Editura Evenimentul si Capital

Cazul Ponta și modificările la Codul Penal, în Parlamentul European. Timmermans: Vom urmări foarte atent amendamentele la Codul Penal pentru a nu fi atacuri la adresa justiţiei

Parlamentul European
Autor: | | 26 Comentarii | 1338 Vizualizari

Modificările la Codul Penal și cazul Victor Ponta au fost discutate azi în comisia juridică a Parlamentului European. Prim-vicepreşedintele Frans Timmermans a precizat, în cadrul dezbaterilor, că Comisia Europeană va urmări foarte atent amendamentele la codurile penale aflate în Parlament pentru a se asigura că nu va exista un atac la adresa justiţiei din România.

"Comisia Europeană nu este în poziţia de a comenta cazuri individuale (...) Ceea ce dorim este ca justiţia să poată funcţiona în mod independent. Ce observăm este că justiţia în România nu poate, aparent, să aibă acces la toate nivelurile guvernamentale", a declarat, joi, prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, citat de Mediafax.
 
Oficialul european a precizat că se afla chiar în România în ziua anunţului DNA privind urmărirea penală a premierului Victor Ponta.
 
Timmermans a reamintit că, aşa cum a arătat şi ultimul raport MCV, "România a făcut progrese considerabile în eforturile sale de consolidare a statului de drept şi în lupta anticorupţie, dar se pune întrebarea dacă aceste eforturi sunt sustenabile".
 
"Este nevoie în continuare de eforturi, vom fi foarte fermi - am spus asta în mod public tuturor politicienilor cu care m-am întâlnit atât din Guvern, cât şi din Parlament. CE va fi foarte atentă în monitorizarea separarării puterilor în stat în România. Acţiunile Parlamentului, oricare ar fi acestea, nu trebuie să ducă la limitarea independenţei justiţiei", a spus prim-vicepreşedintele Comisiei.
 
El a avertizat că, dacă există amendamente care ar trebui să fie discutate cu factori din sistemul judiciar, acest lucru trebuie făcut.
 
Totodată, el a spus că a vorbit cu preşedinţii celor două camere ale Parlamentului şi le-a trimis şi scrisori, în care le-a semnalat că CE va fi foarte atentă pentru a fi sigură că nu există un atac la adresa justiţiei.
 
"După ce am vorbit cu preşedintele Camerei Deputaţilor şi cu preşedintele Senatului, le-am scris, spunându-le foarte clar că CE va analiza orice amendament pentru a vedea dacă aceste amendamente limitează puterile şi independenţa justiţiei. Înţeleg că, urmare a scrisorilor mele şi a discuţiilor cu ambii preşedinţi, unele amendamente sunt încă examinate, nu au fost supuse la vot. Vom urmări foarte atent asta pentru a fi siguri că nu va exista un atac la adresa justiţiei", a adăugat Frans Timmermans.

 În timp ce europarlamentarul Monica Macovei a spus că în Parlamentul României se pun piedici justiției prin încercările de obstrucționare, europarlamentarul Victor Boștinaru, din grupul social-democraților a apărat modificările controversate la Codul Penal.

"Sunt 23 de proiecte de lege prin care se modifică Codul Penal şi Codul de Procedură Penală. Sunt coduri noi. În mod normal, vezi ce probleme au şi în următorii ani le corectezi. Însă, dintr-o dată, există din partea parlamentarilor puterii, parlamentarii PSD, iniţiative prin care să se oprească investigaţiile. Independenţa justiţiei este în pericol", a afirmat Monica Macovei.

"Regret că încă un război politic se desfășoară în LIBE. (...) Nu e normal ca o persoană să stea 6 luni arestată și apoi să i se dea drumul. Această paradă a persoanelor încătușate la TV. Justiția se face în Curți, nu la TV. Demnitatea umană este la fel de importantă. Nevoia tratamentului egal în fața instanței", a spus Boștinaru.

Liderul Grupului PPE, Manfred Weber, a cerut, la începutul acestei luni, ca situaţia premierului Victor Ponta, faţă de care s-a cerut începerea urmăririi penale, să fie discutată în Parlamentul European.

„Situaţia din România este îngrijorătoare. Este inacceptabil că PSD vrea să blocheze cercetările. Direcţia Naţională Anticorupţie trebuie lăsată să investigheze spre a aduce lumină în cazul acuzaţiilor grave aduse lui Ponta”, a declarat atunci Manfred Weber.
Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Nume: Prenume: Varsta: Email: Localitate: Judet: Telefon:


Sex: M / F
FACEBOOK
evz.ro