„Butoiul cu pulbere” deschide stagiunea la TNB

„Butoiul cu pulbere” deschide stagiunea la TNB

Spectacolul cu piesa „Butoiul cu pulbere” de Dejan Dukovski, în regia lui Felix Alexa, va avea premiera pe 20 septembrie, la sala Pictură a Teatrului Național.

Stagiunea Naționalului bucureștean se deschide oficial, deja e o tradiție, în săptămâna în care începe anul școlar. Acum, când lucrările de reconstrucție a clădirii TNB se apropie de sfârșit, repertoriul se va îmbogăți. Vor fi aduse la rampă alte spectacole, dar se reiau, în sălile noi, și montări mai vechi.

Piese cu substanță, dificil de descoperit

Regizorul Felix Alexa este binecunoscut pentru faptul că nu a mers niciodată pe cărări bătătorite de alții, ci numai pe cele în care a gândit liber, fără constrângeri. „Mi-au plăcut întotdeauna, indiferent dacă erau clasice sau contemporane, piesele mai complicate, din care poți să găsești diferite drumuri de rezolvare a conflictului. Piese care au substanță, care sunt dificil de descoperit. Numai o piesă dificil de descoperit are straturi succesive de sensuri și posibilități de a fi pusă în scenă”, spune regizorul. „Îmi place întotdeauna să spun numele actorilor cu care am lucrat, pentru că eu cred că această colaborare este esențială pentru un regizor”, spune Felix Alexa, care a încredințat roluri actorilor Răzvan Vasilescu, Marius Manole, Mihai Călin, Marius Bodochi, Andrei Finți, Istvan Teglas, Marcelo S. Cobzariu, Crina Semciuc, Florentina Țilea, Victoria Dicu și Alexandra Poiană. Scenografia acestui spectacol, nerecomandat copiilor sub 14 ani, poartă semnătura tinerei Andrada Chiriac.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Butoiul cu pulbere” este numele pe care Winston Churchill l-a dat Balcanilor după cel de-al doilea război mondial. Piesa lui Dukovski ne dezvăluie o lume întoarsă pe dos care nu are nevoie decât de o scânteie pentru a exploda. O comedie neagră despre Balcani, montată în nenumărate țări, ecranizată cu succes, „Butoiul cu pulbere” surprinde o umanitate cinică, alienată, animată de o violență absurdă, în care, totuși, nebunia poate fi singurul mod de a supraviețui.