Editura Evenimentul si Capital

"BUNICUȚA" S-A ÎNTORS ÎN PSD! Culisele scandalului dintre Ion Iliescu și Ion Cristoiu

Ion Iliescu, cititor al „Evenimentului zilei” de 23 de ani
Autor: | | 46 Comentarii | 8445 Vizualizari

Ce s-a întâmplat în 1993 și ce a provocat furia nestăvilită a președintelui de atunci

Ion Iliescu a revenit în politică, le-a dat baronilor semnalul pentru numele candidatului la șefia PSD, l-a instalat pe Dragnea în locul lui Ponta, râzând larg la baronii locali, și a sărit să se răfuiască iar cu Ion Cristoiu. Ca în anii '90. Atunci, când era președinte, Iliescu nu a avut de înfruntat critici și dezvăluiri mai mari decât ale lui Ion Cristoiu și ziariștii de la „Evenimentul zilei”. Furia de acum trădează amintirile de atunci și cele ulterioare.

Dar pentru a înțelege răbufnirea din textul postat acum pe blogul „Bunicuței” (așa i se spunea lui Iliescu chiar în sânul partidului), e bine de știut istoria conflictului, debutat în 1993, dar și câteva din lucrurile care l-au enervat la culme pe fostul președinte, scrise de Ion Cristoiu în publicațiile Zig- Zag, Expres Magazin și „Evenimentul zilei”.  


Războiul din care Ion Iliescu a ieșit mereu șifonat

Mărturia unei ziariste de la prima deplasare a fostului președinte în Franța. Răzbunarea lui Iliescu în curtea lui François Mitterand

Înghețat de frică, Iliescu l-a sprijinit pe Dragnea cu gândul la soarta lui Vișinescu


„Te trezeai cu cuțitul în spate”

Când, după 15 ani, Ion Cristoiu s-a întors la „Evenimentul zilei” (în 2012), Dan Andronic a făcut cu el un interviu, ca un arc peste timp. Vorbea atunci Ion Cristoiu despre relațiile inconfortabile avute cu toți cei patru președinți ai României post-decembriste.


FOTO: Corespondența trimisă de Anca Alexandrescu din Abu-Dhabi l-a înfuriat pe Ion Iliescu„Sunt tineri care nici nu ştiu că eu m-am războit cu Ion Iliescu(…). Nenorocirea este că, dacă fac o deosebire între cei patru preşedinţi, spun că e o minciună că numai Traian Băsescu e jucător. Toți au fost jucători, numai că Traian Băsescu e jucător pe față, în timp ce ăilalți erau jucători în culise. Din acest punct de vedere, ei erau mai primejdioşi decât el pentru că te lucrau. Până la urmă, prefer un Băsescu care-i spune direct unei jurnaliste ce părere are, decât un Iliescu, care era foarte surâzător, dar te trezeai la un moment dat că nu se mai uită la tine patronul. Adică surâdea, îşi punea acea jumătate din faţă, că una era de zâmbet şi alta era îngheţată, şi după asta te trezeai cu cuţitul în spate”.  


Războiul din care Ion Iliescu a ieșit mereu șifonat

Mărturia unei ziariste de la prima deplasare a fostului președinte în Franța. Răzbunarea lui Iliescu în curtea lui François Mitterand

Înghețat de frică, Iliescu l-a sprijinit pe Dragnea cu gândul la soarta lui Vișinescu


Un coș cu flori

Ion Cristoiu și EVZ nu i-au purtat pică. După un an și ceva de interdicție, când Iliescu a fost internat în spital prima dată, i-am trimis, în 22 iulie 1994, primul coș cu flori, iar a doua zi cotidianul titra pe prima pagină: „Ieri, președintele României a fost operat de colicistită acută/Evenimentul zilei i-a trimis lui Ion Iliescu un coș cu flori și o telegramă în care îi urează însănătoșire grabnică”. Întreaga pagină 3 a ziarului a fost dedicată operației suferită de Ion Iliescu, iar articolele au satisfăcut curiozitatea cititorilor, deși Biroul de presă al Președinției s-a străduit să infirme informațiile despre internarea șefului statului la spitalul Elias.


FOTO: Pe 14 mai 1993, „Evenimentul zilei” a apărut pe piață ca publicație supusă sancțiunilor prezidențialeIliescu a retras acreditarea reporterului de la Cotroceni, fi indcă EVZ a spus adevărul

Când era președintele României, Ion Iliescu era deranjat teribil de articolele din EVZ. În 13 mai 1993, a găsit un motiv care îi convenea, și a făcut gestul unic în Europa democrată: a interzis accesul ziaristului de la EVZ în Palatul Cotroceni! Adevărata poveste a rămas închisă în negura vremii, dar ea este una din piesele importante ale bătăliei dintre Ion Iliescu și Ion Cristoiu. Și, important de știut: ziarista care l-a supărat pe Iliescu în 1993 este Anca Alexandrescu, actual secretar de stat la Cancelaria premierului Victor Ponta!

Reporterii EVZ care plecau în delegații cu șeful statului transmiteau corespondențe precise, pigmentate însă cu informații ce, de multe ori, provocau cutremure la nivelul politicienilor. De la o asemenea relatare ni s-a tras sancțiunea prezidențială a lui Ion Iliescu, care a retras acreditarea „Evenimentului zilei”. Imediat după emiterea și publicarea comunicatului de la Cotroceni, Ion Cristoiu a decis ca pe frontispiciul ziarului să fie pus anunțul „Publicație supusă sancțiunilor prezidențiale”. Desigur, ziarul a continuat să demonstreze că informațiile transmise de redactorul Anca Alexandrescu erau corecte, iar, mai apoi că, deși cu embargou la Cotroceni, ziariștii de la „Bulina roșie” erau capabili să obțină știri despre ceea ce se întâmpla în jurul șefului statului.  


Războiul din care Ion Iliescu a ieșit mereu șifonat

Mărturia unei ziariste de la prima deplasare a fostului președinte în Franța. Răzbunarea lui Iliescu în curtea lui François Mitterand

Înghețat de frică, Iliescu l-a sprijinit pe Dragnea cu gândul la soarta lui Vișinescu


„Șoc la Cotroceni”

Supărarea lui Ion Iliescu și a staff-ului său a fost produsă de o informație dintruna din relatările jurnalistei Anca Alexandrescu, aflată în delegația de presă care l-a însoțit pe președinte în turneul său în Emiratele Arabe Unite. Într-una din deplasări, în avion, Iliescu a stat la povești cu jurnaliștii și s-a arătat mirat că Emirul, deși semianalfabet, a reușit să facă o țară prosperă. Anca a transmis text în redacție, iar Ion Cristoiu a scos în titlu exact știrea asta. Șoc la Cotroceni! Ancăi i s-a reproșat că a stricat relațiile cu Emiratele și a urmat ridicarea acreditării. Ziariștii vechi din presă știu că Iliescu i-a purtat pică și s-a enervat și atunci când Anca Alexandrescu a scris în ziarul Ziua că el a fost supus unei intervenții chirurgicale la spitalul Elias, unde i s-a scos un neg. De asemenea, când Adrian Năstase a aduso în PSD ca și consilieră a sa, Ion Iliescu a fost iritat la maximum și nu a ezitat să-și exprime nemulțumirea față de colaboratori. Doar că, dintre acești colaboratori, unii colaborau și cu presa.

Mărturia unei ziariste de la prima deplasare a fostului președinte în Franța. Marcela Feraru: Răzbunarea lui Iliescu în curtea lui François Mitterand

Aprilie, 1994. Președintele României efectua prima vizită «de stat» în Franța. Nivelul diplomatic foarte înalt însemna, între altele, cazarea la Hotel Marigny, palat aflat peste drum de Elysée, conferința de presă comună a celor doi președinți – încă François Mitterand la vremea aceea, aflat în ultimul an din cei 14 lungi ani ai președinției sale. Citeşte mai mult CLICK (AICI)

Mirel Curea: Înghețat de frică, Iliescu l-a sprijinit pe Dragnea cu gândul la soarta lui Vișinescu

Inițial, Ion Iliescu, preşedintele de onoare al PSD, o anunțase pe Rovana Plumb că se poate bucura de tot sprijinul său. În favoare susținerii, Iliescu aducea drept argumente meritele Rovanei Plumb ca ministru, plus activitatea pe care a avuto în calitate de șefă, mai mulți ani, a organizației de femei a PSD. Citeşte mai mult CLICK (AICI)
Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro