Cazul „Legende Vii”. Un site își retrage produsele după o sesizare a Institutului Elie Wiesel

Alecu Racoviceanu
Autor: | | 15 Comentarii | 4466 Vizualizari

Vreau să încep cu știrea pură: în noaptea de 23 spre 24 februarie, la ora 00.45, un site de vânzări online, Legende Vii, publică un anunț bizar:

 anunță că, fiind reclamat de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România Elie Wiesel, pentru că promovează în public cultul unor persoane acuzate de crime împotriva umanității, retrage de la vânzare produsele cu chipurile părintelui Gheorghe Calciu Dumitreasa, Mircea Vulcănescu și Radu Gyr. Deasemenea siteul și-a scos motto-ul – „Ne vom întoarce într-o zi” – titlul unei poezii a lui Radu Gyr.

De fapt, Institutul – o să vedem puțin mai încolo în ce bază, dar și baza apărării deținătorilor siteului – a cerut Poliției să determine magazinul să retragă 3 produse. Lucrurile au mers, însă, mai departe, administratorul siteului este pus sub învinuire. Sfătuiți de avocați – așa cum mi-au spus într- un mesaj – cei de la „Legende Vii” le-au scos și se abțin de la alte comentarii. Audierea a avut loc pe 23 februarie, înainte ca „Legende Vii” să participe la lansarea unui film ( „7 Cuvinte”) tocmai despre viața preotului Calciu Dumitreasa.

Din informațiile mele este primul caz – de la apariția Legii 217/2015, care a stârnit mari controverse la promulgare – în care este scos un produs de la vânzare.

Dar despre ce produse e vorba? Legende Vii vând tricouri și hanorace albe, imprimate cu desene după fotografii de epocă, portrete ale unor personalități interbelice: Ecaterina Teodoroiu, Elisabeta Rizea, Petre Țuțea, Smaranda Brăescu, Valeriu Gafencu, dar și cei trei interziși acum.

Tricouri vândute în cadrul unui demers numit pompos „proiect”, menit să „să le creăm tinerilor de astăzi deschidere către poveștile acestor oameni, către valoare și cultură”. Citatul este de pe site-ul Legende Vii. Tricourile sunt de ceva timp pe piață, din septembrie anul trecut, dar nu au ajuns vreo modă, nu sunt nici pe departe purtate mai mult ca orice alt imprimeu.

Institutul consideră totuși că ele se încadrează la, citez acum din lege: „Fapta persoanei de a promova, în public, cultul persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război, precum şi fapta de a promova, în public, idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, în sensul art. 2 lit. a), se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi”.

Siteul își apără tricourile cu alt articol, tot din Legea 217: „Nu constituie infracţiune fapta prevăzută la alin. (1), (2) sau (21), dacă este săvârşită în interesul artei sau ştiinţei, cercetării ori educaţiei sau în scopul dezbaterii unei chestiuni de interes public”.

Adică dezbaterea juridică, pentru că va fi una, va fi dacă un tricou vândut e mijloc de propagandă sau obiect de artă! Dar e de remarcat că amândouă „taberele” consideră haina un mijloc de comunicare.

P.S. Mi-am trecut articolul la categoria „opinii”, dar după ce am rezumat știrea de la care pleacă am rămas, cum să spun, fără opinie.

E o bucată, bucățică din viața noastră de acum și de acum încolo și, până la urmă, înțeleg parcurgând alte siteuri sau ziare din 24 februarie încoace, că a publica această știre e, până la urmă, o opinie. Iar rolul unui comentariu nu trebuie să fie neapărat de a convinge, ci și de a oferi o temă de meditație.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor
Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro