Cazul Ponta, în Parlamentul European. Comisia Europeană stă cu ochii pe modificările la Codul penal

Cazul Ponta, în Parlamentul European. Comisia Europeană stă cu ochii pe modificările la Codul penal

Prim-vicepreședintele CE, Frans Timmermans, a avertizat că justiția trebuie să fie independentă și l-a taxat pe președintele Senatului pentru că a atacat-o pe președinta ÎCCJ

Comisia Europeană va urmări foarte atent amendamentele la codurile penale aflate în Parlament pentru a se asigura că nu va exista un atac la adresa justiției din România, a declarat, prim-vicepreședintele Frans Timmermans, în cadrul dezbaterii despre situația din România în Comisia de libertăți civile (LIBE) a Parlamentului European. „Comisia Europeană nu este în poziția de a comenta cazuri individuale (...) Ceea ce dorim este ca justiția să poată funcționa în mod independent. Ce observăm este că justiția în România nu poate, aparent, să aibă acces la toate nivelurile guvernamentale”, a declarat Timmermans. El a amintit că se afla în România în ziua anunțului DNA privind urmărirea penală a premierului Victor Ponta.

„Justiția trebuie să acționeze independent”

Ne puteți urmări și pe Google News

„În ceea ce privește MCV pentru România, există progrese, însă nu sunt ireversibile. MCV trebuie susținut până când acele progrese devin ireversibile”, a punctat Timmermans.

„Este nevoie în continuare de eforturi, vom fi foarte fermi - am spus asta în mod public tuturor politicienilor cu care m-am întâlnit atât din Guvern, cât și din Parlament. CE va fi foarte atentă în monitorizarea separării puterilor în stat în România. Acțiunile Parlamentului, oricare ar fi acestea, nu trebuie să ducă la limitarea independenței justiției”, a mai spus primvicepreședintele Comisiei. Comisia Europeană va analiza amendamentele făcute la Codul penal. „Am transmis o scrisoare președinților celor două Camere din Parlament în care le-am spus că aceste amendamente nu trebuie să afecteze independența justiției”, a precizat Timmermans.

El a avertizat că, dacă există amendamente care ar trebui să fie discutate cu factori din sistemul judiciar, acest lucru trebuie făcut.

Mai mult, Frans Timmermans a spus că i-a transmis președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, că, „într-un stat de drept, șeful Senatului nu-l atacă pe șeful Curții Supreme”.

Conflict Macovei- Boștinaru

Controversele din jurul premierului Victor Ponta și modificărilor aduse Codului penal au stârnit discuții între eurodeputații din Comisia pentru Libertăți Civile și Justiție. În timp ce europarlamentarul Monica Macovei a spus că în Parlamentul României se pun piedici justiției prin încercările de obstrucționare, europarlamentarul Victor Boștinaru, din grupul socialdemocraților a apărat modificările controversate la Codul Penal. „Am ajuns să discutăm despre România în comisia LIBE pentru că Victor Ponta și majoritatea sa parlamentară atacă justiția, atacă instituțiile statului și vor să schimbe Codul penal și Codul de procedură penală așa, dintr- o dată”, a spus Monica Macovei. Ea a amintit că, în MCV, Comisia Europeană precizează că „din Guvern trebuie să facă parte oamenii cei mai integri”. „Din acest punct de vedere avem o problemă cu faptul că nu se ridică imunitatea”, a spus ea. „Cazul premierului se referă la un dosar din 2006, 2007, care a fost închis în 2012 în glorioasa guvernare Traian Băsescu și pentru aceste argumente, plus asocierea cu ziua moțiunii de învestitură (se referea la moțiunea ce cenzură, n.r), probabil Parlamentul român a decis să nu ridice imunitatea”, a răspuns Boștinaru.