23.000 de români aşteaptă. Casa Verde pentru români, blocată de birocraţie

23.000 de români aşteaptă. Casa Verde pentru români, blocată de birocraţie

Zecii de mii de persoane au depus cereri de finanţare pentru sistemele alternative de căldură. Până în prezent, niciun solicitant nu a primit răspuns.

Românii care sperau să se încălzească în această iarnă cu sisteme alternative de căldură sunt nevoiţi să dea drumul la gaze şi iarna aceasta. Motivul: de programul "Casa Verde pentru persoane fizice 2011" nu a beneficiat nicio persoană. Asta, chiar dacă autorităţile l-au anunţat cu mare fast şi au promis că, până în iarnă, mii de români o să aibă panouri solare sau alte sisteme verzi de încălzire a caselor.

23.000 de persoane aşteaptă un răspuns

Potrivit preşedintelui Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), Gheorghe Popescu, niciun dosar depus de persoane fizice nu a fost finalizat.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Avem multe programe, zeci de mii de dosare, este greu să le analizezi pe toate. Am luat în ordine, Programul Casa Verde pe anul acesta se derulează deja, avem şi biserici. O să dăm drumul şi la cel pentru persoane fizice", explică preşedintele.

Doar 1.000 de norocoşi până la sfârşitul anului

Gheorghe Popescu susţine că, la începutul lunii noiembrie, vor fi validate primele 1.000 de dosare, ceea ce înseamnă că atâţia români îşi vor putea monta panouri solare sau centrale pe bricheţi cu ajutor de la stat.

Din momentul în care validăm dosarul şi semnăm con tractul, omul are la dispoziţie 12 luni ca să-şi monteze sistemul de încălzire şi să deconteze banii la AFM. Eu zic că este timp suficient", a mai spus preşedintel AFM. "

Am depus în iulie. Bisericile primesc şi noi nu"

Doina Gheorghe este din Deva şi a depus dosar în luna iulie. Nu a primit niciun răspuns până în prezent. "Am sunat de mai multe ori şi ni s-a spus că se lucrează şi că nu ştiu exact când vor da rezultatul. Acum, iarna, ce să fac, să dau zăpada jos de pe casă ca să montez panouri solare?", se întreabă femeia, care este supărată că pentru instituţiile publice şi biserici dosarele sunt validate mult mai repede.

Doar de cinci zile au început să analizeze dosarele

De câteva zile, pe pagina de internet a AFM-ului a fost postat un anunţ în care se precizează că a început analiza dosarelor.

"Analiza şi evaluarea do sarelor de finanţare a început în data de 12 octombrie 2011 şi se va derula în ordine alfabetică pe judeţe şi ordine cronologică pentru înregistrările din acelaşi judeţ", se precizează în anunţ.

Totodată, autorităţile asigură că depun toate eforturile pentru "o rezolvare operativă a tuturor cererilor de finanţare depuse în cadrul programului". Numai că nu se precizează când vor anunţa rezultatele.

Cinci oameni pentru zeci de programe

Potrivit unor surse din cadrul AFM, doar patru-cinci oameni sunt în departamentul care analizează toate cererile de finanţare depuse pentru toate programele Administraţiei: 14 la număr şi în cadrul cărora s-au depus peste 100.000 de cereri de finanţare.

"Trebuie luat fiecare dosar la analizat, ceri acte, verifici acte, nu poţi să spui da sau nu fără să verifici cum trebuie hârtiile", au explicat surse din cadrul AFM-ului.

MISTER

14.600 de dosare s-au evaporat

Deşi ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, declara, pe 18 mai, că Programul Casa Verde pentru persoane fizice va demara de la 1 iunie şi că "14.600 de dosare au fost analizate deja", acum, reprezentanţii AFM nu ştiu nimic de aceste dosare.

"Programul Casa Verde începe. Unii au fost mai sceptici şi au venit la mine să mă convingă că nu funcţionează. Oamenii au de întocmit dosare simple, pe care le depun apoi la Agenţia de Protecţie a Mediului", declara Borbely la lansarea programului.

În funcţie de tipul instalaţiei, cei care vor primi finanţare în cadrul acestui program pot deconta 6.000 de lei, dacă montează panouri solare, şi 8.000 de lei dacă vor să-şi monteze centrale pe peleţi, brichete sau alt sistem verde.