Călători, mare atenţie! Controlorii nu au dreptul să vă reţină în mijloacele de transport în comun

Călători, mare atenţie! Controlorii nu au dreptul să vă reţină în mijloacele de transport în comun

În ultima perioadă au avut loc multe altercaţii în autobuze, troleibuze sau tramvaie din Capitală, între angajaţii RATB şi călători. Pentru a evita astfel de problemele, cei care folosesc transportul de suprafaţă trebuie să-şi achite călătoria, dar şi să îşi cunoască drepturile

În ultima perioadă, controlorii au devenit „inamicul numărul 1” pentru călători. Odată urcaţi în mijlocele de transport în comun, angajaţii Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB) se cred „dumnezei”, după cum chiar un călător ne-a sesizat despre un caz care a avut loc în tramvaiul 41.

Angajat RATB a blocat uşile tramvaiului

„Un băiat nu avea cardul la el şi nici actul de identitate. Le-a comunicat în schimb CNP-ul ca să-l verifice în sistem dacă este rău platnic, însă aparatul pe care îl aveau în mână nu funcţiona. Astfel l-au invitat să coboare şi pentru că tânărul a refuzat, unul dintre controlori a blocat uşile cu corpul lui şi a strigat la vatman să nu plece. Tramvaiul a staţionat secunde bune în staţie până când s-a revoltat lumea, că altfel nu lăsa tramvaiul să plece. Au dreptul să facă aşa ceva? Eu nu cred”, ne-a spus Iulian Botea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform prevederilor H.C.G.M.B. nr. 156/2001 și O.G. 2/2001, contravenientul este obligat să prezinte agentului constatator, la cerere, actul de identitate. În cazul în care acesta refuză să se legitimeze, agentul constatator poate apela la ofiţeri şi subofiţeri de poliţie ori la cele mai apropiate secţii de poliţie. Însă nu are dreptul să abuzeze de funcţia pe care o au şi nici să dea oamenii jos din mijloacele de transport în comun.

Controlorii trebuie să anunţe poliţia

Mai mult, trebuie ştiut faptul că, în momentul în care un controlor, angajat al Regiei Autonome de Transport București urcă în mijloacele de transport în comun și începe controlul, acesta trebuie să blocheze „aparatele de taxat“. Dacă pe aparat nu scrie „CONTROL“, aceia nu sunt controlori adevărați.

„Controlorii nu au dreptul să te reţină în autobuz, troleibuz sau tramvai. Este ilegal aşa ceva. În cazul în care te prinde fără bilet trebuie să îţi dea amendă, dar pe ce bază dacă tu nu ai buletinul la tine? Ei trebuie să anunţe poliţia sau să meargă în control cu poliţişti după ei. Mai mult, nu au dreptul să te priveze de libertate. Dacă se întâmplă aşa ceva, călătorul agresat trebuie să sune la 112 şi să-l reclame”, ne-au spus surse din cadrul Regiei.

La nivelul RATB, tot potrivit aceloraşi surse, ar exista o lege nescrisă, în care controlorii ar avea o normă de amenzi pe zi. „Controlorii sunt şi ei oameni, au familie, copii, au datorii la bănci, iar salariile sunt mici, undeva la 1.450 de lei. Pentru a-şi rotunji veniturile trebuie neapărat să dea amenzi. Câte una, două de luni până vineri, iar în weekend câte patru sau cinci. Acesta este targetul, însă nu există o lege scrisă, ci mai degrabă un regulament de ordine interioară care este ştiut numai de ei. Nimeni nu o să recunoască vreodată”, ne-a spus sursa căreia îi vom proteja identitatea.

Atribuţiile angajatului RATB

Contactaţi de Evenimentul zilei, reprezentanţii RATB ne-au comunicat care sunt atribuţiile controlorilor, programul acestora şi dacă au voie să reţină persoane le prinse fără călătorie în mijloacele de transport în comun: „Agenţii de control RATB constată contravenţia în mijlocul de transport al Regiei, însă acţiunea de control poate fi finalizată şi în afara vehiculului. Programul acestora este de luni până duminică, în trei schimburi. Măsura de reţinere a contravenienţilor până la sosirea poliţiei, în vederea legitimării celor care refuză acest lucru sau care nu au în posesie actul de preluată, este preluată de cetăţeni ca privare de libertate. Interpretarea este mult dusă la extrem.“