Calvarul unui bebeluş chinuit, în atenţia autorităţilor din Constanţa

Calvarul unui bebeluş chinuit, în atenţia autorităţilor din Constanţa

Chinuit de părinţi încă de la naştere, abandonat la vârsta de numai o lună în spital, aproape muribund, subnutrit, cu multiple suferinţe de organe şi cu plăgi muşcate, infectate, un bebeluş din comuna Lumina a supravieţuit doar datorită îngrijirii oferite de medicii secţiei Pediatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Constanţa. Dacă nu va fi preluat de o asistentă maternală, lucru aproape imposibil pentru că mama refuză să-şi dea acordul, copilul riscă să ajungă, înapoi, în cocioaba în care îl aşteaptă ceilalţi opt fraţi, minori.

EVZ a prezentat de ieri drama prin care a trecut bebeluşul lăsat de mama lui în spital, aproape mort. După numai o lună de tratament, micuţul Samir Amet pare un copil aproape normal. Doarme liniştit în incubator Fusese abandonat la Urgenţă , extrem de slab, murdar şi cu multiple plăgi deschise, între care şi o rană sângerândă pe obraz.  “La internare, în urmă cu o lună, avea 2,2 kilograme şi acum are 3,25 kilograme. Avea multiple suferinţe de organe, insuficienţă  renală, insuficienţă pulmonară, insuficienţă respiratorie, răni, era muribund, acum e un copil sănătos şi sper că va avea o viaţă normală”, spune managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Constanţa, Dan Căpăţână. Spitalul a anunţat Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa care, la externare,  poate decide soarta micuţului.

“Copilul nu a fost muşcat de şoareci, i-a sărit jar pe obraz”

Specialiştii în asistenţă socială par însă legaţi de mâini şi de picioare. Mama copilului refuză cu îndârjire să-şi dea acordul pentru ca cel mic să fie dat unei asistente maternale. Emine Amet trăieşte cu ceilalţi opt copii, cel mai mare, de 15 ani, cu handicap sever, într-o casă cu o singură încăpere. Stau claie peste grămadă. Soţul este la închisoare, în Italia, şi singurul venit al familiei este alocaţia copiilor. Femeia recunoaşte că l-a abandonat pe mezin în spital pentru că nu avea cu cine să-i lase pe ceilalţi copii. Deşi nu e întrebată, începe să ţipe spunând că micuţul “nu a fost muşcat de şoareci pe obraz”. Se jură că băieţelul era sănătos, şi era slab pentru că îl născuse prematur, “dar i-a sărit un strop de jar pe obraz şi pentru că nu s-a vindecat cu alifie, şi nu mai mânca, l-am lăsat la spital”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Plozi nespălaţi, flămânzi şi analfabeţi  

Femeia, înconjurată de copiii desculţi, şi de rude care urlă că “primăria nu ne dă bani”, vorbeşte cu asistenta socială a primăriei Lumina. Este rugată să renunţe la copii măcar “până până trece iarna” dar Emine Amet trece la ameninţări. “Cum să îmi ia mie copiii,  vreţi să vă dau foc? Mai bine mă omor şi fac infarct decât să-i dau”. Degeaba îi spune angajata primăriei că a rugat-o de atâtea ori să-şi spele plozii şi că au nevoie de curăţenie, de trei mese pe zi şi să fie trimişi la şcoală. Fetele ei “nu au voie la şcoală, o să meargă doar băiatul ăsta de 13 ani”. Soluţia salvatoare pentru mamă este soţul ei care “se întoarce peste o lună din puşcărie şi până atunci mă ajută fratele meu”. Şi nu dă socoteală pentru multiplele naşteri hotărâtă ,”să mai fac copii, ne descurcăm noi, aşa cu m-am descurcat şi cu ăştia”.

Copiii, luaţi în îngrijirea statului doar prin ordonanţă prezidenţială

Copilul de două luni, vindecat şi îngrijit cu atenţie, va rămâne internat în spital până când starea de sănătate îi va permite să fie preluat de o asistentă maternală profesionista. Asta îşi doresc reprezentanţii Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa. Ei au efectuat, ieri, o anchetă socială la domiciliul familiei Amet. Potrivit psihologului  Roxana Onea, de la Protecţia Copilului, “ s-au constatat condiţii necorespunzătoare de îngrijire a minorilor”. Specialiştii de la Protecţia Copilului analizează şi posibilitatea preluării celorlalţi minori în sistemul naţional de protecţie, dar va fi greu din cauza refuzului părinţilor.  Se va ajunge, probabil, în instanţă, asistenţii sociali urmând să obţină ordonanţă prezidenţială. Până atunci însă, copiii vor rămâne să trăiască în cocioaba familiei, în condiţii de ev mediu.