Care este „formula fericirii” pentru bărbați

Care este „formula fericirii” pentru bărbați

Cercetători din toate domeniile au încercat, de-a lungul timpului, să afle care sunt lucrurile mărunte (sau nu), care dau măsura unei existențe fericite în ceea ce îi privește pe bărbați

În anul 1938, Universitatea Harvard a pornit un studiu de amploare, care în momentul de față este controversat. Scopul era să stabilească, „cât mai corect posibil, ce factori contribuie cel mai mult la o existență umană înfloritoare”, după cum notează Feel Guide.

Totul a căpătat însă „accente” uimitoare, ba chiar controversate, deoarece unii dintre criticii „experimentului” au subliniat că „nu era nevoie de atâta timp și de o asemenea cheltuială pentru a ajunge, în cele din urmă, la o concluzie de la sine înțeleasă”.

Cercetătorii au „urmărit” 268 de bărbați, începând din perioada studenției, pe durata a 75 de ani! Studiul fiind recunoscut ca fiind „cel mai lung de felul său din istoria cercetării directe a evoluției umane”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Au parte de sex

S-au combinat domeniile fiziologie, psihologie, antropologie și s-au adunat date variate. De la tipul de personalitate și nivelul de inteligență, la obiceiuri legate de consumul de alcool, relațiile de familie sau chiar lungimea scrotului!

Anul trecut, George Vaillant, cel care a condus studiul timp de mai bine de trei decenii, a publicat rezultatele acestuia în cartea „Triumphs of Experience”.

Una din cele mai interesante descoperiri ale studiului este că liberalii, deși pe drumul spre îmbătrânire, au parte de mult mai mult sex, chiar și la 80 de ani, în vreme ce conservatorii, de regulă, puneau punct vieții sexuale pe la 68 de ani. „Am consultat specialiști în urologie pe tema asta, nu au nici cea mai vagă idee de ce este așa”, scrie Vaillant.

Unul singur

În cartea sa, Vaillant numește o serie de factori ca fiind definitorii pentru o viață fericită a bărbaților, dar pe unul singur îl evidențiază: corelarea puternică dintre afectuozitatea relațiilor din timpul vieții și sănătatea și fericirea anilor de pe urmă ai vieții. Cercetătorul afirmă că 58 dintre bărbații monitorizați, care au avut cel mai ridicat punctaj la capitolul relații afective, au câștigat mai mult decât cei care aveau cel mai scăzut punctaj la acest capitol și au avut mai mult succes profesional, deci și un grad de mulțumire mai ridicat asupra vieții.

După cum notează însuși autorul cărții, cea mai importantă concluzie a studiului este următoarea: „După 75 de ani și 20 de milioane de dolari cheltuiți pe acest studiu uriaș, concluzia clară care se desprinde este una singură, în patru cuvinte: Fericirea înseamnă dragoste. Punct”. Analiștii nu s-au putut abține să afirme, vizavi de spusele lui Vaillant, că „formula fericirii în ceea ce îi privește pe bărbați era atât de simplă încât cu siguranță este uimitoare!”.

Doar atunci când mănâncă?!?

Cercetătorilor din Noua Zeelandă nu le-au trebuit 75 de ani pentru a concluziona ce îi face pe bărbați fericiți. Au efectuat o cercetare „pe termen scurt”, au chestionat, în proporții egale, un eșantion de 5.000 de bărbați și femei, din mai multe medii sociale și au ajuns... cam la aceleași rezultate! Nu e vorba despre mașini sau fotbal, nici despre gustul berii… Bărbații se simt cu adevărat fericiți atunci când fac dragoste sau când se realizează pe plan profesional. La polul opus se află femeile care se simt fericite... atunci când mănâncă! Și atunci când reușesc să își întemeieze o familie.

Rezultate interesante

Analizând aspecte diverse ale vieții bărbaților, de la relații, la politică și religie și de la consumul de alcool la strategii de a face față unor probleme, studiul a oferit unele „rezultate” de remarcat. Astfel: bărbații care se descurcă bine la vârsta a treia nu au avut, în mod obligatoriu, și același succes la vârsta a doua sau viceversa; căsătoriile aduc mai multă satisfacție abia după vârsta de 70 de ani; îmbătrânirea fizică după vârsta de 80 de ani este determinată mai puțin ereditar și mai mult de stilul de viață avut înainte de vârsta de 50 de ani. O îmbătrânire frumoasă, cu grație și vitalitate, ni se datorează mai degrabă nouă, dacă avem un stil de viață sănătos, decât moștenirii genetice; alcoolismul este o problemă cu o putere distructivă enormă pentru bărbați. De altfel, notează studiul, alcoolismul a fost identificat drept cea mai des întâlnită cauză de divorț în rândul participanților la studiu; tot alcoolismul a fost asociat problemelor precum depresie sau nevroză.