Când consensul devine o complicitate mafiotă

Când consensul devine o complicitate mafiotă

Repet, consensul mi se pare necesar, într-o Românie marcată de zece ani de lupte între palate. Este excelent dacă, din când în când, puterea și opoziția ajung la un acord. Însă nu voi fi niciodată de acord cu înțelegerile de tip mafiot, în care principalii actori politici se înțeleg să tacă pentru a trece, pe șest, o măgărie.

S-a întâmplat mai întâi cu celebra ordonanță prin care se amnistiază plagiatele. Acum, PNL și PSD au căzut de acord să blocheze accesul presei în comisia care va vota noul cod electoral. Explică Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților: „Eu nu sunt ales să fac show-uri de presă”. Deci, ziariștii sunt niște circari, care vor doar scandal, nu să informeze corect opinia publică.

Trecem peste aceste insulte, problema este că, de facto, două partide – PSD și PNL – vor decide regulile electorale, în spatele ușilor închise. După opinia mea, ceea ce doresc cele două formațiuni este să împartă în două scena politică și să elimine concurența partidelor mici. Nu invocați faptul că în SUA sunt două partide. În interiorul lor există un sistem democratic, bazat pe alegeri interne. PSD și PNL sunt niște structuri care pendulează între regimurile absolutiste și Evul Mediu Timpuriu, când baronii făceau și desfăceau regimurile. Observați că a fost abandonat deja discursul despre reducerea barierelor administrative la înscrierea unui partid nou. În plus, dacă se va adopta propunerea ca formațiunile politice să poată fi finanțate doar de la buget va fi aproape imposibil să construiești un partid nou, pentru că cea mai mare parte a banilor va fi împărțită între cei care sunt deja în Parlament. Oricum, o astfel de măsură nu va opri banii negri și nu va opri corupția.

În consecință, baricadarea PSD și PNL în spatele ușilor închise, unde pregătesc un sistem electoral cu totul nou, care să le favorizeze, nu este sub nici o formă consensul de care are nevoie România. Este mai degrabă tipul de consens pe care-l întâlneai, în anii 70, în Sicilia.

Ne puteți urmări și pe Google News