Cabinetul Ponta IV, votat de o majoritate zdrobitoare

Cabinetul Ponta IV, votat de o majoritate zdrobitoare

Premierul a confirmat că se bucură, deocamdată, de o largă susținere în Parlament. Noul guvern a primit 377 de voturi pentru și 134 împotrivă

Victor Ponta a avut ceva emoții, ieri, la prezentarea noului Cabinet în Parlament. Votul a fost devansat după ce pe ultima sută de metri unul dintre miniștrii propuși pentru cel mai sensibil portofoliu după experiența alegerilor, respectiv cel pentru românii din diaspora, a fost retras.

Cu doar oră înainte de a începe ședința de plen în care urma să fie dat votul de încredere pentru Cabinetul Ponta, a venit și surpriza: ministrul Andrei Anghel propus pentru relația cu românii din diaspora a fost respins de comisia de specialitate. În pripă, Victor Ponta l-a retras și l-a înlocuit cu deputatul PSD Angel Tîlvăr. Mișcarea a dus la o devansare a plenului reunit cu o oră, timp în care premierul Victor Ponta a stat în biroul președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea. Luați prin surprindere de respingerea unuia dintre candidați și pentru a preîntâmpina alte surprize neplăcute, deputații și senatorii PSD au fost convocați la grup, pentru a se face prezența.

În minutele de așteptare, unii parlamentari și-au făcut de lucru pe holuri, reprezentanții Opoziției fiind relaxați, altora li s-a făcut rău, fiind nevoie de intervenția SMURD pentru unul dintre deputați care a căzut pe treptele din sală.

Ne puteți urmări și pe Google News

PNL a manifestat o opoziție formală

Mica expoziție improvizată la intrarea în sala de plen și dedicată împlinirii a 25 de ani de la Revoluție era complet ignorată, doar câțiva parlamentari arătându-se interesați. Printre ei, liberalul Puiu Hașotti, dar și reprezentanții UDMR Marko Bela și Verestoy Attila, care purta cârje. Pozele expuse reconstituiau momente fierbinți din decembrie ,89, alături de extrase din ziarele vremii cu titluri de tipul „Sentința poporului s-a înfăptuit, legile tiranice au fost înlăturate, Armata a fost și este mereu alături de popor”, printre care erau rătăcite cuvinte cheie ”Democrație” și „Libertate”. În centrul panoului era o poză cu Ion Iliescu, zâmbind, alături de Gelu Voican Voiculescu.

Una dintre aparițiile remarcate pe holuri a fost cea a fostului președinte PNL, Crin Antonescu. Acesta a venit împreună cu Ludovic Orban, cei doi stând mai mult de vorbă și făcând glume. Întrebat cum va vota, Antonescu a răspuns ironic, din mers: ”De la Cabinetul Ponta 2 nu mai votez guvernele Ponta”. Proaspăt exclus din partid, Mircea Geoană a spus și el că Victor Ponta nu mai are nicio credibilitate și ar trebui să își depună mandatul, însă a precizat că se abține de la vot. Dezbaterile au durat 70 de minute, timp suficient pentru ca Opoziția să argumenteze de ce nu susține acest guvern, în vreme ce discursul lui Ponta i-a plictisit, inclusiv Titus Corlățean jucându-se pe telefon sau făcând glume cu colegii de bancă. Premierul și-a anunțat din nou prioritățile și a susținut că echipa pe care o prezintă este una mai „norocoasă”. Deputatul PNL Andreea Paul Vass a spus că Ponta prezintă un „guvern-fantomă”, bazat pe parteneriatul cu un partid care nici măcar nu există, cel condus de Călin Popescu Tăriceanu,iar liderul grupului PNL din Senat, Puiu Hașotti, i-a transmis lui Ponta că acesta este un guvern de nota patru, care va rezista patru luni.

Tîlvăr în locul lui Anghel, picat la audierea în comisii

Deputatul PSD Angel Tîlvăr (foto stânga) a fost numit, ieri, pentru postul de ministru delegat al Românilor de Pretutindeni, după ce primul candidat pentru această funcție, Adrian Anghel (foto dreapta), a fost respins de comisiile parlamentare de specialitate. Angel Tîlvăr este vicepreședinte al PSD Vrancea, parlamentar la al treilea mandat, el deținând din septembrie funcția de președinte al Comisiei pentru afaceri europene, anterior conducând și Comisia de învățământ. Întrebat dacă susține votul prin corespondență, Tîlvăr a afirmat că va susține „votul care să dea posibilitatea tututor românilor să-și exercite dreptul de a alege fără niciun fel de îngrădire”. Totodată, el a spus că va susține proiectul din Camera Deputaților privind reducerea taxelor consulare.

Au stâlcit limba română la audierea ministrului Culturii

În dorința de a-l lăuda pe Ionuț Vulpescu (foto), propus pentru funcția de ministru al Culturii, mai mulți parlamentari PSD din comisiile de cultură au făcut greșeli gramaticale elementare. Deputata Maria Drăghici a spus despre Ionuț Vulpescu că „puțini tineri din această generația avem care să se ridice la valoare, înălțimea pregătirii pe care o are domnia sa”. Nici deputatul PSD Florin Pâslaru nu s-a lăsat mai prejos, el adresându-se lui Ionuț Vulpescu cu apelativul „domnule încă candidat”. Viitorul ministru a fost întrebat dacă îl preferă pe Papa Ioan Paul al II-lea sau pe Papa Francisc. Vulpescu a spus că-l preferă pe Ioan Paul al IIlea pentru că acesta a fost și pasionat de sport.

Petrescu revine în funcția de consilier

Ioana Petrescu (foto) a anunțat, ieri, că va reveni în poziția de consilier al premierului, funcție ocupată în perioada septembrie 2013 - martie 2014. Ioana Petrescu a fost numită ministru al Finanțelor în luna martie a acestui an. În noua configurație guvernamentală, Darius Vâlcov a preluat portofoliul Finanțelor, comasat cu cel al Bugetului. Ioana Petrescu a fost întrebată, pe 1 decembrie, de jurnaliști, după ce a participat la parada militară din București, dedicată Zilei Naționale, dacă îi este teamă că va fi remaniată, ea precizând: „Nu, cu siguranță nu, eu sunt aici să-mi fac treaba până la capăt”.