CCR ar putea schimba regulile alegerilor parlamentare

CCR ar putea schimba regulile alegerilor parlamentare

Deputaţii jurişti i-au transmis Avocatului Poporului că prevederea legislativă privind dreptul de a fi ales parlamentar este neconstituţională. Cazul ar putea ajunge la CCR

Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a analizat, în 6 septembrie, la solicitarea Avocatului Poporului, un articol din Legea alegerilor parlamentare, potrivit căruia nu pot fi aleşi senatori sau deputaţi cei cărora li s-a interzis dreptul de a fi ales „prin hotărâre judecătorească definitivă sau prin lege”. Potrivit legii ANI, parlamentarii aflaţi în conflict de interese sau incompatibilitate nu mai pot ocupa aceeaşi funcţie timp de 3 ani de la încetarea mandatului, dacă fapta a fost săvârşită în timpul mandatului de parlamentar.

Deputaţii jurişti spun că sintagma „sau prin lege” deschide posibilitatea unor eventuale abuzuri. Contactat de EVZ, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat ieri că mai aşteaptă puncte de vedere de la ÎCCJ, Parchet, Curtea de Apel, Ministerul Justiţiei şi ANI, şi „dacă e nevoie” va contesta legea alegerilor parlamentare la Curtea Constituţională.

Deputaţii jurişti mai spun că prevederea din Legea alegerilor parlamentare este „o adăugire” la Constituţie şi încalcă şi deciziile CEDO privind „claritatea şi precizia legii”. „Dispoziţiile sunt confuze, neclare şi imprecise, respectiv lipsite de previzibilitate”, susţin aceştia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă CCR ar declara articolul neconstituţional, un candidat s-ar mai supune doar unei interdicţii etice de la partid, pe lângă interdicțiile din Constituţie. Potrivit Constituţiei, poate fi aleasă parlamentar persoana care are drept de vot, cetăţenie română, domiciliu în ţară, care a împlinit 23 de ani (deputat) sau 33 de ani (senator) şi căreia instanţa nu i-a interzis dreptul de a fi ales.