Cazanciuc, către procurorii DNA: Vă doresc să continuaţi investigarea cu imparţialitate şi obiectivitate a cauzelor de mare corupţie

Cazanciuc, către procurorii DNA: Vă doresc să continuaţi investigarea cu imparţialitate şi obiectivitate a cauzelor de mare corupţie

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, le-a spus joi procurorilor DNA să continue investigarea cu imparţialitate şi obiectivitate a cauzelor de mare corupţie şi că MJ va sprijini Direcţia Naţională Anticorupţie pentru consolidarea capacităţii instituţiei.

"Aşa cum se menţionează şi în rapoartele MCV, vă doresc să continuaţi investigarea cu imparţialitate şi obiectivitate a cauzelor de mare corupţie", a afirmat Cazanciuc la prezentarea Raportului de activitate al DNA pe anul 2013. El a spus că datele arată mod clar complexitatea şi diversitatea dosarelor instrumentate de DNA şi că a existat o creştere constantă a numărului cauzelor finalizate prin trimitere în judecata, fiind înregistrat un trend ascendent în ce priveşte finalitatea judiciară.

  • BILANȚ DNA. Kovesi: Au fost trimişi în judecată 6 miniştri şi parlamentari, 5 preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene 

"Îmbunătăţirea gradului de recuperare a prejudiciului" "Aş remarca preocuparea constantă pentru îmbunătăţirea gradului de recuperare a prejudiciului cauzat prin infracţiuni, optimizarea activităţii prin prioritizarea acestei componente reprezentând un obiectiv important al conducerii DNA. (...) Raporturile dintre MJ şi DNA au stat în 2013 sub semnul dialogului constructiv şi al cooperării dintre instituţii. Cooperarea strânsă dintre MJ şi DNA a avut un rol important în avansarea procesului de reformă, aceasta resimţindu-se pe toate palierele, atât managerial, cât şi tehnic", a spus ministrul Justiţiei.

  • Ponta, la bilanţul DNA: Sistemul de justiţie să se bucure cu adevărat de încredere, fără scurgeri în presă

El a precizat că această conlucrare a vizat mai multe aspecte, printre care şi pregătirea contribuţiilor pe care România le-a transmis CE în contextul MCV.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Contribuţia DNA în cadrul misiunilor de evaluare şi a documentelor transmise de România au avut, cu siguranţă, o importanţă deosebită în evaluarea pozitivă realizată în ultimul raport MCV, atât cu privire la activitatea DNA, cât şi cu privire la progresele înregistrate de România", a susţinut Cazanciuc. Proiect de lege pentru modificarea CPP El a mai arătat că perfecţionarea cadrului normativ cu relevanţă directă pentru activitatea DNA, prin identificarea impedimentelor de natură legislativă şi formularea de propuneri în vederea înlăturării acestora au fost preocupări constante.

'Pe aceeaşi linie a cooperării între MJ şi organele judiciare în vederea eficientizării activităţilor investigative se înscrie şi preluarea observaţiilor formulate de DNA, în noiembrie 2013, în proiectul de lege iniţiat pentru modificarea şi completarea Codului de procedură penală, aflat în procedură parlamentară', a subliniat ministrul.

Cazanciuc a spus că la MJ se mai află un proiect de lege în care se prevede atât transpunerea unor directive europene în materie penală, cât şi îmbunătăţirea unor alte reglementări în materie de procedură penală, urmare a semnalărilor ulterioare primite din interiorul sistemului judiciar. Strategia Naţională Anticorupţie

Un alt aspect important al cooperării dintre MJ şi DNA este Strategia Naţională Anticorupţie, a menţionat el.

'Descoperirea şi indisponibilizarea produselor obţinute din comiterea infracţiunilor trebuie să rămână şi pe viitor o preocupare importantă a DNA. MJ va sprijini demersurile DNA pentru a accesa orice forme de asistenţă bilaterală. (...) MJ consideră DNA un partener deosebit de important, atât în procesul de implementare a viitoarei Strategii de dezvoltare a justiţiei ca serviciu public, precum şi în cadrul mai larg al promovării procesului de reformă a justiţiei', a mai spus Cazanciuc.