Călătoria RECORD a lui Opportunity pe MARTE: în căutarea vieții extraterestre

Călătoria RECORD a lui Opportunity pe MARTE: în căutarea vieții extraterestre

Un nou record de distanta strabatuta de un vehicol pe o suprafata diferita de cea a Terrei a fost stabilit recent de catre roverul Opportunity pe Marte. Acesta a parcurs mai mult de 40 km, efectuand o serie de studii stiintifice care ne ajuta sa intelegem mai bine cum este facuta planeta Rosie, chiar daca multe mistere asteapta inca sa fie descifrate.

Acum mai bine de 10 ani roverul Opportunity, trimis de NASA, a ajuns pe planeta Marte, unde urma sa efectueze o serie de studii pe o perioada de circa 3 luni de zile, parcurgand, cel putin in programul initial,  aproximativ 1 km. In realitate Opportunity a functionat si continua sa functioneze mult mai mult decat se asteptau oamenii de stiinta la inceput. A parcurs pe solul martian circa 40,25 km – intrand in cartea recordurilor.

Recordul anterior era detinut de Lunokhod-2, trimis de Rusia pe Luna, unde a parcurs 39 de kilometri in 5 luni de zile. Opportunity era insotit de un alt rover, Spirit, care a functionat din 2004 pana in 2010 si a reusit sa strabata o distanta de 7.7 km, dupa care a incetat sa functioneze. Ultima calatorie – de pana acum – a lui Opportunity a durat cateva zile timp in care s-a deplasat 48 de metri (cu o viteza medie de 11 metri/zi) si a luat sfarsit pe data de 27 iulie.

Curiosity, care a ajuns recent pe Marte, a parcurs 8.6 km pana acum; destinatia finala nu ii va permite insa sa doboare recordul stabilit de Opportunity.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ceea ce conteaza insa nu este atat distanta, cat tipul de analize stiintifice efectuate: studiul unor fragmente de sol de tip argilos in cautarea urmelor de apa, element considerat extrem de important pentru aparitia si dezvoltarea vietii. In viitorul apropiat Opportunity va strabate alti 2 km, parcurgand astfel o distanta totala de 42.2 km, pentru a ajunge la asa-numita Marathon Valley, un loc interesant, pe care oamenii de stiinta vor sa il studieze in detalui cu ajutorul instrumentelor de la bordul lui Opportunity.

Distanta strabatuta de Opportunity pe planeta Rosie nu este singurul record al acestei misiuni: durata acesteia este, la randul ei, cea mai lunga a unei misiuni pe Marte. Pe data de 19 mai 2010 Opportunity a doborat recordul de longevitate care era detinut de Viking 1, misiune care a durat 6 ani si 116 zile.

Oamenii de stiinta au sarbatori aceste rezultate care demonstreaza ca suntem capabili sa exploram alte planete din sistemul Solar si sa intelegem din ce in ce mai bine cum sunt facute si, eventual sa descoperim urme de viata. Pe Marte pana la ora actuala nu au fost descoperite clare urme ale existentei vietii in prezent. Se considera insa ca in trecut ar fi putut exista viata pe Marte, sub forme (mai mult sau mai putin) primitive. Chiar si la ora actuala nu putem exclude ca aceasta ar exista in subsolul planetei, deoarece aparatele trimise pe solul martian nu au efectuat inca analize in profunzime.

La ora actuala se planuiesc misiuni care sa aiba capacitatea sa studieze subsolul planetei Rosii la adancimi de circa 1 metru – unde s-ar putea gasi molecule organice si chiar forme de viara. Se lucreaza intens pentru punerea la punct a unor aparate capabile sa analizeze aceste molecule si sa obtina cantitatea maxima de informatie – de exemplu analiza chimica a acestor molecule – cu aparatele cele mai simple si robuste posibile – tanand cont de drumul lung si anevoios pe care trebuie sa-l efectueze pana acolo.

Opportunity a doborat diverse recorduri si a obtinut o serie de rezultate stiintifice extrem de importante. Nu are insa intentia sa iasa la pensie; ba dimpotriva – Opportunity este gata sa plece din nou la drum si sa exploreze o lume fascinanta si inca necunoscuta.

Articol scris de Cătălina Oana Curceanu, prim cercetător în domeniul fizicii particulelor elementare şi al fizicii nucleare, Laboratori Nazionali di Frascati, Istituto Nazionale di Fisica Nucleare (Roma, Italia) şi colaborator al Scientia.ro