Editura Evenimentul si Capital

Ca-n FILME: Nevasta unui Rapper ISIS era Spion FBI

Denis Cuspert în 2005, când încă mai răspundea la numele de artist rap Deso Dogg
Autor: | | 1 Comentarii | 2195 Vizualizari

FBI a racolat-o pe soția unui cântăreț german de rap care devenise adept al Jihadului. Misiunea femeii s-a dovedit atât de periculoasă, încât agenta a trebuit retrasă din Siria.

Vreme de luni de zile, tânăra a transmis informații despre Abu Talha Al-Talhman, pe numele său adevărat Denis Cuspert. Germanul, care mai fusese cunoscut și ca Deso Dogg, în perioada în care cânta rap, a plecat în 2013 în Siria pentru a lupta alături de trupele ISIS.

Vara trecută, el a apărut într-un film de propagandă, ținând în mâini capete de oameni executați.

De două săptămâni, germanul figurează pe lista neagră a organizațiilor teroriste din întreaga lume realizată de Departamentul de Stat.

Potrivit publicației germane Bild, nevasta lui Denis Cuspert a fost racolată de FBI și transmitea printr-o legătură care nu a fost dezvăluită informații despre soțul ei și legăturile acestuia cu organizația teroristă.

Tânăra a fost retrasă din Siria prin Turcia, după care a fost încredințată americanilor în momentul în care situația devenise prea periculoasă, scrie Bild.

„Ne aflam de multă vreme în dormitoarele teroriștilor”, a declarat un ofițer de informații american, sub acoperirea anonimatului.

Denis Cuspert a scod două albume cu muzică rap, în 2006 și 2009, cu un an înainte de a se converti la islam. Cuspert a plecat în 2012 în Egipt, de unde a ajuns în Siria.

Serviciile de informații au profitat de pe urma talentelor de seducător ale germanului pentru a se apropia de el. Bărbatul a avut în Germania trei copii cu trei femei diferite, dintre care unul s-a născut cu puțin timp înainte de a pleca în Siria.

Potrivit Fox News, germanul își făcuse puternice legături în rețelele salafiste din țara sa înainte de a se alătura celor circa 500 de conaționali din ISIS.

Cuspert are un rol-cheie în organizația teroristă, iar legăturile sale cu ISIS fuseseră stabilite cu mult înainte de a ajunge în Siria: el servise drept propagandist și recrutor în cercurile de germani amatori să plece la Jihad. Pe unii i-a încurajat chiar să dea atacuri pe pământul Germaniei.

Potrivit Departamentului de Stat american, „Cuspert i-a făcut legământ de supunere lui Abu Bakr Al-Baghdadi, șeful ISIS” și este „un caz emblematic al recruților străini ai ISIS”. În Germania este dat în urmărire pentru crime de război.
Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Nume: Prenume: Varsta: Email: Localitate: Judet: Telefon:


Sex: M / F
FACEBOOK
evz.ro