Câți bani VA CHELTUI Guvernul pentru sporirea TRANSPARENȚEI instituției

Câți bani VA CHELTUI Guvernul pentru sporirea TRANSPARENȚEI instituției

Proiectul "Guvernare transparentă, deschisă și participativă - standardizare, armonizare, dialog îmbunătățit" a fost lansat, vineri, de ministerul Consultării Publice și Dialogului Social.

Scopul demersului Executivului este de a crea o platformă care își propune mărirea transparenței actului de guvernare, atât la nivel central, cât și la cel local, informează Agerpres. Valorea totală a poiectului este de circa 1,5 milioane lei și va fi o cofinanțare de la bugetul de stat de 15%, restul sumei fiind asigurată de Comisia Europeană.

Managerul proiectului, Mihai Drăgulănescu, a explicat că scopul acestui program este creșterea gradului de transparență a actului de guvernare la nivel central și local.

"Practic, noi o să creăm o platformă care se va numi transparenta.gov.ro, iar în timp, sperăm cât de repede posibil, toate autoritățile centrale și locale își vor crea un mecanism pe site-ul propriu standardizat, în care prezintă toate pachetele de date sau documentele care se supun legislației privind transparența. (...) România se află într-un clasament al transparenței destul de jos în momentul de față pentru că toate deciziile la nivelul administrației par a fi netransparente, nu înseamnă neapărat că este și în situația de față", a spus Drăgulănescu la conferința de prezentare națională a proiectului.

Ne puteți urmări și pe Google News

El a vorbit și despre obiectivele demersului Guvernului: creșterea capacității instituțiilor publice de a asigura părților interesate un nivel ridicat de acces la informații pentru a ușura sarcinile din acest domeniu a funcționarilor și pentru a șterge impresia cetățeanului că instituțiile au ceva de ascuns.

"211 instituții, și anume ministerele, prefecturile, consiliile județene, primăriile de municipiu și primăriile de sector din București vor beneficia de acest proiect. Noi vom începe să oferim acestor instituții suport în implementarea oricăror măsuri pe transparență decizională. Până la finalul acestui proiect cele 27 de ministere actuale trebuie să aibă realizat un format complet, site-ul cu toate informațiile publice care se supun legii 544. Rezultatul așteptat este îmbunătățirea cunoștințelor și competențelor personalului, iar pe viitor dorim ca orice responsabil cu transparența din cadrul unei autorități publice să știe foarte clar ce are de făcut și toți să lucreze în același mod", a explicat Drăgulănescu.