Campania „Evenimentul zilei” i-a trezit din amorțeală pe tehnocrați. Guvernul promite să elimine nedreptatea făcută veteranilor și să respecte legea dată de Iohannis

Campania „Evenimentul zilei” i-a trezit din amorțeală pe tehnocrați. Guvernul promite să elimine nedreptatea făcută veteranilor și să respecte legea dată de Iohannis

Presat de reacțiile virulente ale militarilor care au luptat pe front și de societatea civilă, premierul Dacian Cioloș a declarat că Executivul va modifica Codul Fiscal. Veteranii i-au atenționat, încă din luna februarie, pe guvernanți despre această situație. Un general de 94 de ani a plătit impozit pentru soția moartă de 11 ani. Nevestele care se îngrijesc de răniții din Teatrele de Operații sunt executate de Fisc

La capătul a patru zile în care „Evenimentul zilei” a atras atenția asupra nedreptății care li s-a făcut veteranilor de război, primul ministru Dacian Cioloș a reacționat și a anunțat că va îndrepta eroarea prin care sunt impozitate proprietăților celor care au luptat pe front. Premierul a anunțat că Guvernul va modifica, prin ordonanţă de urgenţă, legea Codului Fiscal, în sensul corectării regimului facilităţilor pentru veterani, scopul acestui demers fiind „repararea unei < greseli > făcute de guvernul Ponta şi votată în parlament”. Până acum, nicio instituție guvernamentală nu a sesizat că trebuie pusă în acord legislaţia, adică Codul Fiscal, întocmit în guvernarea Ponta, cu Legea promulgată de președintele României, Klaus Iohhanis, în ultima zi a anului trecut și intrată în vigoare de la 1 ianuarie 2016.

Așa cum v-am informat, prin Hotărârea de Guvern nr. 159/2016, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 208/21.03.2016, au fost aduse o serie de modificări și completări Normelor Metodologice de aplicare a Codului fiscal aprobate prin HG. nr. 1/2016 în materia impozitelor și taxelor locale din care reiese că doar veteranii sunt scutiți de impozit, nu și cei împreună cu care dețin o casă, o mașină sau un teren. Cioloș susține că aceste modificări au fost parafate de Guvernul Ponta. Or, în legea promulgată de președintele României se prevedea că locuințele în care domiciliază veteranii sau pe care le dețin, chiar și în coproprietate, sunt scutite de impozit.

Ne puteți urmări și pe Google News

Drepturi consfințite în trei legi

Pe fondul situației dificile cu care se confruntă veteranii de război, l-am vizitat, la sediul ANVR, pe generalul Marin Dragnea. Bătrânul ofițer, ajuns la venerabila vârstă de 93 de ani, ne-a mulțumit pentru sprijinul pe care „Evenimentul zilei” l-a acordat veteranilor de război și ne-a mărturisit că, de la Guvernul Năstase și până la Guvernul Cioloș, asociația pe care o conduce le-a transmis guvernanților greutățile cu care se confruntă „veteranii de război ai României, nu ai unui minister anume”. „Actualul guvern să nu facă niciun rabat în ceea ce privește drepturile și facilitățile consfințite în trei legi, date după 1990”, le-a transmis generalul Dragnea guvernanților.

Impozit pentru soția moartă de 11 ani

Din datele furnizate de președintele ANVR, generalul Marin Dragnea, la începutul anului 2016, în România mai figurau 125.000 de veterani, invalizi și văduve de război. Dintre aceștia, în jur de 15.500 sunt veterani și invalizi. Cei care figurează în actele primăriilor că locuiesc în coproprietate, au fost contactați de către reprezentanții administrațiilor fiscal ale primăriilor. Un caz aparte este cel al generalului Petre Conțenu, președintele filialei Sector 3 a ANVR. Acesta, deși soția lui e decedată de 11 ani, a fost înștiințat că trebuie să plătească, din urmă, peste 2.000 de lei. Asta pentru că defunct lui soție figura ca și proprietar

Și-au lăsat serviciul să se îngrijească de răniți și sunt executate de Fisc

În ciuda criticilor la care a fost supus, „Evenimentul zilei” a primit mulțumiri atât din partea ANVR cât și din partea reprezentanților Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități (AMVVD) „Sfântul mare Mucenic Dimitrie – Izvorâtorul de Mir”, care reprezintă militari care au luptat în Teatrele de Operații din Afganistan, Irak sau Bosnia. Aceștia au transmis un memoriu premierului Dacian Cioloș în care precizează: „Vă rugăm, de să țineți cont și de faptul că cei mai mulți dintre veteranii din teatrele de operații sunt nevoiți să urmeze tratamente medicale costisitoare, în cea mai mare parte nedecontate de statul român, că sunt persoane care au nevoie de o îngrijire specială și, de cele mai multe ori, soțiile, părinții sau copii sunt nevoiti să renunțe la slujbe pentru a le putea acorda atenția necesară”. O bună parte dintre acești veterani au primit somații din partea administrațiilor fiscale prin care li se cere plata impozitelor pentru soțiile care dețin aceeași casă, deși mulți dintre ei sunt îndatorați la bănci, iar femeile au fost nevoită să lase servicuiul pentru a se îngriji de ei.

HotNews face propagandă Guvernului

În încercarea de a ataca „Evenimentul zilei”, alăturând numele ziarului cu Antena 3, agenția de presă HotNews a criticat abordarea cotidianului nostru față de drepturile veteranilor și îşi dă cu stângul în dreptul. Pe de o parte susţine punctul de vedere al purtătorului de cuvânt al Guvernului, care spune că nu s-a modificat nimic şi că veteranii au aceleaşi drepturi, iar pe de altă parte citează Codul Fiscal în care scrie, negru pe alb că, înainte de modificarea făcută de HG 159/2016, proprietăţile veteranilor erau scutite de impozit. „Evenimentul zilei” a fost primul ziar care a dat știrea despre nedreptatea care li se face veteranilor, în ediția de luni. Antena 3, B1, Realitatea TV și celelalte televiziuni au preluat subiectul. Am invocat Guvernul în articol pentru că de acolo poate veni repararea erorii. Până la această HG, soţiile şi rudele împreună cu care veteranii, persoanele cu handicap şi persecutaţii politic locuiau sau deţineau proprietăţi nu plăteau impozit. Abia acum, „clarificarea proprietăţii” la care face referire Guvernul şi Ministerul Finanţelor separă impozitul doar pentru veterani, iar rudele sunt obligate să plătească. Ba, mai mult, fără să fie vinovaţi de această brambureală legislativă, acestor categorii de persoane li se iau şi banii înapoi, pentru care fuseseră scutiţi până acum.

Diferențe uriașe între drepturile românilor care au luptat pe front și cei din alte state europene

Președintele fondator al ANVR ne-a pus la dispoziție o situație comparativă a pensiilor și indemnizațiilor pe care le încasează veteranii români din cel de Al Doilea Război Mondial, față de cei din alte țări europene, din datele furnizate de atașații militari la întâlnirile avute, în anul 2010, la Clubul Diplomaților. Diferența este șocantă!

Veteranii de război din România încasează pensii cuprinse între 300 și 3.000 de lei, iar în țări precum Polonia, Cehia, Ungaria, Germania, Marea Britanie, Franța, Rusia, Slovacia, Croația etc. pensile veteranilor variază între 3.200 și 4.500 de euro!

Invalizii de război din România încasează pensii de 409 de lei, cei cu gradul I de invaliditate și 350 de lei cei cu gradul II de invaliditate. Asta în timp ce în țări precum Polonia, Cehia, Ungaria, Germania, Marea Britanie, Franța, Rusia, Ucraina, Slovacia sau Croația pensile sunt cuprinse între 2.500 și 5.000 de euro.

Indemnizațiile de război în România, pentru întreaga perioadă a celui de Al Doilea Război Mondial, cuprinsă între anii 1941 și 1945, este de 222 de lei. În țări member NATO, SUA și Rusia, indemnizațiile sunt cuprinse între 2.500 și 6.500 de euro.

În Rusia, primesc case de la stat

În Croația, pensia militară pentru un colonel veteran este între 3.500 și 4.500 de euro. Pensia de invalid de război este de 1.500 de euro. Indemnizația de război este de 2.500 de euro iar pentru o decorație de război, un veteran primește 3.000 de euro.

În Rusia aproximativ 15.000 de veterani de război, care locuiesc cu chirie în case ale statului, au fost împroprietăriți cu acestea. Pentru cei care locuiau în case proprietate privată, statul le-a cumpărat acele case și i-a împroprietărit pe veterani.

În Turcia, pensia militară este cuprinsă între 3.500 și 5.500 de euro, iar la trecerea în rezervă, militarii primesc locuințe de la stat și 75.000 de euro.