CÂT devine diurna în 2016? PLUS, în ce caz se vor plăti contribuții și impozit pentru diurne

CÂT devine diurna în 2016? PLUS, în ce caz se vor plăti contribuții și impozit pentru diurne

Începând cu 2016 se permite acordarea de diurne administratorilor și directorilor din cadrul instituțiilor publice, sumele acordate și impozitarea lor fiind identice cu ale celorlalti salariați, potrivit lucrării "Impozitarea diurnei. Principalele modificari in 2016", publicată de Rentrop&Straton.

Cuantumurile acestor diurne sunt de 35 de euro/zi (pentru diurna legală externă, conform HG 518/1995) și de 17 lei/zi (pentru diurna legală internă, conform HG 1860/2016). Iar aceste cuantumuri ale diurnei pentru bugetari sunt importante deoarece ele reprezintă un indicator pentru calculul diurnei neimpozabile în cazul companiilor private, scrie în lucrarea menționată.

Astfel, dacă o companie privată decide să acorde o diurnă de orice fel, internă sau externă, a cărei valoare depaseste de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru bugetari, atunci această sumă va fi venit asimilat salariilor.

Diferența va fi supusă impozitului pe salarii (16%) și va fi inclusă în baza lunară pentru contribuții sociale obligatorii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Daca diurna acordată de compania privată se încadrează în limita menționată, nu se mai plătește impozit pentru aceasta.

O altă modificare prevede că pentru delegarea cu o durată de o singură zi, precum și pentru ultima zi, în cazul delegării de mai multe zile, diurna se acordă numai dacă durata delegării este de cel puțin 12 ore.

În ceea ce privește ordinul de deplasare, ștampila nu mai este obligatorie. Pe formatul noului document nu mai este prevăzut loc pentru ștampilă, asa cum era prevăzut pe vechiul format al documentului aprobat prin Ordinul 3512/2008 și valabil până la 31.12.2015.