Evenimentul Zilei a avut dreptate! Experții Ministerului Culturii au confirmat existența ciupercilor ucigașe la Vama Medievală. De luni, vor demara lucrările de eradicare, iar Castelul Bran este salvat!

Evenimentul Zilei a avut dreptate! Experții Ministerului Culturii au confirmat existența ciupercilor ucigașe la Vama Medievală. De luni, vor demara lucrările de eradicare, iar Castelul Bran este salvat!

În urma anchetei întreprinse de EVZ, desfășurate pe parcursul a trei săptămâni, a sosit, în final, și răspunsul Ministerului Culturii, care nu a făcut decât să confirme existența ciupercilor Merulius Lacrymans și Glocophylum Abientinum la clădirea în care își desfășoară activitatea Secția Vama Medievală de pe Domeniul Bran. Pericolul de a fi afectat Castelul Bran, obiectiv turistic major în România, va fi, așadar, înlăturat. De luni, demarează lucrările de eradicare a ciupercilor!

Printr-un comunicat al Companiei de Administrare a Domeniului Bran (CADB), am fost informați că „de luni, 27 februarie,se vor demara lucrările de eradicare a ciupercilor Merulius Lacrymans și Glocophylum Abientinum care au fost depistate la Secția Vama Medievală Bran, în urma expertizei biologice efectuată de experți acreditați de Ministerul Culturii. Prin adresa nr. 254 din 23 februarie, conducerea Castelului Bran a fost înștiințată că obiectele existente în locațiile unde s-a detectat atacul biologic au fost mutate în zone de carantină sub supraveghere permanentă și că lucrările pot începe. Expertiza paralelă, efectuată la solicitarea Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor, confirmă în totalitate rezultatul expertizei biologice efectuată la solicitarea CADB, expertiză realizată în luna decembrie 2016 de expert biolog dr. Livia Bucșa”.

În plus din declarațiile Bogdanei Balmuș, manager PR, am aflat că „atunci când condițiile meteorologice vor permite, CADB va demara și procedura de proiectare, avizare și autorizare a lucrărilor de restaurare a celor cinci clădiri care compun Secția Vama Medievală, necesitate rezultată din raportul tehnic de evaluare a situației acestora”. Și aceasta, știut fiind că s-a constatat că acestea se află într-o stare avansată de degradare determinată, în principal, de infiltrațiile provenite din precipitații.

 

Ne puteți urmări și pe Google News