Cât de iubită era SVASTICA în lume, înainte ca Hitler să o confişte | GALERIE FOTO

Cât de iubită era SVASTICA în lume, înainte ca Hitler să o confişte | GALERIE FOTO

În lumea occidentală svastica este sinonimă cu fascismul, dar de mii de ani aceasta a fost folosită ca simbol al norocului în aproape fiecare cultură din lume. Deşi mai apar indicii legate de lunga sa istorie pre-nazistă în Europa, mai poate acest însemn vechi să se scuture vreodată de asocierea cu atrocităţile lui Hiltler?

În sanscrită, svastica înseamnă "bunăstare". Simbolul a fost folosit de către hinduşi, budişti şi jaini de milenii şi este de obicei considerat a fi un semn indian de bun augur, relatează BBC.

Călătorii occidentali în Asia au fost inspiraţi de acest simbol şi de asociaţiile sale pozitive şi l-au "importat" la revenirea pe meleagurile natale. De altfel până la începutul secolului al XX-lea svastica era considerată aducătoare de noroc .

În cartea sa "The Swastika: Symbol Beyond Redemption?", scriitorul Steven Heller arată cum iniţial svastica a fost adoptată cu entuziasm în Occident, în arhitectură, în campaniile de publicitate sau ca design pentru diverse produse.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Coca-Cola a folosit-o. Carlsberg a imprimat-o pe sticlele cu bere. Cercetaşii au adoptat-o, Clubul fetelor din America imprimind simbolul svasticii pe revista lor. Au trimis chiar pe insigne cu svastici tinerilor cititori, drept premiu pentru vânzarea revistei", aminteşte Steven Heller.

Zvasticile au fost folosite de către unităţile militare americane în timpul Primului Război Mondial şi puteau fi văzute pe avioanele RAF chiar şi în 1939. Cele mai multe referiri la zvastică s-au oprit însă în 1930, atunci când naziştii au preluat puterea în Germania.

Utilizarea nazistă a zvasticii provine din secolul al XIX-lea, atunci când unii oameni de ştiinţă germani au tradus texele vechi indiene şi au observat că sunt asemănări între propria lor limbă şi sanscrita. Concluzia a fost atunci că indienii ş nemţii trebuie să fi avut o origine comună şi şi-au imaginat o rasă superioară, asemenea zeilor, văzându-se ca războinici albi, numindu-se arieni.

Ideea a fost confiscată de către grupurile naţionaliste antisemite care au atribuit zvasticii un simbol arian pentru a stimula sentimentul germanilor că sunt de neam vechi.

Astfel svastica neagră într-un cerc alb distinctiv, pe fondul roşu al drapelului nazist a devenit simbolul cel mai urât din secolul XX, indisolubil legată de atrocităţile comise de al Treilea Reich.

"Pentru poporul evreu svastica este un simbolul fricii, de suprimare şi de exterminare. Este un simbol a cărei semnificaţie nu poate fi schimbată", a declarat Freddie Knoller, de 93 de ani, supravieţuitor al Holocaustului. "Au pus svastica pe pietrele funerare sau sinagogi, ne transmite teamă. Cu siguranţă nu ar trebui să se întâmple din nou", a adăugat el.

Svastica a fost interzisă în Germania, la sfârşitul războiului. S-a încercat, fără succes, să se impună o interdicţie la nivelul UE, în 2007.

Ironia este că svastica este mult mai europeană decât majoritatea oamenilor îşi dau seama. Descoperirile arheologice au demonstrat că svastica este un simbol foarte vechi, dar exemplele antice nu sunt în nici un caz limitate doar la India. Acest simbol a fost folosit de grecii antici, de celti şi anglo-saxoni. Unele dintre cele mai vechi exemple au fost găsite în Europa de Est, la Marea Baltică şi în Balcani.

Dacă doriţi să vedeţi cât de adânc înrădăcinat este modelul zvasticii în Europa, un loc bun pentru a începe este Muzeul Naţional de Istorie din Ucraina. La Kiev se află un număr impresionant de exponate de mare valoare istorică.