Calea Eroilor cercetată cu laserul

Calea Eroilor cercetată cu laserul

Scopul este acela de a stabili un plan de intervenție asupra operei lui Constantin Brâncuși

Ansamblul Monumental „Calea Eroilor” de la Târgu- Jiu, realizat de Constantin Brâncuşi în memoria celor căzuţi pe front în timpul Războiului de Reîntregire, este cercetat pe toate părţile de specialişti. Ansamblul este alcătuit din sculpturile „Masa Tăcerii”, „Poarta Sărutului” și „Coloana Infinitului. Cercetarea, realizată de specialişti de la Institutul Naţional de Cercetare- Dezvoltare pentru Optoelectronică Bucureşti, durează până pe 24 iulie. Se analizează și se monitorizează starea de degradare a operelor, printr-un sistem de testare cu laser, pentru a afla ce urmări a avut spălarea cu jet de apă a Porții Sărutului. În 2013,când se împlineau 75 de ani de la inaugurarea monumentului, acesta a fost restaurat şi, la final, spălat cu un furtun cu jet de apă. Piatra s-a îngălbenit, la suprafaţa ei formându-se o peliculă de săruri.

Strategii

Ne puteți urmări și pe Google News

„Optoelectronica ne oferă posibilitatea să interogăm un artefact în profunzimea sa. Vom face predicție, elaborare a unor strategii de intervenție, iar concluziile studiului nostru le vom transmite reprezentanţilor Centrului Brâncuşi”, a declarat coordonatorul Centrului de Excelenţă pentru Restaurare prin Tehnici Optoelectronice din cadrul institutului, Roxana Rădvan. Directorul centrului Cultural „Constantin Brâncuși”, Doru Strîmbulescu, ne-a declarat că acesta este un program care se desfășoară pe parcursul a patru ani. „Urmează o nouă etapă, în luna octombrie şi, în funcţie de concluziile cercetărilor, vom vedea ce strategii vom avea, pe viitor, în privinţa operelor. Vom discuta cu specialişti în piatră, în metal şi aşa mai departe. În funcție de necesitate vom stabili când, cine și ce va face,” a spus Strîmbulescu.

UNESCO mai așteaptă

Dosarul de candidatură al Ansamblului Brâncuși pentru înscrierea în patrimoniul mondial UNESCO a fost retras la decizia statului român, după ce a primit recomandarea de neînscriere din partea acestei organizații, documentele pentru nominalizare urmând să fie completate și redepuse. S-a întâmplat la cea de-a 39-a sesiune a UNESCO, de la Bonn, Germania, în perioada 28 iunie - 8 iunie.