Candidații au trecut primul hop în cursa către PE

Candidații au trecut primul hop în cursa către PE

BEC a respins ieri candidatura lui Mircea Diaconu, precum și listele depuse de PRM, Noua Republică și PER.

Biroul Electoral Central a admis, ieri, listele de candidaţi depuse de alianţa PSD-UNPR-PC, de PNL, PDL, PMP, UDMR, PP-DD, Forţa Civică şi PNŢCD. În cazul PNŢCD a fost adoptată o decizie de admitere parţială a listei de candidaţi, BEC precizând că Maria Stavrositu nu a depus în dosarul de candidatură declarația privind colaborarea sau necolaborarea cu fosta Securitate.

Două PRM-uri, un refuz

BEC a respins candidaturile depuse pentru alegerile europarlamentare în numele PRM, decizia vizând atât listele depuse de fostul lider, Corneliu Vadim Tudor, cât și cele depuse de actualul președinte, Gheorghe Funar. Vadim Tudor, în prezent europarlamentar, a promis că va contesta decizia BEC și că „va ieşi un tămbălau internaţional”. Respinse au fost și listele depuse de Partidul Verde, Partidul Alianța Socialistă, Alianța Națională a Agricultorilor și Partidul Dreptății Sociale. Și lista Partidului Ecologist Român și cea a Noii Republici au  fost respinse. Realizatorul de televiziune Radu Moraru, care deschidea lista PER, ratează astfel ocazia de a intra în cursa pentru un loc la Bruxelles. A fost acceptată în schimb candidatura fostei gimnaste Corina Ungureanu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cât despre candidaturile admise, se poate observa că partidele au preferat să deschidă listele cu europarlamentari aflați deja în funcție. Nu întotdeauna activitatea a fost criteriul principal de selecție. Mulți dintre cei aflați în fruntea listei se află în coada topului când vine vorba despre activitatea la PE. Din actuala delegație, Elena Băsescu se află pe locul 1 în topul celor mai activi dintre cei 33 de aleși din România și pe locul 15 în PE, cu un total de 1959 de activități. Aceasta, însă, nu mai candidează.

Crețu, adversara lui Laszlo Tokes

Lista PSD la europarlamentare este deschisă de Corina Crețu. Europarlamentar în funcție, Crețu se află pe locul 8 într-un top al activității europarlamentarilor români. A intrat în atenția opiniei publice anul trecut, în august, după ce un hacker a publicat emailuri foarte personale trimise fostului Secretar de Stat american Colin Powell. S-a implicat extrem de agresiv în demersul de retragere a decorației Steaua României acordate lui Laszlo Tokes. Pe locul doi, fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu se va afla la primul mandat la PE.

În 2012, a fost acuzată că a plagiat într-o lucrare științifică din 2003. Purtător de cuvânt al PSD și europarlamentar, Cătălin Ivan, locul trei, este unul dintre cei mai activi comunicatori interni, dar în topul europarlamentarilor români se află pe locul 20. Ivan a politizat chiar și dezbaterile din PE, criticând-o pe comisarul european pentru Justiție, Viviane Reding, că poartă un sacou portocaliu, fapt pe care l-a interpretat drept „susținere” acordată lui Traian Băsescu.

Nicolai, ministrul refuzat de Băsescu

PNL deschide lista cu Norica Nicolai, urmată de Adina Vălean și Ramona Mănescu.  Europarlamentare în funcție, Nicolai și Vălean se află în a doua jumătate a clasamentului privind activitatea europarlamentarilor români. Astfel, Norica Nicolai se află pe locul 19, iar soția președintelui PNL, Crin Antonescu, Adina Vălean, ocupă locul 21. Nicolai este singurul ministru nominalizat la Ministerul Justiției căruia președintele Traian Băsescu i-a refuzat numirea în funcție din cauza mapei profesionale. Recent, Nicolai a șocat opinia publică afirmând că România are muniție doar pentru opt ore de război.

Adina Vălean s-a ținut departe de scandalurile publice, fiind însă acuzată de unii comentatori că a fost pusă pe liste pentru că este soția liderului PNL, Crin Antonescu. Ramona Mănescu a îndeplinit funcția de ministru al Transporturilor, timp de aproximativ cinci luni, până la ieșirea de la guvernare a liberalilor, și este soția primarului Sectorului 6, Rareș Mănescu, unul dintre principalii finanțatori ai PNL.

Stolojan, codaș la PE

Vasile Blaga a anunțat că la Parlamentul European vor candida oamenii doriți de organizații, iar criteriul de bază care a stat la întocmirea listei a fost „competența”, dar de fapt au intrat în cursă cei agreați de președintele PDL. Deși Monica Macovei a fost mai activă în Parlamentul European, primul pe lista PDL a fost trecut Theodor Stolojan . Acesta a avut 139 de activități și se află pe locul 29 dintre europarlamentarii români.

Monica Macovei se află pe locul trei, cu 1267 de activități. Ea a fost criticată de foștii săi colegi, alături de care a candidat anul trecut, cu moțiunea „Reformiștii”, la șefia PDL. Aceștia o acuză că a făcut un compromis, renunțând la criticile împotriva lui Blaga în schimbul unui loc eligibil în PE. Pe locul trei se află tot un actual europarlamentar, cunoscut drept fidel al lui Vasile Blaga. Este vorba despre Traian Ungureanu, care se află pe locul 25 între aleșii români la PE. Vasile Blaga a declarat că ținta PDL pentru Parlamentul Europan este de 7-8 parlamentari, un număr care ar putea corespunde unui procent în alegeri de 20%.

Preda, printre cei mai activi europarlamentari

Primul pe lista PMP este Cristian Preda. Acesta a fost ales europarlamentar pe lista PDL în 2009. A susținut proiectul de reformare a PDL cu care a candidat Monica Macovei. După alegerea lui Blaga ca președinte al partidului, declarațiile sale critice la adresa conducerii, pe care a acuzat-o de „fesenism”, i-au atras suspendarea din partid anul trecut. La începutul acestui an, s-a alăturat Partidului Mișcarea Populară.

În topul europarlamentarilor români, Preda se află pe locul șase, cu 882 de activități. Pe locul doi pe lista PMP se află Siegfried Mureșan. Acesta are 33 de ani și este consilier principal la ­Partidul Popular European (PPE). A terminat Academia de Studii Economice și are un master în științe economice la Universitatea Humboldt din Berlin. Teodor Baconschi, fost ministru de Externe în guvernul Boc, ocupă locul trei pe lista PMP pentru alegerile europarlamentare.

Bodu, fost PDL-ist, actual țărănist

În ceea ce privește Forța Civică, lista pentru europarlamentare este deschisă de fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu și o are pe locul doi pe Diana Pavelescu, secretar general al Asociației Degustătorilor Profesioniști. Întrebat ce scor speră să obțină FC la europarlamentare, Ungureanu a arătat că „doi europarlamentari ar fi prea puțin”. Pe de altă parte, acesta și-a sabotat șansele, anunțând din start că după alegeri se va retrage din PE, lăsând locul următorului.

Lista PNȚCD este deschisă de președintele partidului, Aurelian Pavelescu, iar pe locul doi se află europarlamentarul în funcție Sebastian Bodu. În cazul PP-DD, pe primele locuri pe lista candidaților se află Dan Diaconescu, președintele partidului, Simona Man, și Diana Voiculescu, omul de încredre al lui Diaconescu. „Noi ne dorim să promovăm românismul, să promovăm valorile naționale și tradiția poporului român să o aducem la rang înalt”, a spus Simona Man, președintele PP-DD.