CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ”. Ucis de doctori și de complicitatea sistemului medical

CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ”. Ucis de doctori și de complicitatea sistemului medical

Ionel Nichiforel a murit după ce i s-au administrat două injecții cu antibiotic. Soția lui arată că nu a fost testat antialergic și că bărbatul a intrat în șoc anafilactic. Rezultatele autopsiei sunt scandaloase

Raportul de necropsie în cazul unui pacient decedat în timp ce era transferat de la un spital din Rădăuți la Suceava arată un lucru bizar. După analiza sângelui s-au descoperit urme de algocalmin (administrat cu 6 ore înainte de injecția cu gentamicină), dar nu și de antibiotic, deși în fișa de observație se arată clar că i-au fost administrate ampicilină și gentamicină.

Soția lui Ionel Nichiforel (45 de ani), decedat pe 10 martie 2015, susține că medicii din Rădăuți nu i-au făcut soțului testul antialergic la antibiotic și că acesta a murit cu zile. Afirmațiile ei sunt susținute de 13 martori din salonul unde Ionel Nichiforel a fost internat în urma unei răceli și de fișele medicale ale pacientului. După patru luni de tergiversări, raportul medico – legal de necropsie a fost trimis Poliției, care a început o anchetă. Concluziile privind cauza morții lui Ionel Nichiforel emise de doctorița Lăcrămioara Bălan de la SJML Suceava sunt vagi.

Pneumonie nespecifică

Ne puteți urmări și pe Google News

După investigații îndelungate, medicul legist a ajuns la concluzia că Nichiforel a murit în câteva ore din cauza unei „sindrom de detresă respiratorie acută cu insuficiență respiratorie, pe fondul unei bronhopneumonii nespecifice”.

În fișa medicală este trecut negru pe alb tratamentul care i s-a administrat lui Ionel Nichiforel în ziua de 9 martie 2015: „ampicilină 1,5 gr iv (doza 1,5x3), gentamicină 80 mg (3flzi), miofilin 100 mg”.

Rezultat ciudat

Cu toate acestea, în buletinul de analiză toxicologică emis de IML Suceava, după examene amănunțite la Iași, a apărut doar metamizol (algocalmin), nu și antibioticul administrat în spitalul din Rădăuți. „La examenul toxicologic s-a pus în evidență algocalmin în sângele recoltat cu ocazia necropsiei”, se mai arată în concluziile raportului.

FOTO:Ionel Nichiforel

Față de aceste rezultate ciudate, am întrebat un medic legist celebru cum este posibil ca în urma unui examen toxicologic să apară în sânge algocalmin, dar nu și antibioticul, în condițiile în care calmantul s-a administrat cu 6 ore înainte de injecția cu gentamicină. „Depinde ce s-a urmărit prin aceste analize. Ideal ar fi fost de analizat o mostră de urină”, ne-a transmis, precaut, medicul Gheorghe Alexandrescu, fost șef al Secţiei de Prosectură din INML București.

Totul a început sâmbătă, 7 martie 2015, când tusea lui Nichiforel s-a intensificat așa încât, împreună cu soția, s-au deplasat din comuna Marginea, la spitalul din Rădăuți pentru investigații. Acolo, medicul Florinel Cojocaru i-a transmis că nu este cazul de internare. După un consult sumar, Cojocaru i-a prescris câteva pastile și i-a recomandat bolnavului să revină peste două zile pentru o radiografie, însă numai dacă tusea se intensifică. După radiografie,luni, Nichiforel a fost internat.

O noapte blestemată

Succesiunea faptelor descrise de soția victimei: Luni, 9 martie 2015, ora 14.00 – o asistentă medicală a venit la patul lui Ionel Nichiforel și l-a întrebat dacă este alergic la antibiotic. „Nu știm, pentru că nu a făcut niciodată tratament”, a răspuns Adela Nichiforel, soția pacientului. „Nu risc, o să-i fac injecția intramuscular”, a fost replica asistentei.

15.30 – pacientul se simte tot mai rău. Transpiră foarte mult și are febră.

17.30 - este chemată asistenta deoarece pacientul nu poate respira și repetă că se sufocă. I se montează o branulă la mână și este trecut pe perfuzie, o soluție de ser și algocalmin.

23.30 - se prezintă o altă asistentă pentru injecția de seară. Fără să întrebe, aceasta face a doua injecție cu gentamicină intravenos, direct prin branulă.

00.00 – pacientul schimbă câteva cuvinte, pentru ultima oară, cu tatăl său, la telefon.

Marți, 10 martie, ora 00.10 – pacientul se simte tot mai rău. Soția acestuia a chemat asistenta care nu era hotărâtă dacă este cazul să trezească sau nu medicul de gardă. Într-un final, este chemată doctorița Lăcrămioara Bilibou. Acesta decide mutarea pacientului pe un pat aproape de o priză și conectarea acestuia la un tub cu oxigen. Pacientul devine tot mai agitat, se sufocă.

03.20 – medicul de gardă sună la Salvare pentru transferul pacientului la Suceava.

03.40 – Sosește ambulanța care pleacă, abia la 4.10, spre spitalul din Suceava. Echipajul nu are medic, ci doar un asistent medical. Soția pacientului susține că ambulanța nu era echipată corespunzător. La momentul plecării din spital, Ionel Nichiforel nu mai era conștient.

După 20 de kilometri, o altă ambulanță a fost trimisă de la Suceava spre Rădăuți, cu medic în echipaj. „În momentul trasferului, doctorul i-a făcut masaj cardiac, nimic altceva. Când au ajuns la Suceava i-au mai făcut o injecție cu adrenalină”, ne-a mai declarat văduva lui Ionel Nichiforel.

05.00 - a fost constatat decesul pacientului.

Soția decedatului a făcut în aceeași zi plângeri la Poliția Rădăuți, la Colegiul Medicilor Suceava și la Spitalul Municipal „Sf. Dr. Cosma și Damian Rădăuți”.

Solidaritatea de breaslă și „poveștile” pentru rude, spuse de sistemul medical

Imediat după tragedie, a pornit un întreg mecanism de denaturare a celor întâmplate. În condițiile în care toată lumea aștepta rezultatul necropsiei pentru a stabili cauza morții lui Ionel Nichiforel, personalul medical implicat l-a luat pe „Nu ” în brațe.

În primul rând, medicii implicați în acest caz au intrat brusc în concediu. La Suceava, probele de la cadavru au fost recoltate la 30 de ore de la decesul pacientului și lăsate în nelucrare zile întregi. Deși văduva a primit asigurări din partea medicului responsabil că probele vor fi trimise la IML Iași pentru investigații suplimentare chiar a doua zi, acest lucru s-a întâmplat după două săptămâni deoarece medicul legist de la Suceava a plecat și el în concediu.

Colegiul Medicilor din Suceava a chemat-o pe soția victimei și a supus-o unui adevărat interogatoriu, discuția fiind înregistrată.

În secolul 21, Secția Județeană de Medicină Legală Suceava nu are o adresă de internet pentru a purta o corespondență civilizată.

La Iași, numele medicului care a efectuat analizele suplimentare a fost secretizat, iar instituția a refuzat să ne spună când sosesc rezultatele sau dacă au fost trimise înapoi la Suceava. De-a lungul a zeci de discuții telefonice, văduvei lui Nichiforel i s-au „vândut” fel de fel de scuze: ba că lipsește mașina pentru transportul probelor, ba că raportul nu a ajuns la poliție, ori că probele au fost trimise, toate acestea în timp ce lamelele zăceau într-un frigider din Suceava. După mai multe luni de anchetă a ziarului nostru se poate observa că procedura în astfel de cazuri are mari lacune, medicii legiști fiind, uneori, deasupra regulamentelor atunci când ele există.

Ce presupune testul antialergic

Decizia medicilor de a administra antibiotic fără a testa în prelabil pacienții este de neînțeles atâta timp cât Casa Națională de Asigurări de Sănătate decontează testele cutanate cu seturi standard de alergeni (maximum 8 teste, inclusiv materialul pozitiv și negativ) „Un test de alergie la antibiotic durează cel mult 15 minute”, a precizat pentru, „Evenimentul zilei”, dr. Sandra Adalgiza Alexiu, vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei. În ciuda acestei formalități, în spitalele din țară se înregistrează tot mai multe cazuri când pacienții sunt tratați fără a fi testați în prealabil. (Violeta Fotache)

Reacțiile colegilor medici și a organelor de anchetă

Poliția Rădăuți ne-a comunicat că, în urma decesului, „a deschis un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă”, cercetările fiind efectuate sub coordonarea şi supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi și că așteaptă rezultatele necropsiei pentru con t i n u a rea cercetărilor.

50 de minute a stat ambulanța în curtea spitalului deoarece nu s-a găsit un medic însoțitor

Colegiul Medicilor Suceava ne-a transmis că raportul întocmit de Lăcrămioara Bălan de IML Suceava a ajuns de puțin timp la ei și că nu s-a luat încă decizie privind conduita medicilor care l-au îngrijit pe Ionel Nichiforel.

Direcția de Sănătate Publică Județeană Suceava recunoaște, într-o adresă transmisă către „Evenimentul zilei”, că „la substația de Ambulanță Rădăuți nu există medic pe tură. La ora 4.10, ambulanța cu pacientul Nichiforel a plecat de la Rădăuți, întâlnind echipajul cu medic, venit de la Suceava, la 4.20. Pacientul a fost predat în UPU / SMURD Suceava, în stop cardiodiorespirator, la ora 5.02”.

FOTO: În răspunsul Direcției de Sănătate Publică Suceava se susține că Ambulanța a respectat toate procedurile, chiar dacă a stat 50 de minute în curte până să plece spre Suceava

Altfel spus, de la momentul chemării ambulanței de către medicul de tură din spitalul Rădăuți și până la plecarea acesteia spre Suceava, au trecut 50 de minute.

Conducerea Spitalului Rădăuți nu are încă un punct de vedere. La data producerii tragediei, unitatea sanitară avea un alt manager. Deoarece orașul a rămas fără primar (fiind propus pentru arestare de DNA) și instanța a dizolvat Consiliul Local, săptămâni bune nu a mai avut cine să numească un nou manager. Medicul care conduce acum unitatea a fost imposibil de contactat. El se află ori în concediu, ori în ședință, ori în operație.

Sesizați „MEDICUL DE GARDĂ”!

Dacă doriți să ne semnalați situații ilegale sau nereguli din sistemul sanitar, o puteți face la e-mail doctorevz@evz.ro, telefon 021.2022000 sau la adresa Evenimentul zilei, bd. Dimitrie Pompeiu, nr. 6, sector 2, București - pentru „Medicul de Gardă”.