Cântăreaţă în scaun cu rotile reprezintă Polonia la EUROVISION 2015

Cântăreaţă în scaun cu rotile reprezintă Polonia la EUROVISION 2015

Monika Kuszynska, o artistă ţintuită în scaun cu rotile reprezintă anul acesta Polonia la Eurovision. Concertele sale atrag un public fidel, dar un accident de maşină i-a curmat brusc cariera. Ea va participa cu "un cântec care va fi un mesaj de încurajare" adresat tuturor persoanelor cu dizabilităţi, relatează AFP.

"Consider că prestaţia mea va fi o mărturie adresată tuturor persoanelor pentru a nu se da bătute şi a trăi din plin viaţa, chiar dacă este o încercare grea. De la accident, cântecul a devenit misiunea mea", a spus artista poloneză în vârstă de 35 de ani, informează Agerpres.

Monika Kuszynska a debutat pe scenă în 1999. Doi ani mai târziu, ea se uneşte trupei Various Manx, foarte populară în Polonia în acea vreme. În 2002, trupa a câştigat concursul Baltic Song Contest din  Karlshamn din Suedia, iar discurile se vindeau tot mai bine.

Însă visul s-a transformat într-un coşmar, în mai 2006, când maşina condusă de unul dintre membrii trupei a intrat într-un copac într-o seară ploioasă. Lovită la coloana vertebrală, artista a suferit mai multe intervenţii chirurgicale, dar a rămas ţintuită în scaunul cu rotile.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cinci ani mai târziu ea a revenit pe scenă cu primul său album solo, lansat în 2012, cu titlul ''Ocalona" ('Salvată'). Monika Kuszynska participă de atunci la diferite evenimente artistice şi caritabile în favoarea integrării persoanelor cu dizabilităţi,.

Pentru ediţia Eurovision 2015 de la Viena desfăşurată sub sloganul "Building Bridges", Monika a scris împreună cu soţul ei piesa “In the name of love”. "În versiunea engleză piesa vorbeşte despre punţile ce trebuie construite pentru a depăşi teama, care este cea mai gravă dintre handicapurile noastre", a spus ea.

Nu va fi singura concurentă cu dizabilitate. Şi Finlanda va fi reprezentată de trupa punk PKN, formată din rockeri care suferă de trisomie Sindromul Down.