Cazul lui Gabriel Oprea ajunge la CCR

Cazul lui Gabriel Oprea ajunge la CCR

Fostul vicepremier Gabriel Oprea solicită judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție sesizarea Curții Constituționale cu o excepție de neconstituționalitate a articolului din Codul penal care reglementează infracțiunea de abuz în serviciu.

Potrivit agerpres.ro, cererea de sesizare a fost făcută marți de avocatul lui Oprea, în dosarul în care fostul vicepremier este acuzat de abuz în serviciu în legătură cu cheltuirea unor sume din bugetul DIPI, respectiv achiziționarea unui autoturism Audi A8.

Tot la acest termen al procesului, avocatul unui alt inculpat a cerut ca jurnaliștii să nu mai aibă acces în sala de judecată, deoarece ar trebui ca audierea a nouă martori cu identitate protejată să fie făcută în ședință secretă. Avocatul a explicat că în presă s-au scurs deja informații secrete din dosar, cererea sa fiind susținută și de doi consilieri care reprezintă în proces DIPI și MAI.

Instanța supremă a rămas în pronunțare pe aceste cereri, următorul termen al dosarului fiind stabilit pe 23 mai.

Ne puteți urmări și pe Google News

În luna mai 2016, Gabriel Oprea a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

În dosar au mai fost deferiți justiției: Gheorghe Nicolae, chestor principal de poliție, la data faptelor șef al DIPI; Gabriel-Nicolae Pavel, comisar șef de poliție, la data faptei șef al Serviciului Juridic din DIPI; Nelu Zărnică, chestor principal, subsecretar de stat la data faptei, și Marian-Dănuț Iacob, comisar șef de poliție, șeful unei structuri administrative la data faptei.

Potrivit DNA, Oprea, cu ajutorul lui Nicolae și Pavel, a dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale DIPI și a aprobat achiziția unui autoturism Audi A8, în scopul declarat al asigurării protecției demnitarilor.

"Acest lucru s-a realizat cu încălcarea prevederilor legale care limitează achiziționarea autovehiculelor din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne strict la situații legate de folosirea lor în activități de urmărire penală a infracțiunilor de corupție. Ca urmare a încălcării atribuțiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei, iar DIPI a beneficiat de dotarea cu bunurile respective, în valoare de 91.295,73 euro, folosul fiind necuvenit în raport cu destinația legală a fondurilor operative", susțin procurorii.

DNA precizează că, în perioada 21 august — octombrie 2015, Gheorghe Nicolae a schimbat destinația resurselor materiale alocate instituției publice pe care o conducea, respectiv a autoturismului Audi A8 achiziționat din fonduri operative în mod conspirat, pentru folosința personală și exclusivă a ministrului de Interne în funcție Gabriel Oprea.

De asemenea, în perioada 2014 — 2015, același inculpat, în mod repetat, a aprobat mai multe rapoarte prin care a fost schimbată destinația unei alte sume — de peste 238.000 lei, alocată pentru fonduri operative, în scopul efectuării unor cheltuieli de protocol ori pentru înzestrarea instituției, care nu au fost circumscrise activităților, acțiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operativ.