Caseta care a purtat inima Reginei Maria, expusă la bordul Fregatei “Regina Maria”. Fregatele Marinei Române, sărbătorite în portul militar Constanţa

Caseta care a purtat inima Reginei Maria, expusă  la bordul Fregatei “Regina Maria”. Fregatele Marinei Române, sărbătorite în portul militar Constanţa

Caseta de argint în care, în 1940, a fost transportată inima Reginei Maria, de la Balcic la Constanţa cu Distrugătorul Regina Maria, va fi expusă, mâine, la bordul Fregatei Regina Maria. Caseta ajunge, astfel, după 75 de ani, la bordul navei care poartă numele reginei, fiind preyentată cu prilejul aniversării a 85 de ani de la intrarea în serviciul Marinei Române a navelor de război Regina Maria şi Regele Ferdinand.

Forţele Navale Române sărbătoresc, mâine, împlinirea a 85 de ani de când Distrugătoarele Regele Ferdinand şi Regina Maria şi, ulterior, de fregatele care poartă aceleaşi nume, sunt în serviciul Marinei Române. La ceremoniile militare care au loc în portul militar Constanţa, participă şi şefii promoţiei de absolvenţi de la toate instituţiile de învăţământ militar, din anul 2015, care poartă denumirea onorifică Regele Ferdinand.

“Atât distrugătoarele Regele Ferdinand şi Regina Maria, cât şi actualele fregate care le poartă numele, au scris pagini importante în istoria poporului român, de-a lungul zecilor de ani în care s-au aflat în serviciul Marinei Militare Române, prin misiunile executate în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial şi prin misiunile executate după anul 2005, sub comanda NATO şi UE”, informează purtătorul de cuvânt al Statului Major a Forţelor Navale, Corneliu Pavel. La bordul celor două fregate vor fi prezentate expoziţii de fotografii din colecţia Muzeului Marinei Române şi expoziţii de pictură cu tematică marină.

Caseta de argint care a purtat inima Reginei Maria va fi expusă la bordul Fregatei Regina Maria. În luna octombrie 1938, după decesul Reginei Maria, trupul i-a fost înmormântat la Curtea de Argeş, iar inima a fost transportată de la Constanţa la reşedinţa din Balcic cu Distrugătorul Regina Maria. În 1940, când România a pierdut Cadrilaterul, caseta a fost adusă înapoi în ţară, pentru a fi păstrată în capela reşedinţei regale de la Bran. Casetele în care a fost depusă inima Reginei Maria sunt expuse la Muzeul Naţional de Istorie al României, alături de coroana şi de bijuteriile sale, iar inima reginei este păstrată de către familia regală a României.

Ne puteți urmări și pe Google News