotte, în septembrie 2014, Hillary Clinton a menționat de mai multe ori faptul că statutul de bunică i-a oferit un alt mod de a privi lucrurile și i-a  crescut interesul pentru mediul de securitate al viitoarelor generații. Aceasta ar putea fi o foarte bună temă de campanie electorală, remarcă jurnaliștii britanici.  

Este o temă care umanizează. „Cred că este o modalitate de a-și îmbunătăți imaginea și de a face ca Hillary să pară  o persoană cu care se poate discuta foarte ușor”, spune Jennifer Lawless, directorul Institutului pentru Femei și Politică al Universității Americane. Lawless spune că alegătorii americani caută două trăsături la liderii lor: competența și empatia.

În 2008, Clinton, care era pe atunci senator democrat, a demonstrat că este competentă, dar părea adeseori rece și „mecanică”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Una dintre puținele dăți când Clinton a dezvăluit latura sa umană a fost când s-a înecat, în timp ce vorbea despre motivele care o determină să candideze la prezidențiale - a fost un moment în care a crescut în sondajele de opinie, stârnind simpatia telespectatorilor. „Unii oameni cred că alegerile sunt un joc, un concurs între cine e sus și cine e jos. Dar de fapt este vorba despre viitorul copiilor, despre comunitate”, spunea Clinton atunci. A doua zi a câștigat alegerile primare din statul New Hampshire, în detrimentul lui Barack Obama, bătălie pe care în cele din urmă a pierdut-o în fața actualului președinte american.

Clinton nu a intrat încă oficial în cursa pentru prezidențialele din 2016 și nici nu pare grăbită să facă asta, mai ales că încă nu are un oponent serios pentru nominalizarea la candidatura democrată.

Pentru că, deocamdată, totul este trecut sub tăcere, analiștii politici fac specualții și încearcă să-și dea seama cum se va desfășura campania de data aceasta, dacă a învățat ceva din înfrângerea din campania prezidențială din 2008.

Așa că mesajele de pe Twitter au făcut ca analiștii să speculeze această viitoare abordare a „bunicii care conduce”, Hillary Clinton.

Printre potențialii săi contracandidați sunt: republicanul Jeb Bush (fratele fostului președinte George W.Bush), guvernatorul de New Jersey, Chris Christie, senatorul de Texas din partea Tea Party, Ted Cruz, libertarianul Rand Paul (are susținători, dar și criticii săi în rândurile republicanilor), liberala Elizabeth Warren, senator din Massachusetts.al Partidului Democrat

„În imaginația populară, bunicile sunt grijulii și conservatoare”, scrie Peter Beinart, analist la The Atlantic, adăugând că bunicile sunt pro-familie, în sensul liberal, dar și conservator al cuvântului. Clinton s-a descris întotdeauna ca fiind o deschizătoare de drumuri, dar și o tradiționalistă, spune Beinart. „Acum, candidând sub imaginea de bunică, va face ca, în sfârșit, să fie credibilă în fața americanilor”, consideră analistul.

Strategia este, totuși, riscantă, pentru că oponenții politici au subliniat imediat că Hillary va avea deja 69 de ani, în 2016, aceeași vârstă la care a fost ales cel mai bătrân președinte american Ronald Reagan, în 1980.