CAMPANIE EVZ. Violatorii de copii nu merită clemență! ABERAȚIILE CODURILOR DIN JUSTIȚIE. O mie de deținuți au fost mutați din pușcării, în centre de minori

CAMPANIE EVZ. Violatorii de copii nu merită clemență! ABERAȚIILE CODURILOR DIN JUSTIȚIE. O mie de deținuți au fost mutați din pușcării, în centre de minori

Aplicarea noii legislații penale a dus la situația în care în penitenciarele de minori să fie cazați și deținuți majori, cu crime și violuri la activ. EVZ trage un semnal de alarmă asupra faptului că sute de condamnați au ajuns să fie tratați ca infractori cu vârste sub 18 ani, deși au chiar și 30 de ani.

Alături de ieșeanul Robert Ciobanu (26 de ani), ucigașul Larisei Chelaru – fetița de opt ani omorâtă violent în 2005, alți 1.190 de deținuți, de peste 18 ani, au fost eliberați din închisori și transferați în penitenciare și centre de reeducare a minorilor după aplicarea Noului Cod de Procedură Penală (NCPP) de la începutul anului. Din acest lot, 373 de condamnați sunt periculoși, având peste 21 de ani și pedepse de peste trei ani, conform unui raport al Ministerului Justiției.

La penitenciarul de minori sunt mai mulți majori

În urma schimbării legislației, condamnații care au comis infracțiuni la vârste de sub 18 ani nu mai pot fi încarcerați, ci doar internați în penitenciare și centre de reeducare pentru minori.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, Robert a fost scos din Penitenciarul Iași, în februarie 2014, și transferat la Penitenciarul pentru minori și tineri de la Tichilești (Brăila), chiar dacă el are acum 26 de ani. Prin urmare, cel care a uciso pe Larisa prin sugrumare, după ce a încercat s-o violeze, a ajuns să fie cazat alături de minori cu vârste și de 13-14 ani. „Într-un astfel de centru de detenție, tinerii cu vârste de peste 25 de ani devin modele pentru cei cu vârste sub 18 ani. E riscul ca un tânăr de 25 de ani cu o crimă la activ să devină modelul unuia de 16 ani, condamnat pentru furt și acestuia din urmă să i se pară în regulă să ai un omor la activ”, a explicat psihologul Ecaterina Păpușă.

De altfel, la Tichileşti, din cei 367 de deținuți înregistrați la mijlocul anului, doar 65 erau minori, restul fiind majori.

Tragedia

Reamintim că pe 18 octombrie 2005, Ciobanu a încercat s-o violeze pe Larisa, apoi a ucis-o. A înfășurat corpul micuței într-un covor și l-a ascuns într- o boxă. Peste două luni a fost prins, iar în 2006 a primit 20 de ani de închisoare, din care a efec.

Un singur psiholog pentru 400 de deținuți

De cei 367 de deținuți de la Penitenciarul de minori și tineri de la Tichilești se îngrijesc acum doar doi psihologi. Situația a fost și mai rea la începutul anului, moment când a ajuns Robert Ciobanu în acest penitenciar special. Conform unui raport realizat de inspectori de la Apador-CH, în prima parte a lui 2014 era un singur psiholog la centrul de la Tichilești. „Nu există post mai important într-un penitenciar sau centru destinat minorilor și tinerilor decât cel de psiholog. Lipsa acestora, a psihologilor, duce la recidivă. De altfel, și gardienii trebuie să fie instruiți psihologic pentru a putea comunica ușor cu minorii și tinerii pe care trebuie să-i supravegheze. Un psiholog la 300-400 de tineri este mult prea puțin”, ne mai explică Ecaterina Păpușă. Oana Paicu, de la Serviciul de Probațiuni de pe lângă Tribunalul Iași, a declarat că Ciobanu a avut un comportament perfect în cele șapte luni cât timp a fost la Tichilești, înainte de a fi eliberat condiționat pe bună purtare.

Se țin de furturi și după gratii

Viața în Penitenciarul de la Tichilești este un amestec de închisoare și cămin studențesc. Secția cea mai dură, cea a deținuților majori aflați în regim închis, se găsește în camera E 1.7. Aici erau cazați, în timpul unei inspecții a celor de la Apador-CH de la mijlocul anului, 15 deținuți în 14 paturi. Cel mai mare dintre condamnații de aici avea 29 de ani.

Dintre aceștia, 130 de deținuți erau înscriși în anul școlar 2013- 2014 și doar 78 l-au absolvit.

Focar de boli de piele

Și în restul secțiilor, ușile sunt închise cu zăvorul pe timpul zilei pentru a opri furturile și conflictele violente cauzate de acestea. Specialiștii de la Apador-CH au constatat că cea mai mare problemă de la Tichilești este igiena. „Acum, centrul are un medic permanent. Acesta spune că de o lună, de când este la centru, diagnostichează afecțiuni dermatologice – câteva cazuri săptămânal", se menționează în raportul ONG-ului. Doctorul făcea un tratament antiparazitar, dar că unele cazuri sunt rezistente la medicație. Medicul consulta zilnic 20-30 de deținuți și prescria cinci rețete zilnic pentru boli de piele.

S-a mai constant și un posibil focar de boli transmise sexual pentru că la Ticihilești nu mai erau prezervative de câteva luni, deși se ceruse acest lucru.