Ce planuri are câştigătorul Premiului “Corneliu COPOSU” 2016

Ce planuri are câştigătorul Premiului “Corneliu COPOSU” 2016

Andrei Moraru este câștigătorul concursului de eseuri “Creștin democrația în România și Europa – Refuzul de a tranzacționa ideile oglindit în activitatea lui Corneliu Coposu“.

“Nu exclud o carieră în România. Însă, am ales să mă specializez în politici europene, specializare care mă îndreaptă mai degrabă înspre alte țări. Acum urmez un program masteral la Universitatea din Leuven, Belgia și mi-ar plăcea să îmi continui drumul profesional la Bruxelles, dacă îmi va fi posibil”, spunea Andrei Moraru la ceremonia de decernare a premiilor din luna noiembrie, organizată de Fundaţia Corneliu Coposu.

Tot câștigătorul concursului vorbea despre primele trei caracteristici ale lui Corneliu Coposu pe care le-ar cita: “Consider că sacrificiul de sine, patriotismul și sociabilitatea ies în evidență. Pe prima dintre ele am tratat-o în eseul meu, nu o voi dezvolta mai departe aici. A doua sunt de părere că i-a ghidat viața politică. Față de contextul în care a trăit, s-a poziționat ca un apărător al suveranității și integrității naționale, opunându-se pe rând tendințelor autoritare ale regelui Carol al II-lea, regimului antonescian, regimului comunist și celor care au vrut să continue asuprirea poporului român după revoluția din 1989. Fidel țărănismului, a crezut cu tărie că țara și libertatea ei trebuie să fie prioritatea oamenilor politici. În ceea ce privește sociabilitatea, mi se pare că reiese faptul că îi plăcea să fie în preajma oamenilor și îi vedea ca atare, nu doar ca potențiali votanți. Cred că această caracteristică este consecventă cu crezul său referitor la scopul politicii, anume de a încuraja și ridica moral și material pe ceilalți, și o consider admirabilă. Îmi pare că astfel de caracteristici sunt rare în zilele noastre și lipsa lor ne sărăcește țara”.

La început de an, i-am adresat câteva întrebări lui Andrei Moraru.

Ne puteți urmări și pe Google News

EvZ: Cum ai ajuns la Corneliu Coposu, omul, şi de ce ai participat la concurs. Ce te-a marcat cel mai tare la Coposu dupa ce l-ai descoperit?

Andrei Moraru: Auzisem dinainte despre Corneliu Coposu ca despre o persoană remarcabilă, însă ale cărei merite nu-mi erau cunoscute. Ulterior, am colaborat cu Institutul de Studii Populare, care sub îndrumarea domnului Răzvan Orăşanu şi cu susţinerea Fundaţiei Raţiu, a organizat o expoziţie foto în memoria domnului Ion Raţiu. Ca asistent la organizare, am parcurs o parte dintre jurnalele domnului Raţiu, care făceau des referire la Puiu Coposu. Aşa am ajuns la Corneliu Coposu, care m-a impresionat prin patriotismul şi verticalitatea sa.

EvZ: Spune-mi despre tine. De ce ai ales cariera despre care spuneai la eveniment...Ce vrei sa faci mai departe? ce hobby-uri ai.

A.M.: Am lucrat cu jumătate de normă legat de Uniunea Europeană, iar apoi m-am înscris la master în relaţii internaţionale şi integrare europeană la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA). Mi-a făcut mare plăcere programul şi m-a interesat subiectul guvernanţei şi politicilor europene mai departe. Aşa am aplicat la un master după master în Belgia, la facultatea din Leuven. Mă interesează relaţia dintre energie şi mediu, pe care o dezvolt în prezent. Uniunea Europeană este în avangardă în domeniu, motiv pentru care sper să obţin un post în Bruxelles sau într-un stat membru pentru care subiectul este o prioritate.

EvZ: Vezi diferit România din afară faţă de cum o vedeai cand erai în ţară? Care e diferenţa?

A.M.: Experienţa mea în afara României este mai îndelungată decât masterul din Belgia, pe care l-am început de curând. Am absolvit un program de licenţă în Marea Britanie şi am petrecut un semestru în Germania. Cumulat, aceste experienţe mi-au îmblânzit opinia faţă de România, pe care am început să o văd într-o lumină mai puţin emoţională. O văd diferit şi aleg să o văd diferit în bine, în general.

EvZ: Povesteşte-mi întâlnirea cu un om politic în viaţă care te-a marcat cel mai tare.

A.M.: Nu am întâlnit personal multe persoane politice. Am fost de câteva ori în cercuri unde erau prezenţi oameni politici, însă nu m-au marcat personal sau profesional.