Cazul Black Cube, legături periculoase cu dosarul Colectiv. Lista neagră a lui Dan Zorella

Cazul Black Cube, legături periculoase cu dosarul Colectiv. Lista neagră a lui Dan Zorella

Informațiile care apar din dosarul Black Cube iau o întorsătură spectaculoasă. Pe zi ce trece și din dosar apar noui amanunte. Astfel, după publicarea integrală a documentelor în EVZ și pe blogul lui Ion Cristoiu, în depoziția israelianului Dan Zorella apare un fragment care întoarce cauza cu 180 de grade.

 Șeful Black Cube mărturisește în fața procurorilor că l-a contactat pe fostul ofițer SRI, Daniel Dragomir, după ce i-a fost prezentat de un anume Gidi Zelivansky. Acesta este nimeni altul decât patronul clădirii Pionierul, Gideon Zelivanski, unde a avut loc tragedia de la Colectiv, informație dată în exclusivitate în site-ul Inpolitics. ro. Din investigații făcute de jurnaliștii EVZ, acesta nu este de găsit, deși are de executat o pedeapsă de șase ani de închisoare. E posibil ca, din cauza acestui Gidi Zelivansky să avem de-a face cu un scandal mult mai mare decât Black Cube. Pe de altă parte, EVZ continuă astăzi dezvăluirile despre personajele care apar în depoziția lui Dan Zorella. Despre unele dintre aceste persoane spionii israelieni trebuiau să facă investigații.

Gideon Zelivansky este de negăsit, deși are de executat 6 ani

Iată ce spune directorul Black Cube, Dan Zorella, legat de modul în care a ajuns să preia acțiunea de investigare a șefei DNA, Laura Kovesi, în depoziția publicată exclusiv de ziaristul Ion Cristoiu: „Am primit o adresă din partea unei persoane pe nume Daniel Dragomir, la sfîrşitul lui ianuarie 2016, precizez că în anul 2015 nu am fost în România. Daniel m-a abordat despre un proiect foarte important şi sensibil în România. Daniel m-a abordat printr- un tînăr israelian pe nume Gidi Zelivansky, ca intermediar care s-a adresat pentru a trimite un client. Nu-l cunosc dinainte de acesta. Daniel mi-a spus că există o problemă importantă pe care este interesat să o cercetăm în România în legătură cu DNA-ul – este vorba de iniţialele autorităţii anticorupţie. Iar apoi Gidi mi-a explicat că Daniel este un oficial din serviciile secrete române. Şi am înţeles că nu doreşte să vorbească prea mult la telefon şi cere să-l întîlnim pe Daniel în Bucureşti”, se spune într-un document prezentat în emisiunea lui Victor Ciutacu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Întrebat dacă Gidi cunoştea detalii despre operațiune, Zorella răspunde: „Doar titlul cercetării – a verifica informaţii legate de suspiciuni de corupţie în organizaţia D.N.A., şi în special faţă de şefa D.N.A.”. Gidi Zelivansky, alias Gideon Zelivansky, patronul sediului clubului „Colectiv”, reiese că avea relații strânse la vârful serviciilor din România și Israel. Gideon Zelivansky, cetățean israelian, născut în Tel Aviv, a fost anchetat de DNA, judecat și condamnat definitiv la șase ani de pușcărie pentru fraude economice prin care a pus mîna pe clădirea clubului „Colectiv”.

Jurnaliștii EVZ au solicitat, telepfonic, purtătorului de cuvânt al Administrației Penitenciarelor, subcomisar Daniel Barbu, să ne spună dacă isrelianul este în spatele gratiilor. ANP, în urma verificărilor, ne-a spus că în sistemul penitenciar nu se află încarcerată nici o persoană cu acest nume. De asemenea, pe site-ul Poliției Capitalei, la secțiunea urăriți general nu se află nici un cetățean cu acest nume, astfel că Gideon Zelivansky nu este de găsit.

FOTO; Dan Zorella

Cine sunt persoanele din lista șefului Black Cube

Evenimentul zilei continuă, astăzi, să prezinte datele și presupusele legături dintre Laura Codruța Kovesi și cei despre care Dan Zorella ar fi trebuit să afle informații compromițătoare și să le spargă contruile de e-mail pentru a strânge date, în dosarul Black Cube. Astfel, pe lista spionilor isrelieni apar nume din familia șefei DNA sau apropiați ai acesteia.

FOTO:Eduard Kovesi

Fostul soț, filat de SRI pentru legături cu ofițeri de informații maghiari

Eduard Kovesi este fostul soț al șefei DNA, mai mare cu 10 ani ca ea. Cei doi au divorțat, în mod discret, în 2007, la un an după numirea acesteia la șefia Parchetului General. Printre motivele invocate la divorț a fost și acela că Eduard dorea un copil, iar Laura Codruța a considerat că mai importantă este cariera. Acesta este om de afaceri în Sibiu și a lucrat pentru firma RDS-RCS. În urmă cu cîțiva ani, senatorul Valer Marian îi aducea o serie de acuzații șefei DNA, prin intermediul unor interpelări, iar cea mai gravă ar fi fost că Eduard Kovesi era filat de SRI. „Conform unor informaţii apărute în cartea fostului procuror şef adjunct al DIICOT, Ciprian Nastasiu, Laura Codruţa Kovesi este şantajabilă din partea şefului statului şi a serviciilor secrete. La numirea sa în funcţia de procuror general, în octombrie 2006, preşedintele Traian Băsescu a fost informat că soţul (Eduard Kovesi) şi tatăl acesteia (Ioan Lascu) se aflau sub urmărirea informativă a SRI. Eduard Kovesi avea dosar de urmărire informativă la SRI Sibiu din 1995, iar din acest dosar rezulta că ar fi furnizat date şi informaţii de interes operativ unui ofiţer de informaţii maghiar”, afirma Valer Marian, în aprilie 2013.

Fratele șefei DNA de laTransgaz a fost cercetat de DIICOT

În declarațiile de avere ale fratelui șefei DNA, Sergiu Lascu, acesta apare ca fiind numit director adjunct la Transgaz și că DIICOT a deschis un dosar în care apărea și numele acestuia alături de alte persoane. La acea vreme, șefa DIICOT era magistratul Alina Bica. Ea a fost ridicată de pe stradă la câteva zile după deschiderea dosarului. Traian Băsescu a povestit, într-o emisiune TV, că în timpul mandatului său le-a chemat pe cele două protagonsite, Laura Codruța Kovesi și Alina Bica, și că cele două procurorare au avut un dialog tăios chiar în biroul său de la Cotroceni.

FOTO: Sergiu Lascu

Tatăl ar fi intervenit la fiică pentru salvarea lui Ilie Carabulea

Ioan Lascu este nimeni altul decât tatăl Laurei Codruța Kovesi. Fost procuror de pe vremea comuniștilor, Lascu a deținut funcția de prim - procuror al Parchetului Mediaș. De-a lungul timpului, presa locală a scris despre mai multe scandaluri legate de numele acestuia. Printre altele, a fost acuzat că, în calitate de membru al Comitetului executiv municipal Mediaş al PCR, ar fi primit în chirie o casă naţionalizată. Cea mai grea acuzație este legată de afaceristul Ilie Carabulea. Astfel, Ioan Lascu a fost acuzat că ar fi făcut presiuni ca bunul său prieten, patronul Atlassib, să fie scos basma curată într-un dosar de evaziune. În 2013, fostul prim-procuror al Parchetului Judecătoriei Sibiu, Florin Apostu, a fost trimis în judecată pentru luare de mită, pe motiv că ar fi primit două autoturisme Audi de la afaceristul Ilie Carabulea, pentru a interveni pe lângă procurorul General al României, Codruța Kovesi. De reținut că la dosar au fost depuse o serie de stenograme ale unor convorbiri telefonice dintre Ioan Lascu și Florin Apostu. Șefa DNA a trimis la instanța supremă șase recursuri în interesul legii, încercând să-l ajute pe Ilie Carabulea. Toate solicitările au fost respinse.

FOTO; Ioan Lascu

S-a îmbogățit din afaceri cu Transgaz

Florin Muntean, un alt nume de pe lista neagră a lui Dan Zorella, este un apropiat al lui Vasile Blaga, fiind nașul de cununie a fiicei acestuia. Presa din Mediaș scria despre acesta că este membru marcant al PDL, om de afaceri cu multe legături. Printre afacerile dezvoltate de Florin Muntean este și cea cu Transgaz. Mai mult, acesta se mai lăuda și cu prieteni influenți din toate mediile. Realizatorul Realitatea TV, Rareș Bogdan, de exemplu, este nașul fiului omului de afaceri. Presa mai consemna și legăturile acestuia cu Alin Tișe sau Ioan Rus.

I-a refuzat pe spioni

Liliana Sabău este una dintre apropiatele Laurei Kovesi, expert financiar, căreia israelienii au reușit să-i spargă căsuța de e-mail. Mai mult, un agent a fost trimis la Londra pentru a o contacta personal pe Liliana Sabău, susține Dan Zorella în depoziția sa. Însă, conform mărturiilor șefului Black Cube, aceasta nu a vrut să vorbească despre Kovesi, refuzând să dea orice informație.

FOTO; Florin Muntean

Israelienii foloseau reporteri imaginari

Sorin Fusea este unul dintre cei mai buni experți anticorupție. Conform CV-ului său, acesta este licențiat în științe economice, are un master în criminalistică și este doctorand în Drept. Acesta a lucrat în CNADR și a fost adus în DNA de Daniel Morar, care l-a preferat, deși au mai fost depuse și alte candidaturi. Despre el, Dan Zorela spune că „după ce a fost epuizată schița finală, am trecut la metoda mai avansată, în care am trimis de la un reporter imaginar un articol bun despre Laura Kovesi la mai mulți factori”, printre care şi Sorin Fusea. În acest fel a obținut adresa de e-mail a acestuia și, ulterior, parola.

A pierdut scrisoarea de la Mircea Băsescu

Dana Țițian (foto), una dintre cele mai apropiate prietene și sfăturitoatre a Laurei Codruța Kovesi, este judecător la instanțele din Alba Iulia. Dana Țițian a fost numită, în 2005, consiliera personală a Codruței Kovesi, după numirea acesteia la Parchetul General. Aceasta a fost nominalizată de deputatul Sebastian Ghiță în scandalul e-mailului cucuveauamov@gmail. com. Totodată, presa semnala, în 2013, că Dana Țițian ar fi primit o petiție pe e-mailul de serviciu din partea fratelui fostului președinte Băsescu, Mircea Băsescu, prin care acesta semnala problemele pe care le are cu Bercea Mondial, dar că Dana Țițian „a pierdut” e-mail-ul.

FOTO;Dana Țițian