CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ”. Ce spun medicii români despre imunizarea cu Rotarix. EVZ „a băgat” în laborator vaccinul care a ucis doi bebeluși în Franța

CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ”. Ce spun medicii români despre imunizarea cu Rotarix. EVZ „a băgat” în laborator vaccinul care a ucis doi bebeluși în Franța

Agenția Națională a Medicamentului din România a emis, recent, o avertizare cu privire la administrarea vaccinului Rotarix, după ce instituția omonimă din Franța a făcut public un raport privind efectele adverse ale acestuia. Părerile experților despre acest vaccin produs de Glaxo Smith Kline, opțional în România, sunt împărțite. Scandalul legat de sancționarea părinților care refuză vaccinarea copiilor a împărțit părinții în două, asmuțindu-i unul împotriva altuia. La rândul lor, avocații se ceartă pe întâietatea dintre dreptul la integritate fizică și dreptul la sănătate

Intenția ministrului Sănătății, Nicolae Bănicioiu de a veni cu o lege a vaccinării obligatorii, prin care părinții care se opun imunizării copiilor lor să fie sancționați, după modelul altor state din Uniunea Europeană, a stârnit reacții și de indignare și de aprobare. România s-a împărțit între părinții care sunt de acord cu măsurile anunțate și cei care se opun, între avocații care critică intenția de obligativitate și omologi ai lor care spun fix invers.

Părinții, divizați

Daniela, o mămică în vârstă de 46 de ani, din București, ne spune superindignată:„I-aș da în judecată pe părinții care refuză vaccinarea copiilor, pentru că îmi pun în pericol sănătatea copilului meu! Și am o întrebare pentru ei. Când călătoresc prin țările alea cu pericole de epidemii, ei, ca adulți, de ce se vaccinează? Pentru că lor le e frică, dar pentru copiii lor nu le e frică? Acești părinți care se opun acum au fost vaccinați când au fost mici și sunt întregi, n-au murit, nici schilozi nu sunt. De ce să supunem nu doar copiii, dar întreaga comunitate în care trăim, riscurilor uriașe pe care le are o epidemie de poliomielită, spre exemplu?”. O altă mămică este însă de părere că vaccinarea obligatorie nu este o măsură bună, cu atât mai puțin sancționarea părinților care se opun. „E dreptul meu să aleg, e copilul meu, de ce să mă oblige!? De ce să mă sancționeze dacă mă opun vaccinării?”, ne spune Silvia, o mamă în vârstă de 39 de ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dreptul la integritate fizică, versus dreptul la sănătate

Avocatul Iulian Urban dă de toți pereții cu intenția de sancționare a părinților „nărăvași” la imunizarea copiilor contra epidemiilor de rubeolă, rujeolă oreion, difterie, tetanos, poliomielită, TBC etc. „Drepturile pe care le ai de a nu ți se aduce atingere convingerilor, modului în care vrei să-ți crești copiii din punct de vedere al sănătății, prevenției - e o problemă a fiecăruia. Ce vrea să facă Bănicioiu, e ca și când ai da prin lege că oamenii nu au voie să fie nici grași, nici slabi, sau să le spui, prin lege, ce să mânânce. Instanțele de judecată vor da cu o asemenea lege de pământ, dar din nefericire nu Bănicioiu o să plătească daune, ci tot noi, prin Ministerul Sănătății. Obligarea părinților să vaccineze copiii este o vânzare forțată și orice vânzare forțată este interzisă, conform Legii privind codul consumului. Se încalcă și dreptul la integritatea fizică și psihică, prevăzut nu doar în Constituție, ci și în Codul civil”, opinează sursa citată.

La polul opus se află părerea specialistului Gheorghe Iancu, fost Avocat al Poporului. „Există un drept fundamental la integritate fizică, prevăzut de art. 22 Constitutie. Acest drept nu e afectat de vaccinări împotriva epidemiilor. Ca urmare nici CEDO, nici CCR, nimeni din lume nu a considerat că o acțiune de vaccinare împotriva epidemiilor reprezintă o încălcare a dreptului fundamental la integritate fizică. Dacă nu s-ar face vaccinările, am încălca un alt drept fundamental: dreptul la sănătate!”

Pe acest fond înnebunitor de derutant mai ales pentru cei care nu s-au poziționat nici pro, nici contra vaccinării obligatorii, scandalul iscat în jurul vaccinului Rotarix -din cauza căruia au murit doi bebeluși în Franța - capătă noi valențe. Aici părerile sunt divergente până și între medici!

Vaccinul ucigaș e opțional la noi

Vaccinurile Rotarix și RotaTeq, destinate prevenirii gastroenteritei la bebeluși, sunt responsabile pentru două decesuri, afirmă Agenția Națională de Securitate a Medicamentului din Franța. Ei bine, și Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM) din România trage un semnal de alarmă în ceea ce privește riscurile și efectele adverse foarte severe ale celor două vaccinuri, opționale, și care se administrează împotriva rotavirusului. Cei doi bebeluși din Franța au murit în 2012 și în 2014, după ce au fost vaccinați, iar decesurile au survenit în urma unor ocluzii intestinale. Din fericire, până în prezent, în România nu s-au raportat efecte adeverse ale Rotarixului, singurul dintre cele două vaccinuri care se distrubuie la noi în farmacii, așa cum spun reprezentanții ANMDM.

Rotarix, la discreție în farmaciile noastre

Totuși, chiar dacă nu au fost probleme în România, moartea celor doi bebeluși din Franța nu poate fi ignorată de părinții români, mai ales că Rotarixul se vinde la discreție în farmaciile noastre și nu puțini sunt medicii de familie care îl recomandă.

„Aceste efecte nedorite ale vaccinurilor împotriva infecției cu rotavirus sunt bine cunoscute și pot fi identificate în informațiile despre medicament din Prospect și Rezumatul CaracteristicilorProdusului. Statisticile medicale arată că riscul de apariție a invaginației intestinale acute este mic și limitat în timp, dar exista (1 la 50 000). Acest risc nu trebuie să pună în discuție importanța administrării acestor vaccinuri! Vaccinarea rămâne o măsură adecvată de sănătate publică, dar părinții și medicii trebuie să fie bine informați pentru a identifica la timp orice posibile efecte nedor-ite!”, este așa zisa avertizare pe care o face ANMDM.

„Părinții trebuie să fie atenți la efectele adverse”

Purtătoarea de cuvânt a ANMDM ne-a explicat însă, pe larg, care sunt măsurile pe care părinții trebuie să le ia în cazul în care vor să-și imunizeze copiii împotriva rotavirusului.

„Există, ca la orice medicament, efecte adverse, însă nu este cazul ca lumea să intre în panică. Riscurile efectelor adverse sunt foarte mici și, din ce am înțeles de la colegii din Franța, moartea celor doi copii a survenit și în urma faptului că nu s-au luat măsuri imediate în ceea ce privește diminuarea efectelor adverse ale vaccinului. Noi suntem de părere că acest vaccin este unul sigur și care luptă foarte eficient împotriva rotavirusului. Părinții care optează pentru acest produs trebuie însă să urmărească foarte atenți eventualele efecte ce pot apărea și să meargă urgent la medic. Efectele adverse sunt severe, dar, repet, sunt extrem de rare. Dacă apar și se apelează urgent la medic, efectele pot fi înlăturate”, ne-a explicat Anca Crupariu, purtător de cuvânt al Agenției.

„Europa nu-l consideră un pericol”

Cu toate că Agenția Medicamentului din Franța a stabilit că vacinul poate fi fatal, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) nu-l consideră un pericol. „EMA, instituția care reglementează problemele medicamentelor și a vaccinurilor în Uniunea Europeană, nu a pus până acum în discuție siguranța Rotarixului”, ne-a mai spus Anca Crupariu.

Prețul ajunge la aproximativ 500 de lei

Potrivit datelor furnizate de Agenția Medicamentului din România, părinții nu prea se înghesuie să-și vaccineze copii cu Rotarix, o dată pentru că este un vaccin opțional și pe de altă parte, produsul de imunizare costă și aproximativ 500 de lei, fiind aministrat în două doze. „În 2014, firma care îl produce a distribuit 12.000 de doze către farmacii, care au termen de valabilitate până în 2016. Fiind vorba despre un vaccin opțional, nu știm câți copii au fost vaccinați până acum cu acest produs”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.

Pro și contra produsului de imunizare

Dr. Adrian Streinu Cercel: „Este foarte bun”

Unul dintre cei mai cunoscuți medici din domeniul bolilor infecțioase are o părere foarte bună despre controversatul vaccin Rotarix. „Enterocolitele cauzate de rotavirus sunt extrem de severe și pot duce până la deces. Acest vaccin a fost creat tocmai pentru a stopa boala foarte contagiosă. Acesta este rolul lui și nu ai cum să-l ignori. Rotarix se administează oral, în primele două luni de viață ale copilului și, cu siguranță, are efecte foarte bune. Nu am studiat efectele adverse ale produsului și nu pot să spun nimic despre acest aspect”, ne-a declarat prof. dr. Adrian Streinu Cercel, șeful spitalului de boli infecțioase „Matei Balș” din Capitală.

FOTO: Adrian Streinu Cercel

Medic gastroenterolog: „Beneficiile bat riscurile”

„La orice vaccin există riscuri. Nu trebuie dezbătută această problemă a Rotarixului ca fiind una gravă, pentru că nu este! Există cazuri foarte grave în care copilașii se îmbolnăvesc după ce au luat rotavirus. Așadar, beneficiile vaccinului bat riscurile produsului medical. Recomand vaccinarea cu Rotarix, așa cum recomand vaccinarea împotriva tuturor bolilor contagioase. Este important ca părintele să discute înainte cu pediatrul și să dezbată serios vaccinarea copilului și să urmărească toate eventualele efecte, care pot fi ținute în frâu”, ne-a explicat dr. Lucian Negreanu, medic gastroenterolog în cadrul Spitalului „Monza” din București.

Dr. Adrian Onu, imunolog: „Tot timpul vaccinul este mai bun decât boala”

„Fi e care vaccin are riscuri, dar de fiecare dată vaccinul este mai bun ca boala. În cazul rot a v i r u s u - lui, efectele bolii pot fi foarte severe cu pierderi foarte mari de apă și cu dezhidratare masivă ce poate merge până la deces. Vorbind însă despre riscurile în cazul vaccinări, acestea sunt foarte mici. Este adevărat că au apărut aceste probleme în Franța, dar nu trebuie ignorat faptul că specialiștii de acolo nu recomandă ca populația să nu se mai vaccineze, ci, pur și simplu, le transmite medicilor să aibă o atenție mai mare în ceea ce privește apariția efectelor adverse, efecte ce pot fi diminuate dacă sunt tratate la timp și corespunzător”, ne-a explicat dr. Adrian Onu, fostul manager al Institutului Cantacuzino.

FOTO: Adrian Onu

Medicul pediatru care nu vrea să audă de vaccin

„Eu nu recomand Rotavirus. În primul rând, nu mi s-a dovedit până în prezent proba eficienței acestui vaccin. Știu că este pe piață de aproape zece ani, însă, eu nu cred că oferă o protecție foarte mare, mai ales că are și efecte adverse și asta nu este în regulă. Eu am foarte mulți pacienți care fac gastroenterite, unele dintre ele destul de severe, dar care se tratează. Din punctul meu de vedere nu există mortalitate din cauza gastroenteritelor provocate de rotavirus. Trebuie doar ca părinții să vină la medic când copiii prezintă simptomele acestei boli, precum diareea și vărsăturile și problemele se rezolvă la spital. Așadar, nu recomand vaccinarea cu Rotarix. Mai mult, produsul nu acoperă toate tulpinile virusului”, ne-a declarat doctorul Cătălin Cârstoveanu, șeful secției de Terapie Intensivă Nou Născuți de la Spitalul de copii „Marie Curie” din București.

FOTO: Cătălin Cârstoveanu