CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ”. Focar de infecție între două unități spitalicești din „coasta” Guvernului

CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ”. Focar de infecție între două unități spitalicești din „coasta” Guvernului

Scenă parcă ruptă din filmele de groază, în „buricul” Capitalei, la o aruncătură de băț de sediul Guvernului. Clădiri, pe care iedera s-a cățărat în voie, roase de rugină, mucegai și bacterii. „Punga de puroi” este în curtea Spitalului Filantropia, chiar vizavi de Centrul de Transfuzie

Puțini sunt cei care știu istoria ascunsă, riscurile, dar și focarul de infecție din spatele clădirii Spitalului Filantropia.

Așezate la buza Pieței Victoria, chiar în centrul Bucureștiului, ascunse de privirile curioase ale trecătorilor de perdele groase de iederă, se găsesc corpurile C și D ale Spitalului Filantropia. Părăsite de ani buni, ceea ce a mai rămas din aceste construcții se află într-o stare avansată de degradare. Culmea e că, deși teoretic sunt închise, zilnic le trec pragul zeci de oameni.

Ce n-au reușit să repare, ar putea dărâma

Ne puteți urmări și pe Google News

Autoritățile competente spun că, în urmă cu 20 de ani, s-a început consolidarea celor două corpuri, dar că lucrările au fost întrerupte din cauza lipsei de fonduri. Clădirile se află în grija Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) care are în vedere „consolidarea acestora sau, dacă va fi cazul, demolarea și executarea unei noi clădiri pe amplasament”, conform răspunsului oferit de directorul ASSMB, Bogdan Gangura.

FOTO: Un geam n-a mai rămas întreg în clădirile cândva falnice, iar o parte din imobile (foto dreapta), e complet acoperită de iederă

Construcția părăsită pare cadrul perfect al unui film de groază, dar pune în pericol atât oamenii străzii, care și-au făcut sălaș aici, cât și pacienții din spital. Asta pentru că accesul în clădirea abandonată este facil chiar și unui copil. Se poate intra din stradă, prin geamurile sparte și neasigurate sau chiar prin curtea din spate a spitalului, poarta de acces fiind „securizată” cu o simplă sârmă răsucită.

„Locuiesc de 35 de ani în zonă, de când eram copil, și nu i-am văzut vreodată lucrând la clădirile astea. Se zvonea că aici ar fi funcționat un sanatoriu TBC, dar medicii de la Filantropia spun că nici vorbă de așa ceva. E păcat de clădirile astea. Dacă te uiți atent, vezi elemente de arhitectură de acum un secol. Pe vremea aceea se făceau lucruri trainice, păcat că nu știm să le păstrăm”, spune o doamnă care aștepta tramvaiul în stația de lângă Centrul de Transfuzie.

Cu atât mai îngrijorător este faptul că, lângă aripa funcțională, unde sunt și acum tratați pacienții Clinicii IV de recuperare medicală - neurologie, corpurile aflate în paragină adăpostesc și persoane certate cu legea, consumatori de substanțe halucinogene, dar și câini comunitari.

Cum ai intrat în corpurile abandonate, dai nas în nas cu realitatea. Acoperișul de la etajele superioare s-a prăbușit în unele camere, la fel și podeaua, iar pe alocuri structura de rezistență a clădirii a fost puternic afectată, reprezentând un pericol pentru trecători.

File uitate de istorie

Povestea Spitalului Iubirii de Oameni, Filantropia de azi, începe în anul 1813, când acesta a fost înființat la inițiativa medicului-șef al Capitalei, Constantin Caracaș, un doctor devotat care a murit răpus de holeră, după numai câțiva ani de la înființarea spitalului.

Incubatorul pericolelor

În perioada 1945 -1948, într-o anexă a spitalului, aveau loc întâlnirile grupării artistice radicale Acvilele Albe, formată din aproape 70 de artiști, filosofi și scriitori, mulți refugiați din Basarabia și din Bucovina. Ei numeau acest loc „Incubatorul”. Membrii ei nu agreau niciun tip de ideologie, dându-i înțelesul de cunoaștere falsă, iluzie sau falsă conștiință și erau vehement împotriva regimurilor politice și a îndoctrinării. În 1948, „Incubatorul” a fost închis de comuniști, iar membrii săi au fost arestați, înscenându-li-se procese și fiind acuzați că sabotau regimul. În zilele noastre, istoria se repetă, dar într-o altă formă. Acum este un incubator al pericolelor. Asta deși Spitalul Filantropia, modern și dotat cu tehnica secolului XXI, oferă servicii medicale complexe - de la medicină maternofetală și genetică umană, la ginecologia oncologică - și de înaltă competență profesională, fiind o unitate de elită a obstetricii și ginecologiei românești.

Autoritățile ar vrea, dar nu au fonduri pentru renovare

Răspunzând la solicitarea „Evenimentului zilei”, Bogdan Gangura, directorul general al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale din București (ASSMB), spune că, deși instituția sa ar vrea să facă măcar o expertiză tehnică pentru a vedea ce se poate face, nu sunt bani. Partea proastă e că aceste două clădiri se află în curtea unui spital - perete în perete cu un corp funcțional, unde sunt tratați și acum pacienții -, dar și vizavi de Centrul de de Transfuzie Sanguină al Capitalei, de pe Strada Caracaș.

FOTO: Răspunsul ofi cial al ASSMB te lasă cu gura căscată. Cică reabilitarea clădirii despre care vorbim ar fi un proiect nou de investiție, când, de fapt este unul vechi, nefi nalizat și apoi uitat!

Clădirile se degradează de la o zi la alta

„Referitor la situația corpurilor de clădire ale Spitalului Clinic de Obstretică și Ginecologie Filantropia, acestea au fost consolidate parțial acum mai bine de 20 de ani, însă nu au fost finalizate din lipsă de fonduri. Prin întreruperea lucrărilor de consolidare și abandonarea șantierului fără a se lua măsurile necesare de conservare, din cauza intemperiilor și, în special, a apelor rezultate din precipitații care s-au infiltrat în clădiri, lucrările realizate sunt degradate”, precizează directorul general al ASSMB, într-un răspuns oficial remis redacției.

FOTO: Clădirile în paragină sunt lipite de una funcțională a Institutului Național de Recuperare și Balneoclimatologie

Tot el spune că instituția are în vedere consolidarea clădirilor sau, dacă va fi cazul, demolarea lor, dar că, acesta este un deziderat pentru viitorul ceva mai îndepărtat, întrucât acum Administrația Spitalelor are cu totul alte priorități.

„Dat fiind faptul că instituția noastră are în derulare mai multe proiecte de investiție la unitățile sanitare aflate în administrarea sa, între care două de anvergură, respectiv, extinderea, modernizarea și echiparea Spitalului Clinic de Ortopedie și TBC Osteoarticular Foișor și a Spitalului Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu”, și ținând seama de circumstanțele economice actuale și limitările financiare, în momentul de față, autoritatea publică nu poate aloca resurse financiare pentru a asigura finanțarea unor proiecte de investiții noi”, precizează răspunsul oficial. Problema este că reabilitatea clădirii de care vorbim nu constituie un proiect nou, ci unul vechi, care trebuia finalizat!

FOTO: Clădirea în paragină este lipită de un corp funcțional al Institutului Național de Recuperare și Balneoclimatologie

Sesizați „MEDICUL DE GARDĂ”!

Dacă doriți să ne semnalați situații ilegale sau nereguli din sistemul sanitar, o puteți face la e-mail doctorevz@evz.ro, telefon 021.2022000 sau la adresa Evenimentul zilei, bd. Dimitrie Pompeiu, nr. 6, sector 2, București - pentru „Medicul de Gardă”.