PONTA III și-a asumat răspunderea. Antonescu: Programul este diluat pe principiul „apă în vin”. Replica lui Ponta: „Nu mă pricep la șpriț”.

PONTA III și-a asumat răspunderea. Antonescu: Programul este diluat pe principiul „apă în vin”. Replica lui Ponta: „Nu mă pricep la șpriț”.

Guvernul și-a angajat răspunderea, astăzi, asupra programului înaintat Parlamentului, într-o şedinţă Camerelor reunite. Evenimentul a durat circa 10 minute, premierul Ponta ținând un discurs scurt în care a ironizat demisia lui Crin Antonescu de la președinția Senatului și l-a lăudat pe Călin Popescu Tăriceanu.

Victor Ponta a vorbit cinci minute. El a început cu o ironie la adresa lui Crin Antonescu. Vorbind cu noul președinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, premierul a comentat: "Sunt convins că nu veți coborî în timpul discursului să vă dați demisia, deci mă simt în siguranță". "Prin acest program pe care vi l-am prezentat dumneavoastră confirmăm măsurile cu o tentă de pragmatism. După doi ani de stabilitate, România a obținut cea mai mare creștere de după guvernul Tăriceanu, cea mai mică inflație, creșterea absorbției, a salariilor, a pensiilor. Toate aceste elemente trebuie continuate", a spus premierul. Acesta a făcut și un apel special legat de 2014, an cu două rânduri de alegeri. "La președinție nu vom candida cu toții, ci doar unii dintre noi. Să nu facem greșeala din 2014: să mărim nivelul de așteptare al populației și să ne pregătim de un dezastru precum cel din 2010. Îmi doresc ca acest guvern să rămână și în 2015", a încheiat el. Ironii între foștii aliați Preşedintele PNL, Crin Antonescu a spus că programul pentru care Guvernul îşi va angaja răspunderea este diluat pe principiul "torni apă în vin", ajungându-se la un "siropel ieftin şi dulceag, de proastă calitate". În replică, premierul Victor Ponta a spus că nu se pricepe la șpriț. „Nu mă pricep la șpriț, este un domeniu în care nu am cunoștințele necesare”, a spus Ponta. "Nu e vorba de un program de guvernare (...) Programul de guvernare în baza căruia acest Guvern, care este cu totul altceva decât fostul Guvern USL, e totuşi programul de guvernare USL, din 21 decembrie 2012. Avem situaţia că avem un Guvern care nu mai este un Guvern USL, este un Guvern PSD-UDMR, care totuşi păstrează programul de guvernare de atunci şi-l suplimentează cu o angajare de răspundere pe câteva principii foarte vagi, în principiu turnând apă în vin, adică diluând nişte măsuri care aveau un caracter de certitudine şi un calendar foarte precis", a declarat Antonescu. Executivul a trimis Parlamentului, săptămâna trecută, programul pe care îşi va asuma răspunderea. Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că Guvernul îşi va asuma răspunderea pe un program de priorităţi pentru perioada următoare, document care nu reprezintă programul de guvernare din decembrie 2012, dar e inspirat aproape integral din acesta.

"Noul Guvern, în baza articolului 114 din Constituţia României, îşi va angaja răspunderea pentru un program, nu program de guvernare, ci un program. Aşa spune Constituţia, aşa facem! Este un program care va cuprinde principalele acţiuni şi principalele direcţii de acţiune ale Guvernului în perioada următoare. Evident că nu l-am inventat peste noapte, ci este inspirat aproape în totalitate din programul de guvernare aprobat în 2012, dar sunt lucruri care s-au realizat deja şi nu are rost să ni le mai propunem încă o dată şi sunt şi lucruri noi care au apărut într-un an şi jumătate şi, evident că acestea trebuie să fie asumate de Guvern şi aprobate de către Parlament", a declarat atunci Ponta. Premierul se bazează acum pe o alianţă în Legislativ din care fac parte PSD, PC (partidul controlat de Dan Voiculescu), UDMR şi parlamentarii minorităţilor. Liberalii decid astăzi dacă introduc o moţiune Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a anunţat că liberalii vor decide marţi după asumarea răspunderii Guvernului asupra programului politic dacă depun moţiune de cenzură. "Asta vom discuta împreună cu toţi parlamentarii probabil mîine şi vom discuta şi la Biroul Politic al partidului. (…) Deocamdată noi am avut nişte discuţii de natură organizatorică, pentru că vrem la Biroul Politic să definitivăm şi lista de europarlamentare şi alte măsuri organizatorice. Mîine, după asumare, cu documentul în faţă, o să discutăm", a declarat Antonescu. PDL vrea, dar nu poate În schimb Opoziţia vrea sa depună o moţiune de cenzură. PDL a luat decizia să inițieze strângerea de semnături pentru depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului Ponta III, a declarat luni prim-vicepreședintele partidului Cătălin Predoiu, la finalul ședinței BPN al formațiunii. "PDL a luat hotărârea să inițieze strângerea de semnături pentru depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului Ponta III. O moțiune de cenzură este singurul răspuns rațional și responsabil pe care un partid de opoziție îl poate da atitudinii Guvernului Ponta III de a trimite în Parlament un nou program plin de promisiuni electorale, plin de măsuri lipsite de viziune", a declarat Cătălin Predoiu. Cu toate aceste, PDL nu are destui parlamentari pentru a demera moţiunea, având nevoie de semnături de la PNL şi PMP. Predoiu a adăugat că în programul noului Guvern se remarcă "lipsa de priorități, lipsa de viziune, lipsa unui concept care să stea la baza programului".

Ne puteți urmări și pe Google News