Cum este corect să se ia tensiunea arterială. Ce greșeală fac cei mai mulți medici

Cum este corect să se ia tensiunea arterială. Ce greșeală fac cei mai mulți medici

Atunci când mergem la medic, acesta ne măsoară tensiunea la una dintre mâini. Prof.dr. Dan Gaiță, de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara, a declarat astăzi, la Conferința anuală de aterotromboză, că este corect ca tensiunea arterială să se ia la ambele mâini.

Prof.dr. Dan Gaiță, de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara, a declarat astăzi, la Conferința anuală de aterotromboză, că 150.000 de români mor în fiecare an din cauza bolilor de inimă.

"Dintre cele aproximativ 250.000 de persoane care mor anual în România, 150.000 mor din cauza bolilor cardiovasculare, boli cardiovasculare însemnând 80-90% ateroscleroză şi complicaţiile ei. De exemplu, la Timişoara, în fiecare zi sunt 10 evenimente acute cardiovasculare, aceasta însemnând aproximativ 6 cazuri de infarct sau sindrom acut coronariene şi restul accidente cerebrale. Aceasta este ceea ce vedem noi la spital pentru că adeseori oamenii nu ajung la timp. Din cele aproximativ 10 cazuri pe zi care se înregistrează în Timişoara, un oraş cu peste 200.000 de locuitori, cel puţin unu se întâmplă la persoane de sub 40 de ani. Acesta era apanajul vârstelor înaintate", a declarat medicul cardiolog, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, factorul cel mai important de risc care duce la accidentul vascular şi infarct îl reprezintă modul de viaţă urban cu tot ceea ce presupune acesta: stres, alimentaţie, fumat, sedentarism.

Ne puteți urmări și pe Google News

Referindu-se la tratament, el a precizat că administrarea statinelor este un factor benefic pentru evitarea infarctului şi accidentului vascular cerebral, iar întreruperea tratamentului poate fi "distrugătoare".

Gaiţă a explicat că tensiunea arterială este corect să se ia la ambele mâini.

"Tensiunea se ia şi la mâna dreaptă şi la mâna stângă pentru a vedea dacă nu este o diferenţă de tensiune între cele două mâini. O deviaţie de 10,12,15 ml este una normală. Dacă este mai mare înseamnă s-ar putea să fie o îngustare, un obstacol pe sub clavie. Acolo unde tensiunea este mai mare dintre cele două mâini de la acea mână se va măsura mereu tensiunea", a precizat cardiologul.