Cardul European pentru urgențe medicale vine și prin poștă!

Cardul European pentru urgențe medicale vine și prin poștă!

Obținerea actului în baza căruia vă puteți trata dacă aveți o problemă medicală neașteptată când sunteți în concediu sau pentru o perioadă mai lungă într-o țară din Uniunea Europeană, se poate face și prin poștă, fară a fi nevoie de ore întregi de stat la coadă.

Recepția de la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București (CASMB) este plină până la refuz în aceaste zile. Perioada concediilor, care îi determină pe mulți bucureșteni să ceară cardul european de asigurat, este motivul principal, dau lămuriri angajații.

Funcționarii abia dacă mai fac față volumului mare de oameni. Într-un colț, un bărbat înalt, solid, oferă informații și copiază documente. Foarte mulți oameni nedumeriți îi arată dosarele, el le analizează și le confirmă sau îi întoarce din drum. Cardul european de asigurat se oferă gratuit celor care contribuie la fondul de sănătate sau au statut de asigurat și conferă dreptul la asistență medicală în cadrul șederii temporare, de maximum șase luni, într-un stat membru U.E, dar și în Islanda, Liechtenstein, Norvegia sau Elveția.

Nervi de oțel ca să faci față cozilor

Ne puteți urmări și pe Google News

Chiar dacă ai toate documentele necesare, îți trebuie nervi de oțel ca să aștepți la coada interminabilă de la CASMB. Dosarul trebuie să conțină formularul pentru eliberarea cardului european, pe care îl poți printa de pe site-ul casei sau îl primești de la recepție, la prețul de 1.50 lei, copie după buletin, adeverință de salariat (model oficial) și documentele care fac dovada plății contribuției pe ultimii cinci ani. Înainte să te prezinți la ghișeu, un angajat dictează ce ar trebui să completezi: „Așa, dom nișoară, acum aștepta țivă rândul. O să vă spună fata la ghișeu mai multe”. Nu știi dacă până la ora închiderii o să îți poți depune dosarul deoarece este multă lume.

Actul vine în 24 de ore sau șapte zile lucrătoare

Însă, nu e obligatoriu să stai la cozi pentru a primi actul care te salvează de eventuale cheltuieli în cazul unei urgențe medicale în afara țării.

„Actele se pot trimite și prin poștă. Dacă cere sau nu confirmare de primire este opțiunea celui care trimite documentele”, ne lămuresc angajații CASMB.

De la începutul lunii iulie a reînceput eliberarea cardurilor, care în ultimele luni au fost înlocuite de adeverințe. „Dacă cineva se grăbește și vrea actul rapid, poate primi certificat provizoriu, într-un interval de 24 de ore, în loc de card, care vine prin Poșta Română, în șapte zile lucrătoare”, mai afirmă reprezentanții CASMB. Există și varianta de a cere decontarea unor eventuale servicii medicale ulterior. „Trebuie păstrate facturile. Totul se decontează la tarifele din România”, mai spun oficialii CASMB.

În cazul copiilor nounăscuți, sunt situații în care în primele trei luni după ce vin pe lume, sistemul informatic al asigurărilor să nu îi înregistreze din cauza faptului că actualizarea bazei de date este făcută la un interval de trei luni, prin Evidența Populației. În astfel de situații, în unele județe, părinții sunt trimiși la plimbare, în altele li se cere o adeverință de la medicul de familie și li se oferă cardul.

S-ar putea să fi e nevoie și de coplată

Posesorii cardului beneficiază de aceleași servicii publice de sănătate ca și persoanele asigurate din țara pe care o vizitează. Însă, chiar dacă aveți cardul, s-ar putea să fiți nevoiți să achitați o diferență de preț la consultațiile medicale, în funcție de legislația țării în care vă aflați. Pentru români, cardul european de sănătate este valabil doar șase luni. În alte țări, printre care Cehia și Austria, cardul este valabil timp de zece ani.

Și sistemul de oferire a documentului diferă. În Suedia sau Norvegia, spre exemplu, cardurile europene de asigurări de sănătate pot fi solicitate printr-un simplu SMS, iar în Austria, Cehia, Italia, Elveția și în Olanda, actul este emis automat pentru toate persoanele asigurate. În România, numărul celor care au cerut card sau certificat provizoriu în primele cinci luni din acest an se apropie de 120.000 de persoane, potrivit datelor centralizate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, în timp ce anul trecut, în aceeași perioadă, s-au eliberat 135.000 de astfel de documente.