Caii sărbatici de la Oravița, aproape o LEGENDĂ. Unde apare herghelia și care e istoria ei I FOTO

Caii sărbatici de la Oravița, aproape o LEGENDĂ. Unde apare herghelia și care e istoria ei I FOTO

Herghelia de cai sălbăticiți de la Măidan, din zona Oraviţei (Caraș Severin) e una din cele mai noi atracții turistice a Banatului de Munte. Este vorba de cai superbi, provenind de la fostele exploatări miniere şi forestiere abandonate.

Lăsați liberi, caii s-au înmulțit și, de-alungul timpului s-au adaptat condiţiilor de mediu. Herghelia şi populează acum nestingherită zona cuprinsă între Brădet şi Gârlişte. Caii pot fi admirați alergând în zăpadă, în timpul excursiolor cu trenil pe cea mai veche cale ferată din România, Anina- Oravița.

„Foarte puțini știu despre existența cailor „salbatici” (Equus ferus caballus) văzuți de pe calea ferată Oravița-Anina. Nu sunt cu adevărat sălbatici, deoarece calul sălbatic (tarpanul) a fost exterminat de om. Dar și acești cai au un rol important în ecosistem și ocupă cu succes locul tarpanului”, au scris cei de la Wild Caraș-Severin pe Facebook.

Ne puteți urmări și pe Google News

Se spune că acești cai sunt urmașii celor care au fugiut din vechile CAP-uri, după Revoluție, sau a celor rămașli liberi după modernizarea sau închiderea minelor, unde transportul cărbunelui făcea apel la forța lor. Bătrâni, şchiopi, bolnavi, caii nu au putu fi valorificați, astfel că au fost lăsați în libertate. Unii au ajuns hrană pentru animalele sălbatice, dar alțșii au suopravieșuit și s-au înmulțit. ”Copiii” lor s-au născut în sălbăticie și galopează liberi cu coamele-n vânt.   

Caii de la Măidan trăiesc în propria herghelie, condusă de cel mai puternic armăsar. Caii bântuie Munţii Aninei, în căutare de iarbă proaspătă. Colindă pădurile şi apoi revin pe podişul de lângă Gara Gârlişte. Pot fi văzuţi deseori pe marginea căii ferate Oraviţa – Anina, în căutare de hrană. (Foto: Ciprian Floare)