Care a fost motivul pentru care maresalul Ion Antonescu a ordonat arderea de vii a mii de evrei?

Care a fost motivul pentru care maresalul Ion Antonescu a ordonat arderea de vii a mii de evrei?

Personalitatea mareșalului Ion Antonescu a trezit și încă mai trezește discuții aprinse. Aveți, mai jos, opinia unuia dintre cei mai respectați istorici români: Neagu Djuvara

„Nu cred că putem să-l exonerăm de răspundere pe Antonescu. De asumat însă, ești obligat să-l asumi. Așa cum Germania îl asumă pe Hitler. Imaginea lui Ion Antonescu, un ofițer capabil, dârz, cinstit, apare azi ca o figură luminoasă. Dar din punct de vedere politic a fost catrastofal, asta iarăși trebuie s-o spunem. Tot ce-a făcut a fost greșit. Mai întâi, încă din tinerețe, era de o ambiție uriașă. El voia guvernul țării încă din ’30. Își dădea seama că regele Carol II guverna prost, că era venal și de ceva ani aștepta să i se dea puterea. Dar, când a avut-o, a exersat-o într-un mod mult mai prost decât alt dictator. Antonescu l-a ținut pe Mihai I în necunoaștere totală a guvernării, ceea ce este inadmisibil. Tânărul acela era totuși capul statului”.

„Făceam un război unde mureau 99% din efective”

Istoricul Neagu Djuvara merge mai departe: „În ajunul căderii Odessei, un camarad de-al meu mi-a spus că era lângă colonel și a văzut care era starea regimentului nostru, care plecase cu 1.800 de oameni și care mai primise încă 1.200. Așadar, în jurul căderii Odessei, mai avea 92 de oameni valizi! Asta când i-o zici unui american, crede că spui povești. Făceam un război unde mureau 99% din efective. În fine, ăsta a fost războiul lui Antonescu...”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Evrei arși de vii la Odessa

„Antonescu, când a aflat dezastrul (petrecut la Comandamentul militar român din Odessa, care sărise în aer), a intrat într-o stare de furie nedemnă de un comandant sau de un om politic: a ordonat să fie împușcați o sută de oameni pentru fiecare ofițer român pierit în accident. Cei arestați în grabă au fost, cei mai mulți, niște evrei localnici care nu purtau nicio vină. Apoi au fost aglomerați 19.000 de evrei, din care o parte într-un hangar peste care s-a turnat benzină și căruia i s-a dat foc”, povestește Neagu Djuvara.

„În România s-a trăit bine în timpul războiului, culmea! Ăsta-i meritul lui Antonescu, care a reușit să nu-i lase pe nemți să ia mai mult decât ce se plătea cu bani”.

Aceste opinii se regăsesc în volumul editat de Humanitas anul acesta – „444 de fragmente memeorabile ale lui Neagu Djuvara”.