Casele se vând de pe hârtie. Mai bine îți cumperi o locuință decât să economisești bani

Casele se vând de pe hârtie. Mai bine îți cumperi o locuință decât să economisești bani

Piaţa imobiliară româ nească începe să se matu rizeze. Tinerii se orientează spre spaţii mai mici, cum ar fi garsonierele sau apartamentele de două camere, unde TVA-ul este de 5%. Dobânda mică la depozite, de circa 1%, împinge clienţii să-şi investească banii în case

Cu toate că preţurile s-au majorat, cererea de apartamente este în creştere. Dezvoltatorii vând, deja, casele din faza de proiect, direct de pe hârtie. Pe piaţa imobiliară se observă un nou trend: apartamente mici, cu spaţii utilizate la maximum. Nici apartamentele de lux nu se găsesc, investitorii imobiliari construind atât cât le cere piaţa premium.

Preţul metrului pătrat construit a crescut

La nivel global, pe piaţa imobiliară, România era, în 2015, pe locul 31, din punct de vedere al preţului pe metru pătrat construit, dar anul trecut ţara noastră s-a situat pe locul 15, cu o creştere de tarife de 7,8%. În momentul de faţă un metru pătrat construit variază între 800 de euro şi 4.000 de euro, în funcţie de zonă, suprafaţă şi facilităţi.

Ne puteți urmări și pe Google News

FOTO: Apartamentele pentru milionari costă între 160.000 și 1.000.000 de euro, în funcție de zonă

Preţul unei garsoniere ieftine variază între 25.000 şi 50.000 euro, la care se adaugă TVA-ul de 5%; pentru un apartament de două camere, accesibil, puteţi plăti între 60.000 şi 95.000 euro plus TVA în valoare de 5%. La trei camere preţul variază între 65.000 de euro şi 170.000 de euro, unde la cea mai mică ofertă TVA-ul este 5%, dar la a doua ofertă TVA-ul este de 19%, din cauza faptului că TVA-ul de 5% se aplică pentru locuinţe de până în 100.000 euro şi până la 120 mp. În condiţiile în care se depăşesc aceste praguri, TVA-ul este 19%. Pentru patru camere, pe piaţa apartamentelor ieftine, preţurile variază între 76.000 de euro şi 230.000 de euro

Achiziţia de case, mai bănoasă decât dobânda în bănci

Din datele statistice publicate reiese că majoritari sunt cei care îşi cumpără apartamentele mici, de una sau două camere. Specialiştii vin cu completarea conform căreia 70-75% din achiziţii sunt apartamente ieftine, care sunt luate pentru locuinţă. Restul, de 25-30%, sunt achiziţii de investiţii, pentru închiriere. Şi acestea din urmă au un trend ascendent, motivul, din ceea ce ne-au spus dezvoltatorii fiind randamentul financiar. Dacă pe piaţa financiară, dobânzile la conturi se situează la 1%, randamentul financiar la o închiriere este de 7-8%.

„Locuinţele de peste 200.000 euro sunt luate cu banii jos”

„Nu cred că în domeniul imobiliar se va aplica proiectul de TVA 0 la locuinţe, pentru că României îi va trebui derogare special de la Uniunea Europeană, având în vedere politica unitară pe această piaţă”, ne spune Florin Postoacă, reprezentantul dezvoltatorului imobiliar Nordis. „Într-adevăr, se observă o splitare a pieţei în două direcţii, cea a cumpărătorilor, în general tineri de apartamnente de 2-3 camere, care apelează la credite ipotecare, dar o dată ce trecem peste pragul de 200.000 de euro, discutăm de clienţi de top business sau propietari de business, care plătesc cu banii jos. În plus, politica financiară actuală a băncilor este de a nu finanţa credite de peste 400.000 de euro. Pentru un împrumut ipotecar în vederea achiziţionării unei case, dobânzile variază între 5-7%, în funcţie de avans şi de bancă”.