PUBLICAȚIILE NOASTRE:

Opinii EVZ

Caragiale despre demonstrația de stradă care a răsturnat Guvernul Victor Ponta | ROMÂNIA LUI CRISTOIU

Autor: Ion Cristoiu | vineri, 08 ianuarie 2016 | 23 Comentarii | 6675 Vizualizari
Ion Cristoiu
O demonstrație de stradă din seara lui 3 noiembrie 2015 a dus a doua zi, 4 noiembrie 2015, la căderea Guvernului Victor Ponta. Răsturnarea Guvernului sau mă rog! Tentativa de răsturnare a Guvernului printr-o mișcare de stradă mai mult sau mai puțin violentă nu e o noutate în Istoria postdecembristă.

Prin mișcări de stradă au fost date jos Guvernele Petre Roman (septembrie 1991) și Emil Boc (începutul lui 2012). Nu e o noutate nici în Istoria României. Cel puțin pe vremea lui Caragiale, mișcările de stradă pentru răsturnarea Guvernului de jos în sus, cum se spunea pe atunci, erau o realitate obișnuită.

După o astfel de Mișcare (tulburările de stradă din 5-6 aprilie 1893), Caragiale publică în Moftul român din 11 aprilie 1893, bucata Statistică, lesne de înscris în genul Prozogazetărie:
"De curând s-a publicat sub auspiciile biroului central statistic din Statele Unite nord-americane, o notiţă statistică foarte curioasă şi pline de învăţăminte. Se ştie că statistica este o faclă care luminează ştiinţele sociale, şi se mai ştie cât sunt de elocvente cifrele.
Iată ce ne spune ilustrul statistic Bob Schmecker, în notiţa de care vorbim:
«Am calculat, după îndelungate experienţe şi notiţe personale – eu, în interesul ştiinţei, iau parte la toate tulburările de stadă – şi am ajuns a stabili următoarele:
La orice revoluţie sau turburare, ia parte acelaşi public care ia parte la lminaţie, la paradă sau la foc, şi adică: bărbaţi, femei, copii de ambele sexuri.


Calculaţi pe vârstă ne dă la 1000:
Majori ……………………………………………….. 515
Minori ……………………………………………….. 485
Calculaţi pe anii vârstii:
Purtaţi în braţe sau mai mici de 7 ani …… 135
De la 7 la 10 ani ……………………………………. 200
De la 10 la 21 ani …………………………………. 150
De la 21 la 45 ani ………………………………….. 350
De la 45 la 75 ani ………………………………….. 150
De la 75 la 85 ani ………………………………….. 14
De la 85 la 100 ani ………………………………….. 1
Calculaţi pe motivele care-i mână în învălmăşeală:
Din curiozitate artistică ………………………… 50
Din curiozitate critică …………………………… 15
Din curiozitate pură ……………………………… 230
Din instincte …………………………………………… 450
Din convingerea altora …………………………… 250
Din convingere proprie …………………………….. 5
După starea de conştiinţă:
Pot răspunde pentru ce-au luat parte la mişcare ………………………………… 250
Nu pot răspunde ………………………………… 750
Pot răspunde,
În mod fantezist ………………………………… 120
În mod naiv ………………………………………. 125,5
În mod plauzibil ………………………………… 0,5
Din capetele sparte, calculate pe 100 sunt:
Nevinovate ………………………………….. 75
Vinovate inconştient ……………………. 24
Vinovate conştient ………………………… 1
În privinţa rezultatelor unei mişcări populare, calculat pe un milion de suflete avem:
Câţi folosesc direct ……………………….. 100
Câţi folosesc indirect …………………….. 100
Restul până la un milion păgubesc».
În adevăr statistica e plină de învăţăminte!”

Izvorâtă dintr-un eveniment concret, şi astfel lesne de a fi redusă la o intervenţie strict publicitică, proza lui Caragiale e o capodoperă a literaturii satirice. Statistica e pusă la lucru pentru a scoate dintr-un fapt viu, prin răceala clasificărilor, efecte comice. Dincolo însă de hazul stârnit de lectură, schiţa lui Caragiale ne oferă adevăruri valabile pentru toate mişcările de protest din vremea sa, toate beneficiind de aceeaşi structură: un nucleu de inşi aduşi de alţii, regizorii scandalului într-un loc anume, atrag numeroşi gură cască până la proporţiile unei revolte spontane.


Adevările despre felul în care se naşte şi se amplifică o micşare de stradă din vremea sa sunt valabile pentru toate demonstraţiile, mitinguri şi protestele care au marcat istoria României. Inclusiv pentru cea din 3 noiembrie 2015, chiar dacă n-a avut violența mișcărilor de pe vremea lui Caragiale.

Aşa-zisa Revoltă spontană din decembrie 1989 poate fi înţeleasă în proporţiile sale, studiind cu creionul în mână schiţa Statistică. Potrivit lui Caragiale, motivul numărul unu „care-i mînă în învălmăşeală” pe cei ce n-au nici o legătură cu ţelurile social-politice ale mişcării rămâne Curiozitatea pură. Într-adevăr, în 22 decembrie 1989, în Piaţa Palatului se găseau mulţi, foarte mulţi inşi veniţi din curiozitate. Printre aceştia se număra şi subsemnatul.

De aceea, din 1000 de inşi întrebaţi „pentru ce-au luat parte la mişcare”, 750 nu pot răspunde. Sunt şi alte adevăruri în schiţă ce-ar putea lumina dedesubturile mişcării din decembrie 1989. Scrie la un moment dat Caragiale cu adâncă ironie:
„Din capetele sparte, calculate pe 100 sunt:
Nevinovate ………………………………….. 75
Vinovate inconştient ……………………. 24
Vinovate conştient ………………………… 1”.
În decembrie 1989, n-a fost vorba doar de capete sparte. A fost vorba de morţi şi răniţi, mai ales în zilele după care s-a spus că au aparţinut teroriştilor. Cu un secol înainte, Caragiale prevesteşte că victimele vor fi nevinovate. Mult mai important, cu un secol înainte, Caragiale scrisese că de rezultatul Revoltei spontane vor profita doar câţiva:
„În privinţa rezultatelor unei mişcări populare, calculat pe un milion de suflete avem:
Câţi folosesc direct ……………………….. 100
Câţi folosesc indirect …………………….. 100
Restul până la un milion păgubesc”.

 

Tag-uri: ion cristoiu, caragiale, guvernul ponta, victor ponta, rasturnare guvern, decembrie 1989, guvernul petre roman
SPUNE-TI PAREREAAcum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Cele mai distribuite articole similare

Libertatea

RTV

B1

Ziare.com

Unica

Capital

Fanatik

Alte articole EVZ pe aceeasi tema

spune-ti parerea Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>

Pentru a instaura un cadru civilizat de discuţii, de eliminare a "postacilor" de partid sau a celor plătiţi ca să blocheze un articol civilizat, am adoptat următoarele soluţii, în privinţa comentariilor:
  • 1) Moderarea comentariilor lăsate în formularul de la finalul articolelor o dată la o oră – în acest caz, comentariile nu vor apărea instant.
  • 2) Postarea instant a comentariilor lăsate prin intermediul contului de facebook – în acest caz comentariile vor fi postate imediat. Puteţi să vă faceţi cont de Facebook aici.
Orice critică este acceptată pe site-ul evz.ro, cu condiţia păstrării unui limbaj civilizat, toate aceste măsuri fiind şi în sprijinul celor interesaţi să-şi expună punctele de vedere fără a mai fi hărţuiţi.
Sperăm că veţi înţelege adevărata valoare a demersului evz.ro şi vă veţi asuma responsabilitatea alături de noi.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul EVZ.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.