Căldura subvenţionată, unitar, la Constanţa. Gigacaloria, diminuată la 250 de lei

Căldura subvenţionată, unitar, la Constanţa. Gigacaloria, diminuată la 250 de lei

Consilierii locali ai municipiului Constanţa au aprobat, astăzi, noul preţ al gigacaloriei, 250 de lei, faţă de 383,2 lei cât au plătit abonaţii RADET în 2014. Subvenţionarea, unitară a căldurii înseamnă un efort financiar de 60 milioane de lei din bugetul local. Până anul trecut doar “masa electorală” a fostului primar Radu Mazăre beneficia de subvenţii la căldură.

Preţul căldurii a fost stabilit la maxim 250 de lei pe gigacalorie, pentru tot sezonul rece 2015-2016, urmând să rămână la fel chiar dacă din luna ianuarie 2016 preţul nesubvenţionat s-ar putea majora la 421 de lei. Tariful real la gigacalorie în Constanţa, până la 31 decembrie este 383,2 lei şi, pentru prima dată în patru ani, primăria decide subvenţionarea pentru toţi abonaţii RADET. „Preţul va fi însoţit de ajutoare conform Ordonanţei 70, pentru cei care se încadrează în plafoanele pe venit de membru de familie”, a subliniat Decebal Făgădău.

Subvenţionarea căldurii pentru toate cele 74.000 de apartamente din Constanţa înseamnă un efort financiar de 60 milioane de lei, exclusiv din bugetul local.  „Deşi guvernul a acordat soluţia unui împrumut pe 20 de ani pentru obţinerea ajutoarelor la încălzire, primăria Constanţa  a preferat să taie din alte cheltuieli şi sperăm să găsim resurse şi pentru anul viitor”, a spus primarul interimar. Căldura în oraş va fi furnizată de mâine.

Decebal Făgădău a precizat că primăria Constanţa nu are datorii la Electrocentrale SA aşa cum se întâmplă în Capitală. „Acolo s-a mers, ani de zile, pe o soluţie populistă de a ţine un preţ de facturare , jos, către populaţie. Dar din spate, diferenţa între costul real al gigacaloriei şi cât plătea populaţia nu venea să o acopere nimeni. Nici Guvernul, şi nici Consiliul General. Astfel încât datoria lor a crescut exponenţial”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Suvenţionarea unitară a căldurii a fost votată de toţi consilierii locali. Singura reacţie a venit din partea preşedintelui Partidului M10 Constanţa, Mihai Petre, fost consilier judeţean, care consideră că „după patru ani de cinism și de minciuni, Primăria, Consiliul Local și R.A.D.E.T. au demonstrat că bugetul municipalității permite înlocuirea ajutorului la încălzire acordat persoanelor cu venituri mici, cu o subvenție unitară menită să diminueze costul întreținerii pentru toți constănțenii”.

În opinia lui Mihai Petre „ajutorul de încălzire diferențiat a fost o soluție adoptată exclusiv pentru securizarea segmentului de votanți ai fostului primar, Radu Mazăre, iar conducerii PSD, a Primăriei municipiului Constanța i-a păsat, în ultimii patru ani, doar de conservarea voturilor lui Radu Mazăre, nu și de binele tuturor constănțenilor”. Mihai Petre îi cere lui Decebal Făgădău „să explice public de ce, în ultimii patru ani, nu s-a putut reduce costul întreținerii pentru toți constănțenii și brusc, în an preelectoral, se poate”.