Cătunul uitat între dealuri și noroaie are acum internet wireless

Cătunul uitat între dealuri și noroaie are acum internet wireless

În luna martie a acestui an, „Evenimentul zilei” publica un reportaj despre Valea Mare de Criș (Hunedoara), un sat cu doar patru locuitori care, pur și simplu, nu are un drum de acces. Singurul copil din sat, Darius, suferea nu atât din cauză că nu are cu cine să se joace sau pentru că trebuie să facă naveta prin noroaie, pe jos, în fiecare zi, ci mai mult din cauză că nu avea Internet

Angajați ai Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) i-au făcut însă o surpriză: în timpul lor liber și din banii lor, nu numai că i-au făcut o conexiună bună de net, ci i-au dăruit și un laptop nou-nouț. Cu laptopul a fost mai simplu. Cu găsirea semnalului în cătunul ascuns între dealuri a fost mai greu.

În pustietate, wireless ca-n centrul Devei

„Am văzut articolul din ziar și ne-am spus că trebuie să facem ceva, mai ales că ne pricepem”, spune unul dintre angajații STS. Toți vor să rămână anonimi pentru simplul motiv că nu au dorit să facă gestul pentru publicitate. Nici în ruptul capului nu acceptă să spună cine s-a urcat de zeci de ori pe acoperișul casei în care locuiește Darius, în căutarea unei urme de semnal, cine a cărat pe jos, kilometri întregi, echipamentele testate în zonă, sau cine a dat bani pentru cumpărarea unui laptop nou-nouț, pe care micuțul să-l folosească în locul desktop-ului său învechit, pe care era nevoit să-și reinstaleze singur Windows-ul, din șase în șase luni, pentru că nu venea nimeni, prin noroaie să-i rezolve problema. A fost nevoie de nu mai puțin de cinci mici excursii făcute de angajații STS la Valea Mare de Criș pentru a rezolva problema. Asta pentru că au fost nevoiți să testeze mai multe soluții tehnice, începând cu cea a unui stick de Internet și terminând cu cea care, de fapt, s-a dovedit a fi cea mai viabilă: un router conectat la o antenă externă. Internetul wireless ajuns în casa soților Verdeș (bunicii lui Darius) are o viteză ca-n centrul Devei: 6,5 mb pe secundă la download și 0,7 mb pe secundă la upload.

Ne puteți urmări și pe Google News

Carnetul de note al lui Darius

Contract verbal: întreținere contra premiul I

La o zi după ce au reușit să găsească cea mai bună soluție pentru Internet în căsuța familiei lui Darius, voluntarii STS i-au mai făcut o surpriză: i-au dăruit un laptop nou-nouț, gata configurat. În momentul în care a primit geanta, Darius a crezut că e vorba de niște caiete mai grele. Apoi, când a tras fermoarul, a rămas mut de uimire. „Uite, pentru că noi vrem ca tu să poți să înveți bine, ți-am adus și laptop-ul ăsta. Îți place?”, îl întreabă unul dintre voluntarii de la STS. „Da” spune sec, tremurând de emoție băiețelul, după care nu se mai dezlipește de noua sa „jucărie”. „Să-l fi văzut când lucram la conexiunea de net. Săracul, abia, abia aștepta să plecăm ca să poată să intre de pe calculatorul lui cel vechi ori de pe tableta-i cumpărată mai recent de bunici”, spune un alt voluntar. După ce ajunge acasă, Darius se desprinde, totuși, de laptop și ascultă răbdător povețele celor mari: „Uite, Darius. Noi, dacă ai probleme cu netul, sau cu laptopul, când putem, venim și le rezolvăm. Nu costă absolut nimic. Tu doar trebuie să iei premiul I, ok? Premiul I ține loc de chitanță pentru tot ce-am reușit noi să-ți dăruim, bine?”. „Bine”, vine, scurt, răspunsul micuțului.

FOTO: Băiețelul s-a angajat, simplu, să achite „nota de plată”: va lua premiul I la școală!

Apoi unul dintre tehnicienii STS ne explică: „Noi am făcut acest gest pentru băiețel pentru că, pur și simplu, așa ni s-a părut normal să procedăm. Am vrut să-i arătăm unui suflet de copil că, totuși, nu e singur pe lume, chiar dacă locuiește cu bunicii într-un sat pustiu și rupt de lume. Pe de altă parte, nu ne rămâne decât să sperăm ca și alte persoane, care pot să ajute în asemenea situații, să procedeze la fel. În plus, mulți dintre noi am crescut la țară și știm cum e. Orice copil de la țară trebuie să aibă aceleași șanse în viață ca un copil de la oraș”.

Bunica primește „duba”

Daniela și Mircea Verdeș s-au mutat în Valea Mare de Criș cu ani în urmă. Amândoi sunt cu sănătatea șubrezită: Daniela are mari probleme cardiace, iar Mircea abia mai poate merge. Probleme de sănătate are și Darius. Suferă de astm încă de când avea câteva luni. Doctorii au recomandat familiei să se mute la țară. N-au avut bani pentru o casă într-un sat obișnuit. O prietenă de familie le-a pus la dispoziție casa ei natală, aflată în Valea Mare de Criș. Darius locuiește aici de când avea doi ani. „O dată, de la drumul mare, a trebuit să vin eu cu Darius și cu patru sacoșe. Luam două sacoșe, le duceam 100 de metri, mă întorceam după celelalte două și după Darius. El plângea… Vai, dar greu a fost momentul ăla. Acum e mai bine. E deja măricel. Citește subtitrările la televizor. De când are Internet e pe tot felul de site-uri cu telefoane sau cu soft-uri ori se mai uită la desene animate. Să știți că nu stă foarte mult pe net, vreo două ore. Nici nu are timp. Ajunge acasă la 15.00, până se schimbă, până mănâncă, până-și face temele, se face ora 18.00. Apoi ne mai ajută cu ce poate prin gospodărie, vine seara, un pic la televizor și culcarea. A doua zi dimineața, la 6.30 e în picioare, pentru că la 8 fără 10 trebuie să fim jos, la drum. A și făcut împărțeala: bunicul primește tableta, el are laptopul, iar mie tocmai mi-a zis că-mi dă «duba». Așa-i spune el calculatorului vechi. Nici nu-mi imaginam că o să avem noi așa conexiune de Internet aici. Nici nu am cuvinte să le mulțumesc domnilor de la Deva”, spune Daniela Verdeș.