„Caracatiţa APIA”, dezmembrată de DNA Constanţa. Ultimul membru al reţelei, depistat şi trimis în judecată

„Caracatiţa  APIA”, dezmembrată de DNA Constanţa. Ultimul membru al reţelei, depistat şi trimis în judecată

Procurorii DNA Constanţa l-au trimis în judecată pe Vlad Niculescu, complice al reţelei APIA din care făceau parte, iniţial, cinci persoane în frunte cu consilierul superior Răzvan Alexandra Ionescu. Inculpatul Vlad Niculescu este cercetat pentru trei fapte de fals în înscrisuri oficiale, complicitate la înşelăciune şi folosirea de documente care au dus, împreună cu ceilalţi inculpaţi, la însuşirea a peste 700.000 de euro, subvenţii de la bugetul UE.

În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA Constanţa au reținut că “în cursul anului 2013, în contextul comiterii de către mai multe persoane a unor infracțiuni îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, inculpatul Niculescu Vlad a falsificat prin contrafacerea scrierii un număr de trei documente, atribuite unei persoane cu statut social modest, din care rezulta că aceasta din urmă exploata teren în județul Constanța.

Documentele falsificate au fost înmânate ulterior lui Ionescu Răzvan Alexandru, la acea dată consilier superior în cadrul APIA Constanța, care le-a folosit mai departe pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene". Dosarul “caracatiţa APIA Constanţa” a fost finalizat în decembrie când doi consiliei APIA şi un funcţionar de primărie din judeţ au fost arestaţi preventiv şi alţi doi complici, arestaţi în lipsă. Răzvan Alexandra Ionescu este acum arestat la domiciliu, ceilalţi fiind sub control judiciar.

Potrivit DNA Constanţa “inculpații Ionescu Răzvan Alexandru, Iacobescu Adrian și Iacobescu Claudiu, au constituit în 2012 un grup infracțional organizat cu scopul comiterii unor infracțiuni îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, dar și de înșelăciune, grupare la care au aderat ulterior și ceilalți doi inculpați: Mihai Ionuț Valentin respectiv Vrânceanu Marian. Gruparea a fost condusă de către inculpatul Ionescu Răzvan Alexandru care, în virtutea funcției sale, deținea informațiile privind suprafețele de teren pentru care se puteau solicita subvenții, nefiind încă introduse la plată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Inculpații Iacobescu Adrian și Iacobescu Claudiu aveau sarcina de a racola persoane cu statut social modest care să fie folosite pentru formularea cererilor unice de plată, de a falsifica adeverințele din care să rezulte că aceste persoane exploatau teren în județul Constanța, dar și de a retrage sumele de bani plătite în contul acestora. În realitate, presupuşii fermieri erau persoane fără adăpost, provenite din centrele de plasament, racolate şi folosite de funcţionarul respectiv numai pentru a obţine ilegal fonduri, pe baza unor documente falsificate, în numele persoanelor respective, acte ce atestau că aceştia deţineau şi lucrau terenuri agricole.

De asemenea, inculpatul Ionescu Răzvan Alexandru afla datele când în conturile falșilor fermieri erau virate subvențiile de la bugetul de stat și comunica aceste aspecte coinculpaților Iacobescu Adrian și Iacobescu Claudiu, pentru ca aceștia să poată retrage în numerar sumele respective.Inculpatului Ionescu Răzvan Alexandru îi revenea și sarcina de a completa cererile și celelalte formulare necesare obținerii subvențiilor de la bugetul UE și de la bugetul național. Acesta avea şi sarcina de a împiedica descoperirea activității infracționale, prin folosirea unor adeverințe care să prevină efectuarea unor controale în teren ori prin completarea unor formulare de modificare sau de retragere a suprafețelor ori de transfer a exploatației.

Toată această schemă elaborată a fost de natură să asigure succesul operațiunii frauduloase, păgubitoare pentru bugetul general al Uniunii Europene și pentru bugetul de stat, dar și să diminueze descoperirea ei și tragerea la răspundere penală a autorilor. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a comunicat, în cursul urmăririi penale, că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 3.211.048,18 lei( 713.566,26 euro)”. Inculpatul Vlad Niculescu este „ultimul membru al reţelei”, depistat de DNA şi trimis în judecată la Tribunalul Constanţa.