CAMPANIE EVZ. Uite, pentru ce îți cere votul! Fostul șef al spionilor vrea parteneriat cu China

CAMPANIE EVZ. Uite, pentru ce îți cere votul! Fostul șef al spionilor vrea parteneriat cu China

Campania Evenimentului zilei „Uite pentru ce îți cere votul!” se încheie astăzi cu prezentarea programului politic al candidatului inde pendent Teodor Meleșcanu.

Fostul director al Serviciului de Informații Externe a reușit performanța de a sintetiza viziunea sa asupra României în patru pagini, în care tratează superficial propunerile sale în materie de securitate, politică externă, justiție și economie.

Cel care se dorește a fi președintele-dirijor spune că susține inițiativele guvernului privind parteneriatul cu China și Coreea de Sud și vrea guvern de uniune națională.

Justiția este expediată în trei paragrafe scurte din care curioșii pot afla că Meleșcanu se angajează să sprijine instituțiile anticorupție (DNA, ANI, DIICOT) și va milita pentru eliminarea politicului din Justiție

Ne puteți urmări și pe Google News

Fără amnistie pentru corupți

El se angajează să nu-i aminstieze pe corupți, precizare importantă, având în vedere că majoritatea PSD încă păstrează la sertar proiectul de lege privind amnistia și grațierea.

Când vine vorba de economie, Meleșcanu spune că președintele nu are atribuții, dar va susține orice inițiativă care vizează „bunăstarea românilor”. În plus, „o atenție specială va fi acordată măsurilor de reducere a fiscalității, (inclusiv TVA) și a soluționării arieratelor”. Prezidențiabilul nu se deosebește cu nimic față de contracandidații săi, care se proclamă continuatori ai politicii pro-occidentale, precizând că diplomația românească trebuie să se axeze pe consolidarea parteneriatului cu SUA și pe întărirea rolului regional ca membru al NATO și UE. La fel, când vine vorba de Republica Moldova, fostul șef al spionilor vrea ca România să depună toate eforturile pentru a sprijini integrarea europeană, ca singură modalitate de unificare a românilor de ambele maluri ale Prutului.

În privința Rusiei, evită să condamne acțiunile Kremlinului în Ucraina, rezumânduse la a spune că relația cu regimul Putin trebuie să aibă la bază „respectarea principiilor dreptului internațional“ și „soluționarea pe cale pașnică” a conflictelor din regiune. Meleșcanu lasă să se înțeleagă că este de acord cu proiectul anunțat de Cabinetul Ponta referitor la construirea unei căi ferate București- Chișinău-Beijing. El afirmă că susține toate inițiativele care vizează parteneriate cu China, Coreea de Sud sau Japonia, în special cele din domeniul infrastructurii sau energetic. Fostul director al SIE nu prezintă propuneri referitoare la o reformă în domeniul securității, deși, în lipsa unui consens politic, Bucureștiul funcționează încă după legi din anii 90.

Agentul sub acoperire și alegerile

Marea controversă în care a fost implicat Teodor Meleșcanu este legată de acuzațiile lansate de șeful statului, acuzații potrivit cărora, în calitatea sa de șef al Serviciului de Informații Externe, a fost complice la ascunderea adevărului în privința prezidențiabilului PSD, Victor Ponta.

Concret, Traian Băsescu l-a acuzat că a inițiat o hotărâre prin care erau secretizate datele legate de rezerviștii SIE, Victor Ponta fiind agent în perioada 1997-2001, potrivit președintelui. Mare parte din atacul lui Traian Băsescu l-a vizat pe Meleșcanu, despre care șeful statului spunea că l-a dezamăgit pentru că a dus Serviciul Secret într- o zonă a jocurilor politice. În replică, Meleșcanu a respins toate acuzațiile șefului statului și a refuzat să spună dacă Ponta a fost sau nu agent SIE, invocând legea. În plus, el a mai susținut că o astfel de discuție în plină campanie electorală dăunează intereselor României și reprezintă o temă falsă. În mod paradoxal, toată această polemică a avut și un efect relativ avantajos pentru candidatul independent la alegerile prezidențiale, oferindu- i mult mai multă expunere media decât ar fi visat vreodată să aibă Meleșcanu, prezentându-și programul po litic în campania electorală. În pofida notorietății sale, nu este exclusă varianta în care candidatura sa ar fi fost trecută la „și altele”. Și asta deși planurile sale sunt mai vechi.

În ianuarie 2014, Meleșcanu vorbea despre intenția de a candida, făcând o mare gafă: el afirma că șefia SIE este o paranteză a carierei sale politice și ar fi păcat să nu revină și să nu fructifice informațiile pe care le-a dobândit la SIE.

Azi la SIE, mâine la BEC

Teodor Meleșcanu și-a depus candidatura la Președinție, la o zi după ce a demisionat din fruntea SIE, ceea ce a ridicat mari semne de întrebare referitoare la strângerea semnăturilor și la o eventuală „incompatibilitate” între acțiunile politice premergătoare depunerii dosarului la BEC și statutul de director al Serviciului. Întrebat cine a adunat aceste semnături, el a susținut că „majoritatea au fost strânse de tineri, prieteni și familie”. Meleșcanu a mai spus că nu e ilegal să strângi semnături pentru șeful SIE.