„Califul” ISIS a FUGIT în Siria și se pregătește de marea BĂTĂLIE cu americanii pentru Raqqa, ultimul său BASTION

„Califul” ISIS a FUGIT în Siria și se pregătește de marea BĂTĂLIE cu americanii pentru Raqqa, ultimul său BASTION

Liderul ISIS a încercat să-l imite în toate cu fidelitate pe idolul său, Saddam Hussein. Se pare că și sfârșitul îi va fi asemănător.

Abu Bakr Al-Baghdadi, auto-proclamatul Calif al Statului Islamic (ISIS) se află în Siria 11 martie, relatează surse din serviciile de informații din Irak citate de Asia Times.

De când l-a declarat statul „său”, în iunie 2014, Al-Baghdadi a trăit la Mosul, în nordul Irakului. Cu cinci luni în urmă, armata irakiană a lansat o ofensivă majoră pentru recucerirea Mosulului. Acum, acesta fiind pe punctul de a cădea, a devenit un loc prea periculos pentru „Calif”.

Liderul jihadist de 46 de ani nu și-a mai putut găsi un adăpost în orașul Ramadi din centrul țării, care a fost eliberat de ocupația ISIS în 2015, nici în Tikrit, la nord-vest de Bagdad, unde ocupația de zece luni a ISIS s-a prăbușit în aprilie 2016.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai mult, trupele lui Al-Baghdadi au fost azvârlite și din orașul antic Palmyra, la începutul acestei luni, astfel că liderul ISIS nu a rămas cu prea multe opțiuni: Hawijah, în nordul Irakului, Al-Qaim, lângă frontiera cu Siria, și Albukamal, pe fluviul Eufrat, care încă mai sunt ocupate de gruparea jihadistă.

Acum, „Califul” se află în împrejurimile Albukamal, de unde se pregătește să se mute la Raqqa, capitala de facto a ISIS, pentru a prelua comanda trupelor sale în viitoarea lor bătălie cu un „cocteil” de inamici, printre care trupele Statelor Unite, milițiile kurde și armata siriană.

Nu cu mult timp în urmă, un teritoriu de dimensiunile Marii Britanii, și cu o populație de circa șase milioane – mai mult decât Finlanda sau Danemarca – se afla sub controlul lui Al-Baghdadi. Acesta s-a redus zi după zi, de aceea bătălia pentru Raqqa se anunță una decisivă: este ultima sa șansă.

La jumătatea acestei luni, trupele de elită americane ale US Rangers au trecut frontiera din Irak în Siria. Ele au fost urmate de 600 de „marines” cărora se pare că li se va alătura un nou contingent de 1000 de oameni, scrie Asia Times.

Aceste forțe vor conduce bătălia pentru Raqqa împreună cu milițiile kurde, cunoscute sub titulatura de Forțele Democrate Siriene (SDF). Potrivit comandantului acestora, Sapian Hamo, elicoptere de asalt Apache vor fi aduse de asemenea în zonă pentru a asigura acoperirea aeriană a trupelor sale, aflate în marș spre Raqqa.

Ofensiva este așteptată să înceapă pe 1 aprilie și ar urma să dureze „doar câteva săptămâni” pentru a înfrânge ISIS.

Contrar a ceea ce s-a scris în presa „mainstream” sau pe rețelele de socializare, Abu Bakr Al-Baghdadi nu este nici bolnav, nici rănit, scrie Asia Times. El este hotărât să joace un rol important în bătălia pentru Raqqa și, cum soarta luptei pare hotărâtă de pe acum, destinul său va semăna cu cel al lui Saddam Hussein, după ce regimul acestuia a fost învins în 2003.

Asemănările dintre Abu Bakr și Saddam încep să fie evidente: amândoi sunt irakieni sunniți, fascinați de trecutul luminos al țării lor și marcați de ura față de persanii șiiți.

Trăind în anii dictaturii celei mai cumplite a lui Saddam, Al-Baghdadi a primit multe lecții de viață. Pe când avea doar nouă ani, mulți dintre mebrii familiei sale și vecini au fost trimiși să lupte în devastatorul război dintre Iran și Irak. Unii dintre ei s-au întors fără un picior sau un ochi, iar mulți în sicrie de lemn.

Totuși nimeni nu s-a întrebat în legătură cu utilitatea prelungirii unui asemenea război sângeros, ceea ce pe Al-Baghdadi l-a impresionat foarte tare.

Supunerea totală este ceea ce Saddam cerea și ceea ce Al-Baghdadi a încercat să le insufle trupelor lui. Cei care au încercat să critice războiul au fost fie îndepărtați de serviciile de securitate, fie, cel mai probabil, împușcați în fața familiilor lor. Un obicei pe care Al-Baghdadi l-a imitat.

„Califul” a fost un admirator al abilității lui Saddam de a se strecura printre încercări și pericole și a merge înainte cu cultul personalității, devenind din ce în ce mai tenace și mai brutal. Era masculul irakian Alfa: dictatura sa l-a învățat pe Al-Baghdadi cum pot supraviețui liderii chiar și celor mai dramatice înfrângeri.

Pedepsele aplicate de Saddam erau întotdeauna aspre și întotdeauna publice, pentru a răspândi teroarea în societate. În 1998, de pildă, Saddam a ucis cu sânge rece 5000 de civili în orașul kurd Halabja, folosind gaz muștar și agenți neurotoxici. Alți 10.000 de civili au fost răniți grav, arși sau mutilați.

Lui Al-Baghdadi tocmai asta i-a plăcut la Saddam. Ca și acesta, el a zdrobit orice provocare internă la adresa autorității sale, încercând să reproducă teroarea creată de fostul președinte, al cărui nume era suficient pentru a stârni frisoane deopotrivă pe spinările aliaților sau oponzanților.

Dar, în locul uniformei militare kaki caracteristice a lui Saddam, al trabucului cubanez și al retoricii baathiste, Al-Baghdadi a adoptat veșmintele islamice și retorica religioasă pentru a-și crea o imagine „comercială”.

Ca și Saddam, Al-Baghdadi a ajuns să confunde realitatea cu delirul personal. El chiar este convins că poate supraviețui acestui război, așa cum a crezut și Saddam, în 2003.

Saddam avea încredere totală în trupele sale, așteptându-se ca ele să lupte până la capăt; în realitate, imediat ce au realizat că sfârșitul este aproape, și-au îngropat armele în nisip, s-au îmbrăcat în civili și s-au amestecat cu triburile locale.

Foarte probabil, membrii ISIS vor face la fel, forțându-l pe Al-Baghdadi să se ascundă prin peșteri după ce Raqqa va cădea, așa cum Saddam a făcut în 2003 și Ossama Bin Laden în 2001, după căderea regimului talibanilor în Afganistan.

În timpul scurtei sale domnii, ISIS a cunoscut contestări la Raqqa, deși destul de timide. Cu un an în urmă, în timpul nopții, au fost împrăștiate pamflete cu titlul „Demnitate pentru Raqqa”, în jurul intrărilor unei moschei, astfel că au putut fi văzute de credincioșii veniți la slujba de dimineață. S-au înregistrat și cazuri de grafitti anti-ISIS pe ziduri.

Oricât de timide, însă, aceste gesturi dovedesc o temeritate remarcabilă, dată fiind teroarea ISIS ce domnea în oraș. Cu atât mai mult cu cât au fost continuate cu o campanie online, intitulată „Raqqa este masacrată în tăcere”, lansată de 17 cetățeni ziariști, dintre care 12 trăind în oraș.

În 2016, 20 de luptători au defectat, iar alți 120 au fost acuzați că intenționau să dezerteze și au fost executați.

Mai recent, unii jihadiști tunisieni au încercat să organizeze un puci la adresa lui Al-Baghdadi, unul dintre ei aruncându-se în aer la un punct de control din Raqqa.

De curând, Al-Baghdadi a recunoscut că oamenii săi au fost învinși la Mosul și le-a ordonat războinicilor să se întoarcă în Europa sau să fugă cu el în deșertul irakian.

Doar o mână dintre ei au rămas lângă „Calif”, care, după modelul idolului său, Saddam Hussein, va fi în curând istorie.